İnci nasıl oluşur?

Bir tür sedef olan inci, bilinen insanlık tarihinin ilk dönemlerinden beri insanlar tarafından büyük rağbet görmekte ve birçok takının gösterişli hale gelmesini sağlamaktadır. Başta istiridye olmak üzere kabuklu deniz yumuşakçalarının içinde oluşan inci, nadir olduğu için değeri yüksek bir süs eşyasıdır. Sedef rengine sahip olan incinin yaklaşık olarak %90’ından fazlası Kalsiyum Karbonat’tan oluşmaktadır. Sıcak ve ılıman iklimlerde yaşayan kabuklu deniz yumuşakçalarının içince doğal bir süreçle oluşan inciler olduğu gibi, insanlar tarafından yapay olarak üretilen inciler de bulunmaktadır.

Kabuklu deniz yumuşakçalarının dış yüzeyinde bulunan sert kabuktan içeri giren mikroorganizmalar, kum tanecikleri veya sedef zerrecikleri inci oluşmasına neden olur. Deniz canlısının yaşamı üzerinde herhangi bir etkisi olmayan bu durum, canlının yaşamını sürdürürken bir yandan da bu taneciğin etrafının sedef benzeri yoğun bir madde ile kaplanmasına neden olur. Kabuklu deniz canlıları dış ortamdan içeri giren bu tür parçacıkları dışarı atmak için önce yabancı maddeyi bir tabaka ile kaplamak zorundadır ki, bu durum da incinin oluşmasını sağlamaktadır.

Doğal olarak yetişen incilerin genel olarak rengi sedef olsa da, günümüze dek doğal yollarla oluşan beyaz, pembe ve siyah renk inciler de bulunmuştur. Pembe renge sahip olan doğal inciler diğerlerine göre daha az olsa da, dünya üzerinde en nadir bulunan ve bu nedenle de değeri en yüksek olan inciler siyah renktir. Siyah incilerin doğal yollarla oluşması çok nadir rastlanan bir durum olduğundan, dünya çapında birçok koleksiyoner ve takı tasarımcısı marka siyah renk inciler için oldukça büyük meblağlar ödemektedir.

İnci doğal yollarla üretilebildiği gibi dünya üzerinde çeşitli yerlerde deniz içinde kurulan çiftliklerde “kültür incisi” olarak da üretilebilmektedir. Belirli istiridye türlerinin içerisine yerleştirilen yapay parçacıkların inci haline gelmesi için canlılar düzenli olarak kontrol edilmekte ve deniz içerisinde zarar görmemeleri sağlanmaktadır. Bu şekilde suni olarak kültür incisi yetiştirilmesi, kabuklu deniz canlısının türüne ve ortam şartlarına göre 2 ile 8 yıl arasında sürebilmektedir. Tahmin edilebileceği gibi yapay şekilde üretilen incilerin değeri, doğal yollarla oluşan incilerden çok daha düşüktür. Ancak yinede dünya genelindeki talebi karşılayacak kadar çok inci bulunmadığından, yapay inci üretimi de geniş bir endüstri haline gelmiştir.

 

Bir Cevap Yazın