İnsülin direnci nasıl düşer?
Genetik olarak insülin direnci olan kişilerde kilo artmasıyla beraber insülin direnci daha fazla oranda artış gösterir. İnsülin direncini kırmak için en etkili yolu kilo vermektir. Kişinin kilosunun % 5 ini vermesi insülin direncinin kırılmasına, % 10’luk bir azalma ise insülin direnci sorununu çözmeye yeterli olur. İnsülin direnci genetik yatkınlık sonucu oluşan bir durumdur. Bu nedenle tamamen yok edilemez. Ancak bu durum kontrol altına alınabilir. İnsülin direnci vücutta kaslarda da oluşur. Kasların ilginç bir çalışma mekanizması vardır. Kaslar ihtiyaç duyduğu glikozu insülin yardımıyla kullanır. İnsülin kaslara şekerin girişini kolaylaştırmaktadır. Kaslarda olan sisteme göre ihtiyaç olmadan da insülin kullanılır. Fakat bunu sağlamak için kişinin egzersiz yapması gerekir. Bu konuda en faydalı egzersiz yürüyüştür. 45 dakika süreyle yapılacak tempolu bir yürüyüşün olumlu etkisi tam iki gün süreyle devam eder. İnsülin direnci yalnız kilolu şişman olan kişilere özgü bir problem değildir. Zayıflarda da oluşan bir problemdir. Kilolu olan kişiler kiloyu vererek insülin direncini kırarken, zayıf olan kişiler mutlaka egzersiz yaparak insülin direncini kırmalıdır.
İnsülin direncinin düşmesi için, hasta ve uzman bir sağlık ekibi birlikte çalışmalıdır. İnsülin direnci normal seviyesine ilaç ya da sadece diyet uygulamasıyla değil, egzersiz ilavesiyle çözülebilir. Önce insülin direncinin nasıl yönetileceği öğrenilmelidir. Çünkü fazla kilonun bir kısmı verilmiş olsa da, belli bir sürede bu kilolar tekrar geriye alınır.
İnsülin direncini düşürmek için en etkili egzersiz nedir?
Araştırmalarla yürüyüş en etkili direnç kırıcı egzersiz olarak belirlenmiştir. Power walking adındaki yöntemle, orta yaşta birisi dakikada 100-120 adım atıp tempolu bir yürüyüş yapmalıdır. Daha sonra dakikada 140-150 adıma çıkılabilir. Yürüyüş yaparken elde yarım kiloluk bir ağırlık taşınırsa, bu yapılan egzersizin etkinliği arttırılır. Bu düzenli olarak haftada 3 defa yapılmalı ve kalbin hızı dakikada 100’ün üstüne çıkarılarak, insülin direnci düşürülmelidir. Yürümenin yanında bisiklet, yüzme ve merdiven inip çıkma da etkili olur. Ancak bunlardan önce hastaların bir doktor kontrolünden geçmesi uygun olur.
İnsülin direncini düşürmekte etkili ilaçlar
İnsülin direncinin azaltılması için bazı ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların içinde en fazla kullanılan metformin adı verilen ilaçtır. Bu ilaç insülinin dokularda etkinliğini arttırıp, şekerin kullanılmasını sağlar. Ancak bu ilacın bazı yan etkileri olduğundan, doktorun önerisiyle kullanılmalıdır. Bu ilaçlardan fayda görmüş olan kişiler, bunları başka kişilere de tavsiye eder. Ancak kanda olan laktaz seviyesinde artışa sebep olabileceğinden, sonuçta zararlı etkiler oluşabilir. Bu ilaçlar gebeler, böbrek ve karaciğer yetmezliği olanlar tarafından kullanılmamalıdır. İnsülin direncini düşüren tiazolidinionlar da kullanılır. Fakat bunların dozu ve nasıl kullanılacağını doktor tavsiye etmelidir.
İnsülin direncini düşüren en etkili diyetler
İnsülin direncini düşürmek için uygulanan diyetlerin en etkilisi GI glisemik indeks diyetidir. Bu nedenle hastalar beslenme düzenini buna göre ayarlamalıdır. Şekerli, unlu ve nişastalı besinler azaltılmalı, aç kalınmamalı, öğün atlanmadan sıkça yemek yenmelidir. Un, yağ ve şekerle yapılan hamur işleri, kek, cips ve bisküvi gibi yiyecekler, fruktoz şurubu içeren yiyecekler ve sofra şekerinden kesinlikle uzak durulması gerekir. Şeker oranı yüksek meyveler daha az tüketilmelidir. Yiyecekler glisemik oranı düşük gıdalar arasından seçilmelidir.
İnsülin direnci düştüğünde ne olur?
- İnsülin direnci düşürülünce, hipoglisemi ortadan kalkar. Hastaların tatlı krizleri, sinirlenmesi, ani tepkileri, uykusuzluk ve terleme gibi sorunları yok oluyor.
- Kilo vermek daha kolay hale gelir, verilen kilo geriye alınmaz. Ayrıca hastalarda kilo kontrolü daha kolay olur.
- Kan şekerinde yükselme olmaz, buda şeker hastalığı riskini ortadan kaldırır.
- Kan yağları uygun seviyeye geliyor.
- Kan basıncı dengeye sokuluyor.
- Karaciğer yağlanması sorunu ortadan kalkıyor.