İnternette bilgisayar güvenliği nasıl sağlanır?
İnternet sayesinde günümüzde çoğu işimizi kolayca halledebiliriz. Örneğin e-posta yoluyla iletişimi sağlar, bankacılık işlemlerini kolayca yapabilir, bir dosyayı karşıdan yükler, bir ürün hakkında daha detaylı bilgi edinme, iş başvurusu yapma gibi değişik amaçlar için interneti kullanıyoruz. Bu derecede olan büyük platformda, uygulamaları kullanırken kendi kişisel bilgilerimizin ortama sunulması gerekiyor ya da net üzerinden dosya, mail gibi karşıdan yüklemeler yapmak zorunda kalabiliyoruz. Bu işlemleri yaparken mutlaka güvenlik açısından çeşitli önlemler almamız gerekir. Bunun nedeni İnternet ortamındayken casus yazılımlar veya kimlik bilgilerinizin çalınması ve bunların kullanılmaya çalışılması gibi durumlarla karşı karşıya kalma olasılığı oldukça fazladır. Buna karşı alınması gereken önlemler ise;
Antivirüs Programı nedir ve ne yapar?
Malware (virüsler, solucan, truva atları, casus yazılımlar..) gibi bilgisayar ile kullanıcıya (kullanıcı verileri, dosyaları gibi) oldukça ciddi derecede zararlar verebilecek olan yazılımların tespit edilmesi, bunların silinmesi ve bilgisayarın korunması antivirüs programının en temel görevleri arasında olup, aynı zamanda devamlı olarak aktif halde çalışan ve mutlaka güncellenmesi gerekli olan yazılımlardır.
Antivirüs programları neden güncellenmeli?
İnternette oldukça ciddi sayıda olan casus yazılımlar, solucanlar, keyloggerlar vs.. bulunur ve bunlardan başka daha fazla bilinmeyen oldukça çeşitli sorunlarda ortaya çıkmaya devam etmektedir. Nasıl bilgisayarın (işletim sistemi) sürekli olarak güncellenmesi zorunluysa, aynı şekilde antivirüs programının da mutlaka güncellenmesi gerekir. Bunun sebebi zararlı yazılımların da her geçen gün gelişmesi ve yüklü olan antivirüs programlarını bile rahatlıkla aşabilecek hale gelmesi yüzündendir. Bu sebeple antivirüs programının güncellenme özelliğinin her zaman açık olması ve mutlaka belirli aralıklarla ve olaylara bağlı olarak bilgisayarın taratılması gerekir. Bunun dışında olan en önemli unsur, antivirüs programının asla kapatılmaması gereğidir.
Antivirüs programı kullanarak özel güvenlik önlemleri (Default Kullanıcı için)
Bu durumda ciddi bir spesifikasyondan bahsetmek oldukça zordur, çünkü bütün antivirüs yazılımları açık tutulduğu sürede varsayılan ayarlarına göre üzerine düşen görevlerini yerine getirir. Ancak dışarıdan basitmiş gibi görünen ama önemli önlemler de bulunmaktadır. (Özel (custom) ayarlarının dışında)
Bütün gelen dosyaların veya e-posta yoluyla gelen eklerin antivirüs programınızı kullanarak taratılması.
Bütün antivirüs programlarında bu özellik vardır, ayrıca bu temel sayılabilecek bir özelliktir. Karşıdan yüklenen ya da yüklenecek öğe ve dosya gibi unsurları mutlaka virüs taramasından geçirmekte yarar bulunmaktadır.
Kişisel güvenlik duvarı kullanımı
Güvenlik duvarı nedir?
İnternet güvenlik duvarı, internetin üzerinden bilgisayarınıza erişmeye çalışan bilgisayar korsanlarının, virüsler ile solucanların engellemesine yardımcı olan bir yazılım kodu parçası ya da donanımıdır.
Güvenlik duvarı neden kullanılmalı?
İnternete bağlanıldığı zaman bilgisayarın güvenlik duvarı kapalıysa, bilgisayar korsanlarına bilgisayarınıza erişim hakkı ve bilgi almaları için kendiniz bir davetiye çıkarmış oluyorsunuz. Bir başka açıdan bakarsanız bu, herhangi bir internet sitesine girildiği zaman sayfanın nasıl uygulamaları çalıştırdığı bilemezsiniz. Eğer güvenlik duvarınız aktif durumda değil ise, bu durum sizi oldukça sıkıntıya sokabilir. İnterneti güvenlik duvarı olmadan kullanmak demek, aynı kendi evinizden dışarı çıkarken, evinizin kapısını açık bırakıp gitmeye benzer. Siz sadece buraya girip çıkabilirsiniz, ancak saldırıya çok açık durumunda olursunuz. Bilgisayar korsanları ise, özellikle bilgisayarında güvenlik duvarı kullanmayan insanları hedeflerine alır ve bunu bulabilmek için kendileri çeşitli yazılımlar geliştirirler. (trojan, solucan, virüs gibi) Bu nedenle bilgisayarınızdan internete girerken güvenlik duvarı kullanmanın önemi oldukça fazladır.
Güvenlik duvarı nasıl çalışır?
Güvenlik duvarının aktif halde olduğu durumunda, ağ üzerinde olan tüm bağlantıları izleyebilir ve tüm trafiği de aynı zamanda kontrol eder. İstenmeyen bir bağlantı olduğu zamanda, o bağlantıya ait trafiği keserek, bilgisayarın güvenliğini sağlar. Güvenlik duvarları dinamik olarak da çalışmaktadır. Bazı hallerde bağlantıyı kendi dinamik olarak açar ve erişilmek istenen web adresine direk olarak sizleri ulaştırabilir. (Bağlantı noktası, bir ağ trafiği türünün bilgisayarınıza eriştiği noktayı tanımlayan ve ağ konusuna yönelik olan bir terimdir. Açtığınız bağlantı noktaları göndermeyi ve almak istediğiniz trafik türüne bağlı olur)
İşletim sistemi nedir?
İşletim sistemi, bilgisayarların çalışabilmesi için gerekli olan temel bir yazılımdır. Bilgisayarlar, çeşitli donanım ürünlerinin belli bir tasarıma göre uygun şekilde bir araya getirilmesi sayesinde oluşturulur. Bilgisayarda yapılan her türlü çalışmayı, internet kullanımını ve bunlar gibi çok sayıda olan uygulamayı gerçekleştirdiğimiz sanal platform olarak bunu değerlendirebiliriz.
İşletim sisteminin güncellenmesi neden önemlidir?
Bilgisayarda kullanılan işletim sistemleri, %100 kararlı yapıda olurlar. Bugünlerde bilgisayar teknolojisi sürekli olarak değişen bir ivmeyle yükselen durumda ve işletim sistemleri ise bu mekanizmanın en temel yapı taşlarından birisidir. Güvenlik açısından bakıldığında, bunun önemi daha da artmaktadır. Çünkü işletim sistemi güncellemelerin çoğunluğu güvenlik bazlı olmaktadır. Güvenlik ve diğer işletim sistemi güncellemeleri, virüslere, solucanlara, truva atlarına gibi bunlara karşı geliştirilen yapılar olup, bilgisayarı teknolojinin hızına entegre etmekte ve aynı zamanda mutlak güvenliği kontrol altında tutmayı amaçlamaktadır.
E- Posta konusunda dikkat edilmesi gereken hususlar
Posta filtresi: Çoğunluk mail programı istenmeyen mailleri filtrelemeyi ve ayrı bir yere çıkartmayı sağlamaktadır. Bu nedenle e-posta filtre güncelleştirmelerine dikkat etmekte yarar vardır.
İnternet günümüzde oldukça büyük ve gelişmiş bir yapı haline gelmiştir. Bu yapının içerisinde insanlar birbirleriyle devamlı olarak iletişim halindedir. Bu sonuçta bilgisayar korsanlarının bir anlamda ekmeğine yağ süren türdendir. Çünkü iletişimin rahat olması korsanlar açısından ciddi bir avantaj haline gelmektedir.
E-postalara her gün birçok posta gelir, bunların bazıları işimizle alakalı, bazıları özel yaşamla alakalı, bazıları ise reklam olan iletilerdir. Bunları alır ve cevaplayabiliriz. Bu aldığımız ve kimden geldiğini bilmediğimiz postaların hepsinin bizler için güvenilir olduğunu nasıl anlayabiliriz? Güvenliğinden emin olamadığımız iletilerin açılmadan silinmesinde yarar var çünkü iletiler açıldığı anda o dosya, bilgisayarı tehdit altında bırakacaktır. Sadece bilgisayarda değil, e-posta hesabında olan bilgiler, hesaplar ciddi derecede zararlar görebilir. Bu yüzden tanımadığımız e-postaların direk olarak silinmesi doğru bir yaklaşımdır. Yine aynı şekilde bilinmeyen bir adresten posta yoluyla gelen resim, müzik gibi dosyaların da açılmaması ve bilgisayara kurulmaması gerekir. Çünkü resimler bilgisayar ve güvenliğiniz için zararlı kodlar içerebilir ve filtrelerin olmasına rağmen istenmeyen bir e-posta, gönderenin iletisini kullanıcıya ulaştırmak için kullanılıyor olabilir.