İlk yardım nedir?
İlk yardım, herhangi bir kaza ve/veya yaralanmalı bir olay sonucunda, yaralanan kişilere profesyonel sağlık yardımı gelene kadar, durumlarının daha kötü olmaması için yapılan tıbbi müdahalelere verilen genel addır.
İlk yardımda öncelik, hayati risk doğuran unsurların ortamdan uzaklaştırılması ya da bu mümkün değilse yaralının o riskli ortamdan kendisinin uzaklaştırılması suretiyle ortam güvenliğinin sağlanmasıdır. Akabinde hastanın durumunun hızlı bir analizi sonucunda ölüme doğru seyreden bir tablo olduğu şüphesi varsa bu durumu engellemek amaçlı tedbirleri içeren ilk yardım müdahaleleri, ilk yardım eğitimi almış kişiler tarafından uygulanmalıdır. Bunlar uygulanırken eş anlı olarak profesyonel yardımın çağrıldığından da emin olunmalıdır.
İlk yardıma dair yaşanan birçok büyük problem söz konusudur. Öncelikle tam hakim olunmadan, yeterli eğitim alınmadan acil bir durum anında, eksik bilgi ile yanlış müdahaleler ile yaralının durumunun kötüleşmesine sebebiyet vermek sıklıkla yaşanan handikaplardan biridir.
Ortam güvenliğinin hem yaralı için, hem de ilk yardımda bulunacak kişi için sağlanmamış olması sebebiyle, her iki taraf için ölümcül durumların oluşmasına sebebiyet verilmesi de bir başka büyük ihmaldir.
İlk yardım her zaman müdahale değildir, bazen hiçbir müdahalede bulunmamak ilk yardımdır. Yaralıya nasıl müdahale edileceğinden emin olunmadığında, ortam güvenliği sağlanamadığında yaralıya müdahalede bulunmamak, bilinçsiz kişilerce müdahale edilmesini engellemek de önemlidir. Sıklıkla şahit olduğumuz olaylarda, yaşama şansı olan yaralıların yanlış müdahaleler, bilinçsiz girişimlerle ölümlerine sebebiyet verildiği görülmektedir.
Yaşam hakkı en kutsal ve en öncelikli haktır. Bu hakkın daim olması için yapılan ilk yardım girişimleri de en az yaşam hakkı kadar kutsaldır. Ancak, yaralı bir durumda yardım bekleyen bir kişiye bilinçsiz girişimler, tamamen iyi niyetle yapılıyor olsa dahi, ölüme sebebiyet vermektir. Hiç kimsenin bu riski başkasının yaşam hakkı adına alma özgürlüğü yoktur, olamaz, olmamalıdır.