İyi çay nasıl demlenir?
Çay, günlük hayatımızda en sevilen sıcak içeceklerden, keyifli dost sohbetlerinin olmazsa olmazlarından biridir. Yeşil çay, siyah çay ve birçok bitki çayı gibi türleri ile terci edilmekte ve tüketilmektedir. İçerdiği “tein” adlı madde ile zindelik veren, uyarıcı etki yapan önemli bir içecektir aynı zamanda. Orijinalinde yeşil bir bitki olan çay, toplanması, kurutulması, kutulanması gibi birçok zahmetli süreçten sonra mutfağımızdaki yerini almaktadır.
Siyah çay olarak bilinen ve ülkemizde en yoğun şekilde tüketilen çayın, tiryakileri tarafından “tavşan kanı” şeklinde bir betimlemesi söz konusudur. “Rengini ve demini ideal düzeyde almış” anlamına gelen bu betimlemeyi hak edecek güzel bir çay demlemenin bazı püf noktaları mevcuttur. Bu püf noktalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Öncelikle güvendiğiniz bir markanın iyi hazırlanmış, harman edilmiş çeşidini tercih ediniz.
- Toz çayı üst demliğe koyduktan sonra üzerindeki ince tozların akması için soğuk bir su ekleyip fazla bekletmeden suyu akıtınız, bir anlamda çayı yıkayınız. Bu arada hatırlatmakta fayda var, demleme yapılan üst demlik mutlaka porselen olmalıdır.
- Alt demlikte sıcak su kaynarken , üst demlik de üstte olsun, suyu ayrı kaynatmayın. Zira, su kaynarken aşama aşama artan sıcaklık üst demlikteki çayı da iyi bir dem kıvamına getirmektedir.
- Su kaynadıktan sonra üst demliğe sıcak suyu yavaş yavaş ekleyin. Su ekledikten sonra, bir iki dakika demlenmesine müsaade edin. Sonra, küçük bir bardağa üst demlikten çay aktarın ve bu çayı bekletmeden tekrar üst demliğe dolaştırarak ve yavaş yavaş geri dökün.
- Bundan sonraki aşama artık demlenme aşamasıdır. Demlenme süresini 3 ile 5 dakika olarak belirleyebilirsiniz. Fazla bekletilen çayın tadında acımsı bir aroma gelişir ve bu hoş bir tat değildir. Bu sebeple çay rengini alır almaz, ikrama başlayabilirsiniz.