Johannesburg neresidir?
Johannesburg, Güney Afrika Cumhuriyetindeki Gauteng eyaletinin başkentidir. Güney Afrika’nın en kalabalık ikinci şehri olan Johannesburg, aynı zamanda Afrika kıtasının da en kalabalık dördüncü şehridir. Altın ve elmas madenlerinin, doğal safari alanlarının varlığıyla gündemden düşmeyen bu şehir, Afrika’da en yoğun ziyaretçi çeken bölgedir. Güney Afrika’nın ilk siyah lideri Nelson Mandela’nın uzun bir dönem burada yaşaması ve onun adının kent meydanına verilmesi şehir halkının ne kadar duyarlı olduğunu göstermektedir.
1998 yılında bu bölgede bulunan insan iskeletinin 3,3 milyon yaşında olduğu belirlenmiştir. Bu şimdiye kadar dünyada bulunan en yaşlı insan iskelettir. Bu yüzden Johannesburg şehrinin insanlık tarihiyle yaşıt olduğunu söyleme mümkündür.
İklim koşulları ve yükseltilerinin olması yüzünden, Afrika kıtasındaki koşullara göre nispeten daha iyi bir bölgedir. Ilıman iklim koşullarıyla bu şehri yılın her döneminde ziyaret edebilirsiniz. Eğer yeni yıl kutlamasında denize girerek yılı karşılamak isterseniz, bu şehre gitmenizi tavsiye ederiz. Şehirde gezebileceğiniz yerleri araştırdık ve sizler için derledik.
NELSON MANDELA MEYDANI: Uzun yıllar burada yaşamış olan lider Mandela’nın dev bir heykelinin olduğu meydan, bu şehrin en kalabalık yerlerinden biridir. Alışveriş merkezleri ve restoranların olduğu meydanda şehre gelenleri her zaman görmeniz mümkün.
SOWETO: Burası şehirdeki ekonomik durumu daha iyi olan zencilerin yaşadığı bir bölgedir. Bölgede şehrin öbür tarafındaki villalarla kıyaslanmayacak evler vardır. Halk hareketlerin önemli bir bölümü de buradan çıkar. Nelson Mandela’nın da belirli bir süre yaşadığı bu yeri görmeniz gerekir.
KYALAMİ PİSTİ: Johannesburg ’un ev sahipliğini yaptığı çok sayıda uluslararası organizasyon vardır. Bunlardan biri de Formula 1 yarışıdır. Her sene düzenlenen bu etkinlik için, Kyalami Pisti kullanılmaktadır.
ORİENTAL PLAZA: İnsan hakları savunucusu olan Mahatma Gandi’nin bu bölgede yaşadığı zaman, ülkede yapılan ayrımcılığa dikkat çekmek için, pasaportunu yakmış olduğu meydanı sizlerde görmelisiniz. Dünya tarihine geçen böylesine ilginç bir olayın gerçekleştiği alanı merak edebilirsiniz.
JOHANNESBURG HAYVANAT BAHÇESİ: Afrika kıtasındaki en büyük hayvanat bahçesi burasıdır. 1904 yılında kurulmuş olan ve 81 hektarlık alana sahip hayvanat bahçesi, içindeki üç binin üstünde hayvan ırkı ve dünyadaki nadir ırklardan biri olan beyaz aslanı da barındırması nedeniyle, oldukça ilgi çekmektedir. Bu hayvanat bahçesinde yaşayan hayvanlarla insanlar arasında ilginç bir bağ oluşmuştur. Yıllarca burada yaşayan Max adındaki goril, insanların ilgi göstermesiyle adeta bahçenin sembolü haline gelmiştir.
GOLD REEF CİTY: Burası eski bir maden ocağının üstüne kurulmuştur. Şehirdeki en büyük eğlence parkında eğlenmeyi isterseniz, buraya gitmenizi tavsiye ederiz. Maden ocağını görmeyi isterseniz eğer, 200 metre aşağıya inmeniz gerekecek. Burada çalışanlarının da 1880 yılındaki kıyafetlerle dolaşıyor olması, parkta oldukça ilginç bir görüntüye neden olmaktadır. İçinde bulunan 4D sinema salonu, hotel, kumarhanesi, Aparheid Müzesi ve restoranlarıyla birlikte, Gold Reef City parkı daha eğlenceli hale gelmiştir.
CARLTON CENTER: 1973 senesinde inşa edilmiş olan bu bina, 220 metre yüksekliği ile Güney Afrika’daki en yüksek binadır. Üç bilinen mimarlık şirketinin tasarımıyla yapılmış olan bina, Commisioner caddesinde bulunur. Binanın 50. katına çıkarsanız, mükemmel bir Johannesburg manzarasıyla karşılaşırsınız. Top of Afrika adlı gözlem alanı, buraya gidenlerin oldukça rağbet ettiği bir yerdir. Yeraltında olan bu alışveriş merkezi aynı zamanda Carlton Center binasını, 30 katlı olan Carlton Oteline bağlar.
CONSTİTUTİON HİLL: Şehirdeki Braamfontein bölgesinin doğu tarafında yer alan, tarihi ve turistik alanlardan birisidir. 1892 senesinde beyazlara hapishane olarak yapılan bu bina, şimdilerde Anayasa Mahkemesine ev sahipliği yapıyor. Tarihte bir asır hapishane olarak kullanılmış olan binaya, Mahatma Gandi, Churchill ve Mandela gibi dünya için önemli kişiliklerde kapatılmıştır. Bina yıkılmış ve parçalarından yeniden oluşturulan yerde bulunan Anayasa Mahkemesi, sanat galerileri ile müzeler insanlığa hizmet vermektedir. Manzarasını ve panoramasını beğeneceğiniz bir yerdir.
NELSON MANDELA MÜZESİ: Güney Afrika’da 1994 senesinde seçimle göreve getirilen, halkın ulusal kahramanı olan, ilk siyahi lideri Nelson Mandela’nın 1946 ve 1962 yılları arasında kaldığı bu ev müzeye dönüştürülmüştür. Tek katlı ve kırmızı tuğlalı olan bu ev, Mandela’nın kendisi tarafından, müze yapılması için kendi kurmuş olduğu derneğe bağışlanmıştır. Sweto bölgesinde bulunan ev, 1999 senesinde UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır. Evin dış cephesinde olan kurşun ve molotof izlerini, içinde Mandela’nın kişisel eşyalarını, fotoğraflarını ve eşyalarını görme olanağına sahip olabilirsiniz.
HECTOR PİETERSON ANITI VE MÜZESİ: Sweto bölgesinde olan ve Mandela’nın evine yakın olan bu eser, tabiri caizse şehrin tarihine mal olmuş bir yerdir. 1976 senesinde yaşanan Sweto ayaklanmasında ölmüş olan 12 yaşındaki Hector Pieterson anısına dikilmiş olan anıtın yanında yer alan müzesi ise, 2002 yılında açılmıştır. Tarihi ayaklanmanın bütün detaylarının sergilendiği müzeye gidenler oldukça bilgi sahibi olabilir.
PAZAR TİYATROSU ( MARKET THEATRE): Newtown bölgesinde bulunan en ilginç yapı olan Pazar Tiyatrosu, şehirde kültürel açıdan önemlidir. Bine çelik kemerleriyle ve katedral havası veren kubbesi ile dikkat çekici mimari özelliklere sahiptir. İçinde 3 ayrı tiyatro salonu olan bina, aynı zamanda 300’den fazla ödül almıştır. Irkçılığa karşı duruşu ve Mandela’dan sonra yaşanan dönemde ulusal öneme sahip olan yapılar arasındadır. İçinde bulunan salonlar ise, Barney Simon, Ana Tiyatro ve daha sonra yapılan vagonlarla çevrilmiş olan yuvarlak bir alana sahip Laager Tiyatrosudur.
AFRİKA MÜZESİ: Pazar Tiyatrosuyla birlikte aynı blokta bulunan, Afrika Müzesi 1933 senesinde halk kütüphanesi tarafından bağışlanmış olan eserlerle kurulmuştur. Günümüzde şehir açısından kültürel değeri olan bir müzedir. Müzenin içinde, Afrika’nın kültürel yaşamına ait olan fotoğrafların sergilendiği Bensusan Fotoğraf Müzesi ile Güney Afrika’dan alınmış kaya ve mineral örneklerinin bulunduğu Jeoloji Müzesi de bulunur.