İnsan gözü kaç megapiksel?
Evriminin nasıl gerçekleştiğine dair dahi hala birçok tartışmanın yaşandığı insan gözü, bazım bilim insanlarına göre materyalist düşüncenin önemli fikirlerinden olan evrimle günümüzdeki haline gelemeyecek kadar kompleks bir yapıdır. Zira en baştan belirtilmesinde yarar var ki, insan gözü ile aynı büyüklükteki mercekler kullanılarak ister dijital isterse de analog resim çekilsin, hiç birisi insanın gördüğü kadar detaylı bir sonuç vermeyecektir. İnsan gözünün kaç FPS (Frame Per Second, Saniye Başına Görüntülenen Resim Sayısı) olduğu ya da kaç Megapiksel detaya sahip olduğunu belirtmek aslında mümkün değildir. Zira insan beyni görüntüleri dijital bir biçimde değil, analog bir şekilde algılamaktadır. Bu sebepten ötürü analog ve dijital görüntü arasında oranlama yaparken megapiksel, Hz ya da FPS gibi kavramları kullanmak mümkün değildir. Ancak insan gözünün de bir görme sınırı olduğunu ifade etmek ve gözün görme yeteneğinin daha iyi anlaşılması için bu tür kıyaslamalar yapılmaktadır.
İnsanların “görme” olarak tabir etti işlem, aslında beyinde gerçekleşen elektriksel iletimler sayesinde oluşmaktadır. Bir başka değişle insan beyni görme işlevini görseller arasından ya da sinemada olduğu bir perdeye bakarak yapmamaktadır. Beyin gözden gelen elektrik sinyallerini yorumlayarak belirli görüntüler oluşturmaktadır. Sinir sistemini oluşturan hücreler yani nöronlar, her akım gönderdiğinde yani her sinapslarda beyin görüntülerin nasıl oluşturulacağını seçer. İnsan beyninde yaklaşık olarak 1010 kadar nöron bulunmakta ve bu nöronlardan her birinin de elektrik akımına gösterdiği tepki yani sinaps aralığı 103 ila 104 arasında değişmektedir. Bu tepkimeyi dijital ortamla kıyaslamak gerekirse her tepki bir bit olarak kabul edilebilir ve sonuç olarak da insan beyninin 100.000 GB üzerinde veri kapasitesi olduğu söylenebilir. Söz konusu veri depolama olduğunda inanılmaz derece yüksek bir kapasiteye sahip olan nöronlar, görme işleminde de beyin ile koordinasyon çok hızlı ve mükemmel bir biçimde sağlar.
Yine de insan gözü ile dijital ya da analog fotoğraf makinelerini kıyaslayarak bir meapiksel hesabı yapılması gerekirse, yine de insan gözü her zaman daha üstün olacaktır. “İnsan gözü kaç megapiksel” şeklinde bir soruya karşılaştırmalı olarak cevap vermek gerekir, dünya ünlü markaların geçtiğimiz yıla kadar çıkarttığı en gelişmiş fotoğraf makinesi modellerinde 4-5 milyon görüntü algılama noktası bulunur ki, bu da oldukça yüksek bir çözünürlük demektir. Ancak insan bedenindeki duyu algılayıcı nöronların yaklaşık olarak %70’i gözdeki retina tabakasında yer alır. Bu da insan gözünde yaklaşık olarak 6,5 milyon renkli algılama hücresi, 120 milyonun üzerindeyse renksiz algı hücresi bulunduğu anlamına gelir. İnsan gözü “yalnızca tek bir foton parçacığını dahi büyük bir hassaslıkla algılayabilmektedir”. 120 derecelik bir açıyla bakan insanın gözünün yaklaşık olarak 570 Megapiksel gibi şaşırtıcı bir çözünürlüğe sahip olduğu söylenebilir.