İnsan psikolojisi nasıl olur?
İnsan psikolojisi daima dengeli olmalıdır. Kişilerin etrafında olan olumsuz olaylar, insanın psikolojisini bozmaya yeterli olur. Bu etkenlerin arasında eşten ayrılmak, işlerin kötüye gitmesi, çevrede rahatsızlık veren kişiler, bilgisayarın gibi eşyaların bozulması gibi faktörler olabilir. Psikolojiyi düzene koyabilmek için, en iyi yol sevilen bir işin yapılması ve rahatsızlık verecek şeylerden uzak durulması seçilebilir. Psikoloji genel olarak geniş bir alanı kapsar. Hem davranışları inceleyen, hem de zihinsel süreçleri inceleyen ve bunların altında yatan nedenleri sorgulayan, insanlar ve hayvanlar üzerindeki tüm çalışmaları kapsar. İnsanların hepsi aynı duygulara ve davranışlara sahip olsa bile, bu etkileri etrafına farklı koşullar altında göstermeyi tercih edebilir. Bu kişinin psikolojisi ile alakalı bir konudur. Birisinin kızdığı şeye, bir diğeri kızmayabilir. Bir kişinin kıskandığı şeyi, diğeri önemsemez görünebilir. İşte insan psikolojisi tüm bu şeylerin dışa vurumudur.
Psikolojisi bozuk olan insan davranışları nasıl olur?
- Psikoloji kişinin davranışları ve zihinsel bozukluklarıyla ilgili olduğundan, psikolojisi bozulmuş olan kişilerde davranış bozukluğu ve zihinsel bozukluklar gözlemlenir. Psikolojisi bozuk olarak görülen kişilerde davranış bozukluğu olduğu ve zihinsel kapasitenin yeterli gelmediği izlenir.
- Psikolojisi bozulmuş olan kişiler, sağlıklı olan insanların verdiği tepkilerden daha fazla tepki gösterir ya da bunun tam tersinde hareket eder. Yani sağlıklı bir kişi yaşanan bir olay karşısında kızarken, psikolojisi bozulmuş kişiler buna tepki göstermeyebilir. Ya da yaşanan bir olay karşısında gereksiz yere gülüp psikolojisini ele verir.
- Bu kişiler zihinsel olarak aşırı tepkiler gösteren ve tutarsız davranan yapıda olur. Sevinmesi gereken bir durumda ağlayabilir ya da hiç tepkisiz kalabilir.
Psikolojisi bozulmuş olan kişilerle bir arada olunduğu zaman, anlayışlı olmalı ve karşıdaki kişi hasta olarak kabul edilmelidir. Kişinin zaman kaybetmeden tıbbi destek almasını sağlamak gerekir. İnsan psikolojisinin zihinsel bir süreçten geçtiği unutulmamalıdır. Kişi kendisiyle ilgili bir tanı koyarken, insan yapısını iyi algılaması lazımdır. Nasıl yeni bir eşya alındığında bu eşyanın önce kullanma talimatına uyarak kullanılıyorsa, insanında kendisini öğrenmesi gerekmektedir. İnsanın insan olmasını sağlayacak benlik, kişinin tam kendisidir. Kişilerin her biri ayrı bir dünyayı temsil eder. İnsanlar her konuda birbirinden farklı yaratılmıştır. Buna rağmen insanların hepsinin ortak özellikleri ve davranışları da vardır. Her insan kıskanır, üzülebilir, sevinebilir, güler, ağlar, bencil davranabilir. Ancak her kişinin verdiği tepkiler, hissettiği duygular kendi psikolojisine göre farklılık göstermektedir. Kişiler kendi psikolojisine uygun gelen şekilde tepkiler vermektedir. Öz benlikteki ortak davranışlar, duygular farklı şekillerde dışa vurulur. Bu yüzden insanın doğası iyi özümsenmelidir. Psikolojik hastalıkları bulunan kişiler genellikle hastalık hastası olarak kabul edilir. Bu etkileri yaşayan kişiler kendilerini tanımadan, kendi benlikleriyle çatışma içine girerler. Her zaman sorun çıkabileceğini kabul etmezler. İnsanın doğası gereği her zaman sorunlarla birlikte olacaklardır. Sorunlar sadece değişim gösterirler. İnsanların arasında sorunu olmayan kişi yoktur. Herkes farklı sorunlar içinde boğuşmaktadır. Psikolojik sorunlar olduğunda kişilerde abartılı düşünceler oluşur. En küçük sorunları bile abartan kişiler, sorunları büyütüp, psikolojik sorun haline getirirler. Bu yüzden insanlar kişiliklerine katkı sağlayacak biçimde kendilerini geliştirmeleri, bir bütün olduklarını düşünmeleri, zihinsel olarak değişim göstermeye çalışmalıdırlar. Bu davranış biçimiyle insanlar sorunlarıyla baş edebilir hale gelebilir.