İnsülin direnci nedir?
Son zamanlarda özellikle zayıflamak isteyenlerin sıkça karşılaştığı bir terim insülin direnci. Aslında her insan için önemli olan bu direnç seviyesi sadece zayıflamak için değil sağlıklı bir yaşam için de dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesidir. İnsülin vücutta salgılanan bir hormondur. Karaciğer, kas ve yağ dokularının düzenli çalışması ve gelişmesi için gerekli olan bir hormondur. Bu hormonu salgılama görevi de pankreasa aittir. Ancak insülin direncinde insülin kapakçıkları olarak düşünebileceğiniz merkez hormonların alımına izin vermeyecek yani insülin direnci meydana getirecektir. Bu durumda da vücutta yağ birikmesi gibi sonuç oluşacak. Vücuda alınan her besin maddesinin içindeki şeker enerji olarak depolanır. Ancak insülin direnci yaşanması halinde hücrelere yeterli oranda enerji verilemeyeceği gibi fazla şeker de yağ olarak depolanacaktır. Özellikle şeker hastalarında insülin direncinin yüksek çıkmasının nedenlerinden bir tanesi de budur.
Düzenli hayat, dengeli beslenme ve spor ile bu direncin düşürülmesi mümkün. Ancak insülin direncinin ilerlemesi kötü sonuçlara da neden olabilmektedir. İnsülin direncinin yüksek olduğunu kendi başınıza da anlayabilirsiniz. Karın bölgesindeki fazla yağlanma bu direncin arttığının en önemli belirtilerinden bir tanesidir. Bunun yanı sıra çabuk yorulma ya da yorgunluk hissinden kurtulamamanız ya da depresyon, çabuk acıkma, yemeklerden sonra uyku hissetmeniz, konsantrasyon bozukluğu gibi belirtiler de insülin direncinin arttığına işaret eder.
Peki insülin direncinin oluşmasının nedenleri nelerdir?
- Öncelikle hareketsiz bir hayat şekli başlıca sebeptir. Özellikle masa başı çalışanlar için dikkat edilmesi gereken bir noktadır.
- Yüksek oranda şeker içeren beslenme şekli de bu nedenlerden bir tanesi. İçinde şeker barındıran mısır, pirinç, patates, havuç gibi besinler ya da işlenmiş olarak sunulan ve pek çok kişinin sıklıkla kullandığı toz şekerler, hazır gıda maddelerinin tümü.
- Hormon dengesizliği oluşturan ilaçlar.
- Fazla kilo.
- Bazı zamanlarda da genetik faktörler etkili olabilmektedir.
İnsülin direncinin önemli olmasının nedeni ilerlemesi halinde sizi bir şeker hastası ya da kalp hastasına çevirebilecek olmasıdır. Fazla alınan enerji yağ olarak depolanacağı için kilo artışı ve sonrasında da bu hastalıklara davetiye çıkarıyor demektir. Ancak insülin direncinin düşürülmesi halinde de tehlike ortandan kalkıyor. Bunun için ne yapılması gerekiyor?
- Öncelikle dengeli beslenmek gerekiyor. Eğer kilo fazlalığınız varsa yağlı gıdalara dikkat ettiğiniz kadar şeker içeren gıdalara da dikkat etmeniz gerekir. Çünkü bu hastalıkla siz bir yağ üretim merkezi halindesiniz demektir.
- Öğünlerinizde zeytinyağı ya da tereyağ gibi yağları tercih etmeniz gerekiyor.
- Salata yemeklerinizin en sık kullanılan besin maddesi haline gelmeli.
- Spor yapmak da hem kilo vermeniz hem de insülin direncini kırmanız için etkili bir araçtır.