İltihaplı romatizma neden olur?
Tıpta romatoid artrit adı verilen iltihaplı romatizma, toplumda en yaygın şekilde görülen sistemik bağ dokusu rahatsızlığıdır. Vücuttaki en fazla etkili olduğu bölgeler ellerde ve dizlerde olan eklemlerdir. İltihaplı romatizmanın genetik bir yatkınlığı söz konusudur. Özellikle aile bireylerinde iltihaplı romatizma bulunan kişiler bu hastalığa yakalanmaya karşı daha yatkın olur. Romatizma aslında vücutta canlı olan ikinci bir varlıktır. Bu gerçekte immünolojik durumdur. Tüm insanlarda romatoid etken bulunur. Bu etken kullanılan ilaçlarla ya da değişik tedavi yollarıyla yok edilmesi mümkün değildir. Romatizma herkesin bedeninde beyin, karaciğer, kalp ve böbrek gibi ayrılmaz bir bölümdür. En fazla 25-50 yaş arasındaki kadınları etkiler. 40 yaşından sonra daha fazla görülür.
İltihaplı romatizma herkesi neden etkilemez?
İnsanın bağışıklık sistemi güçlü olursa, vücutta zaten var olan romatizma etkeni ortaya çıkamaz. Bunun böyle olmasına kişinin vücut direncinin güçlü olması ve bağışıklık sisteminin görevini tam olarak yapması, doğal yollarla beslenmesi, içinde katkı maddesi olan besinleri tüketmemesi, kanserojen maddelere maruz kalmaması ya da stresli bir ortamda olmaması gibi unsurlar etki edebilir. Bedenini ve immün sistemini iyi koruyan kişilerde romatizma olmaz. Vücutta bu etken olmasına rağmen, dışa herhangi bir belirtisi olmaz. Buna rağmen her zaman fırsat kollar, eğer yaşam tarzı zayıflarsa hiç gecikmeden ortaya çıkar.
İltihaplı romatizmanın iki dönemi olur
Bu rahatsızlık aktif ve inaktif olarak iki dönem etkili olur. Hareketlilik aktif dönemde etkili olur, hareket durulduğunda inaktif dönem etkili olur.
Aktif dönem: Bu dönemde vücutta genel ısı artışı ortaya çıkar. Bununla eklemlerde şişlikler yani ödem oluşur. Bu etkiler belli bir sürede kaybolur ve bu dönem biter. Aktif dönem vücutta hasarın ve şekil bozukluklarının meydana gelmesine neden olan hareketliliğin yaşandığı dönemdir.
İnaktif dönem: Bu dönem ise, vücutta bozuklukların ortaya çıktığı, şekil bozukluklarının oluştuğu süreçtir. Bu süreçte vücut şekillenmeye başlamıştır.
- El bilekleri ile parmaklardaki büyüme iliği deformitesi
- Kuğu boyun deformitesi
- El bileğinde olan çarpıklık deformitesi
- Dizin tam açılmaması ya da dizin kapanmaması
- Dizde kalıcı şişlikler, kalıp gibi kireçlenme dokusu oluşması gibi etkiler meydana gelir.
İltihaplı romatizma sebepleri
Bu rahatsızlığın neden ortaya çıktığı hakkında kesin bir bilgi yoktur. Fakat kalıtsal etkenlerin iltihaplı romatizmanın oluşmasında etkili olduğu düşünülmektedir. Yalnız tek başına kalıtsal yatkınlık bile rahatsızlığın ortaya çıkmasına yeterli olmaz. Bunun yanı sıra çevresel faktörlerin bunu desteklemesi gerekmektedir. Stresli ortam, kullanılan bazı ilaçlar, yoğun bir iş temposu, ultraviyole güneş ışınları gibi unsurlar bunda etkili olabilir.
İltihaplı romatizma nasıl belirti vermektedir?
Hastalarda ilk başta halsizlik, iştah kaybı ve kilo kaybı gibi belirtiler meydan gelir. Bu belirli bir zamanda sabah uyuşukluğuna, diz ve ayak bileği arasındaki baldırda sızlama yapar. Bağırsaklarda gaz olur, midede şişkinlik, sırtta ağır bir yük oluşur. Sabahları zor kalkma, dinlenememe hissi meydana gelir. Hastalar yıllarca süren kronik yorgunluk çekerler. Küçük parmak eklemleri gibi alanlarda şişlik, ağrı ve hareket kısıtlılığı meydana gelir. Bunlar bir süre sonra kalıcı şekil bozukluğuna döner. Genellikle tek taraflı dizde ve omuzda şişlik, ağrı ve hareket kısıtlılığa sebep olur. Bu belirtilerin hepsi iltihaplı romatizmadan önce ve rahatsızlığın ilerleme döneminde olur.
İltihaplı romatizmadan kurtulmayı düşünmek yerine, iltihaplı romatizma olmamanız daha iyidir
Böyle olması için, vücut direnci ile bağışıklık sisteminin düzenli çalışması ve bu düzenin bozulmaması gerekir. Bunu sağlamak için;
Besinlerde doğal ve ekolojik olanların tercih edilmesi
Abur cubur yememek ve acele yemek yememek
Ayakların zorlanmasına neden olan yüksek topuklu ayakkabılar giymemek
Ani hareketlerden kaçınmak
Duruş ve oturuş bozukluklarının düzeltilmesi ı
Vücuttaki elektriğin boşalmasını engelleyecek altı lastik ayakkabılar giymemek. Bu vücutta durağan stres birikmesine sebep olur.