İzmir neresidir?
Ege’nin incisi güzel ilimiz İzmir, Türkiye’nin üçüncü büyük şehri, önemli bir liman kenti, kültür ve ticaret merkezidir.
İzmir’in önemli bir ticaret merkezi olmasında Uluslararası İzmir Fuarı’nın da büyük katkısı bulunmaktadır. Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi gibi üniversiteleri ile bölgenin aynı zamanda önemli bir eğitim ve kültür merkezidir.
“İzmir” adının “Smyma” kelimesinden geldiği söylenir. Yunanca bir kelime olduğu ileri sürülse de aslında Symma, Anadolu kültürüne dayalı bir kökene sahiptir.
İzmir, ilçeleri ile birlikte yaklaşık 4 milyonluk bir nüfusa sahiptir (3,9 milyon). İzmir’in 30 adet ilçesi mevcuttur. Bu ilçeler nüfus büyüklüklerine göre büyükten küçüğe şu şekildedir:
- Karabağlar
- Buca
- Bornova
- Konak
- Karşıyaka
- Bayraklı
- Çiğli
- Menemen
- Torbalı
- Ödemiş
- Gaziemir
- Bergama
- Kemalpaşa
- Tire
- Balçova
- Menderes
- Aliağa
- Narlıdere
- Urla
- Kiraz
- Bayındır
- Selçuk
- Dikili
- Çeşme
- Foça
- Seferihisar
- Kınık
- Güzelbahçe
- Beydağ
- Karaburun.
Bu ilçelerin 21 tanesi İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde olup, diğerleri ilgili ilçe belediyelerine bağlıdır.
İzmir ve ilçeleri, doğal güzellikleri, zengin yeraltı ve yerüstü kaynakları ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini yoğun bir şekilde çeken önemli destinasyonlardır. Bu nedenle, hem İzmir’in merkezi, hem de ilçeler özellikle yaz aylarında normal nüfus yoğunluklarının çok daha fazlasını ağırlamaktadırlar. İzmir’in iklimi de bu yoğun ilginin nedenlerinden biridir. Zira, yıl boyu ılıman bir iklim yaşayan İzmir’de yaz aylarında 40derece ve üstü sıcaklıklar bölge halkı için alışılmış bir durum halini almıştır.
İzmir’in batısında, plajlarıyla, çeşmeleriyle, şirin otel ve motelleri, zengin kaplıcaları ile Çeşme bulunur. Çeşme, son yıllarda popülaritesini hızla artırmış şirin İzmir ilçelerinden biridir. Eşsiz güzellikleri ile Çeşme turizmin gözde merkezlerindendir.
İzmir’in her ilçesi kendine özgü güzellikleri, zenginlikleri ve tarihi yerleri ile ayrı bir öneme sahiptir. İzmir’in en büyük ilçesi olan Karabağlar aynı zamanda ilin en eski yerleşim yerlerinden biri olma özelliğini de taşımaktadır. Aliağa, İzmir ve Bergama uygarlıklarının izini taşıyan bir kültür merkezi olmanın yanı sıra, sınırları içindeki rafineri nedeniyle Petrol Ofisi, Petkim Petrokimya Holding gibi büyük şriketlerin yer aldığı önemli bir ticari üs durumundadır.