İnci Aral kimdir?
Türk öykü ve roman yazarı olan İnci Aral,1944 yılında Denizli’de dünyaya geldi. Eğitimine Manisa İlköğretim Okulu’nda başlayan Aral, son olarak Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-iş Bölümü’nden mezun oldu. Samsun, Manisa, İzmir’de ve Gazi Eğitim Enstitüsü’nde öğretmenlik yaptı.
İlk öyküsü “Haziranlar¬da” 1977 yılının Ocak ayında Türk Dili dergisinde çıktı. Hikayeleri 1977 yılından bu yana Türk Dili, Dönemeç, Soyut, Varlık, Türkiye Yazıları ve Sesimiz dergilerinde yayımlandı. 1989 yılında TRT’de 3 bölümlük “Kirli San” adlı programın metin yazarlığını yapan İnci Aral 1995 yılında “Buluşma” adlı sinema filminin senaryosunu yazdı.
İnci Aral, Türkiye’de edebiyatımızın son 30 yılına damgasını vuran yazarlardan biri olup, edebiyatı toplumsal sorunlarla, kadın sorunlarıyla, insana ait meselelerle harmanlamak suretiyle çeşitli ürünler vermiştir. Yazarın ilk öykü kitabı olan Ağda Zamanı’nın yayımlanmasından bu yana otuz dört yıl geçti. Bu öyküsü ile başladığı yazarlığını romanlarla devam ettirdi. Çağının tanığı bir yazar olarak tanınan İnci Aral, kolaycılığa kaçmadan yazdıklarını uzun araştırmalar ve incelemeler sonucunda ortaya koyan ve güncelliğini asla yitirmeyen bir yazar olarak değerlendirilmektedir.
Roman ve öykülerindeki unutulmaz karakterler, ruh tahlilleri, titizlik ve incelikle dokunmuş metinler, ve son derece etkili bir şekilde kullanılan dil, yazıldığı her bir dönemin toplumsal olaylarını, değişimlerini, insanlarını büyük bir başarı ile yansıtan ve sırayla okunduğunda adete Türkiye’nin yakın tarihinin bir kaydı sayılacak romanları onu çağdaş edebiyatımızın kalıcı yazarları arasında sokmuştur.
İnci Aral’ın öykü ve romanlarında göze çarpan en önemli nokta insani duyarlılığın son derece yoğun bir şekilde eserlerine yansımasıdır. Kahramanlarını, tiplerini kucaklayan, onaran bir tavır veya bunu sezdiren bir atmosfer hemen bütün kitaplarında açıkça görülebilmektedir. Eserlerinde okuyucuyla diyalogunu sıkı tutan, okuru yormaktan, zamanını almaktan ciddi manada kaygı duyan bir yazar sorumluluğuyla hareket ettiğini söylemek mümkündür. İnci Aral’ın Türkçeyi kullanışındaki kıvraklık, okuma serüveni edinmiş olanlar için başlı başına ve büyük bir keyiftir. Yazar sert konuların kapısını çalmaktan ve üzerine yürümekten korkmayarak güncel romanlar kaleme almıştır.
Altı öykü kitabı ve altı da romanı yayımlanmıştır. Yazar, 1992 yılında “Ölü Erkek Kuşlar” adlı romanı ile ülkemizin önemli ödüllerinden biri olan Yunus Nadi Ödülü’nü kazandı, 2002 yılında yayınlanan romanı “Mor “ ile Orhan Kemal Roman Armağanı’nı kazandı. Yazar 1994 yılında yayımladığı “Yeni Yalan Zamanlar”, 2002 yılında yayımlanan “Mor” ve 2007 yılında yayımlanan “Safran Sarı” romanını “Yeni Yalan Zamanlar” başlıklı bir üçleme haline getirdi.
Temel problemi kişisel bütünlük ve özgürlüğe ulaşma isteği olan yazar İnci Aral, son kitabı olan Safran Sarı’da gösteriş ve alayişten sıyrılarak sürünün içinden kurtulmaya çalışmıştır. Otuzuncu sanat yılında ilk günkünden elbette daha cesur yazar ilk günkü heyecanını korumaktadır.
“İnci Aral, okurunu yazdıklarıyla özgürleştirebilen yazarlardan biridir. İç dünyaları anlatırken bireyin çatışmalarını ve çelişkilerini bütün canlılığıyla okuyucularına aktarıyor ve böylelikle romanını gerilim yüksek bir anlatıya dönüştürüyor. Cinsellik, cinselliğin yaşanış biçimleri ve cinsel kimlikler kişinin toplumsal bir yapı içinde özgürleşmesi bağlamında büyük önem kazanırken, bir diğer taraftan çözümsüzlüğün parçalarından biri haline geliyor.
Eserleri
Roman
1. Ölü Erkek Kuşlar (1992)
2. Yeni Yalan Zamanlar (1994)
3. Hiçbir Aşk Hiçbir Ölüm (1997)
4. İçimden Kuşlar Göçüyor (1998)
5. Mor (2002)
6. Taş ve Ten (2005)
7. Safran Sarı (2007)
8. Sadakat (2010)
9. Şarkını Söylediğin Zaman (2011)
10. Unutmak (2009)
Öykü
2. Ağda Zamanı (1980)
3. Kıran Resimleri (1983)
4. Uykusuzlar (1984)
5. Sevginin Eşsiz Kışı (1986)
6. Gölgede Kırk Derece (2003)
7. Anlar İzler Tutkular (2003)
8. Ruhumu Öpmeyi Unuttun (2006)
9. Unutmak (2008)