İş fikri nasıl bulunur?
Herkesin girişimciliğe olan merakı üst seviyededir. Ama kimisi nereden ve nasıl başlanılacağını bilmez. Bunun nedeni iş fikrim yok derdinin insanda husule getirdiği çaresizlik sendromudur. Bu da kişilerin plan ve programlarını hayallerine göre değil de, sistemin kendilerine sunduğu çalışma fırsatlarını en azından kazanmaya –KPSS filan-göre şekillenir. Tabi bu küçümsenecek bir hedef değil ama büyütülecek bir hedefte olamaz. Hani hayallerin vardı. Bir iş kuracak, yatırım yapacak, kendinin patronu olacaktın. Ama olmadı deyip, kenara çekilmen ne kadar mantıklı? İş fikrim yok mu diyorsun hala?
İş fikri nasıl oluşur?
İş fikrim yok demekle, iş fikri oluşturabilen birileri var mı acaba? Herkes için demiyorum ama çoğu insan iş fikrinin gökten zembille indiği düşünüyor herhalde. Böyle otururken bir ışık yanacak ve buldum deyip, girişimcilik macerasına atılacak… Bu ne kadar gereksiz ve yanlış bir kurdu. İş fikrin yoksa, çalışmıyorsundur veya gerçekten girişimci olmak istemiyorsundur. Bir insanın iş fikri oluşturabilmesi için belli bir uzmanlığının olduğu alanda en azından bilgi sahibi olmak için çalışması, buradaki açıkları görmesi için gayret etmesi gerekir.
Bunun sağlamanın yolu da, sürekli güncel kalmaktır. Etrafa bakmak, gezmek dolaşmak, farklı ortamlarda, farklı kişilerle görüşmek, internetin sunduğu derin bilgi analizini kullanabilmek gerekir. Böyle yapan biri için mutlaka karşısına şunu yapabilirim diyeceği bir iş modeli çıkar. Bu model, ya daha önce ortaya konulmamıştır ya da ortada vardır ama sen daha iyi olacağını düşündüğün bir modelle ortaya koyacaksındır. Yani iş fikrinden tamamen benzeri olmayan bir şey bulmak diye durum yok. Bunun için belki mühendis filansanız, bir icat yapmanız gerekir. Ama bir iktisatçı, işletmeci veya gazeteci için bu mümkün değil. O zaman sosyal bilimciler, ticaret, sosyoloji veya daha farklı alanlardaki ilgilerinin peşinden koşmak suretiyle ancak fikir edinebilirler. Önce bilgi, sonra fikir.