Kadın sağlığı neden önemlidir?
Sağlıklı bir kadının içinde bulunduğu ortama pozitif enerji vermesi, aranılması, görüşülmek istenmesi, alışveriş, gezi ve yürüyüş için aranan ve bulunmaz arkadaş olarak kabul edilmesi, kadının sağlığının neden olduğu konusunu anlamımıza yarar. İnsanlar için sağlık göstergesinin, bedensel ve ruhsal olarak sağlığın bir arada bulunması gerekmektedir. Bu husus kadınlar için daha geniş olarak ele alınmalıdır. Kadın sağlığının hem kadının kendisini ilgilendirmesi, hem de ailesini ve çevresini ilgilendirmesi gerekir. Sağlıklı olan bir kadın çocuklarıyla ilgilenebilen bir anne, ailesiyle güzel paylaşımlar yapabilen bir birey, eşiyle hoşça vakit geçirebilen bir eş olabilmelidir.
Kadının fiziksel sağlığı yerinde olmadığında, istese bile neşeli olamaz, çevresine bitkin ve yorgun bir görünüş sergiler. Kadını ruh sağlığı içinde aynı şeyler söylenebilir. Kadın sağlığı kadınla beraber hem ailesini, hem arkadaş grubunu, hem de iş yaşamında iş çevresini etkileyebilecek en önemli etkenler arasında yer alır. Kadınlar hem kendilerini, hem de çevresini olumsuz olarak etkilememeleri için, sağlıklı olmaya çalışmaları ve yaşam kalitesine dikkat etmeleri gerekmektedir.
Kadın sağlığını korumak için ne yapılmalıdır?
- Fiziksel sağlığı korumak için, kadınların bu konuda ilk yapmaları gereken sağlıklı ve düzenli olarak beslenme kurallarına riayet etmeleri gerekir. Kadınların vücutlarının temiz olması için, kendilerine özel bakım uygulamaları gerekir. Sağlık kontrollerini düzenli bir şekilde yaptırmaları gerekir.
- Ruhsal sağlığı korumak için, kadınların saçlarına gereken bakımı yapmaları, cildine makyaj yapmaları ve yılların sebebiyle oluşan yaşlanma etkisini giderebilmek için bakım ürünlerini kullanmalı, gerekiyorsa ciltlerinde sorunlu bölgelere estetik bile yaptırmalıdır.
Kadınların sağlıklı olması demek, toplumda her zaman sağlıklı bireyler olması demektir. Bu nedenle kadınlarımızın sağlığını korumalarına yardımcı olmalıyız.
Kadınlar toplumun içinde şiddet, aşırı yük, yoksulluk gibi zorlayıcı ve olumsuz etkilerle ve etkenlerle daha fazla karşılaşmakta ve bunun neticesinde depresyon ve stresle baş etmek zorunda kalan bireylerdir. Bu etkilerin sonucunda psikolojik sorunları daha ağır yaşayan bir grup olmaktadırlar. Kadınlar erkeklere nazaran yaşamları süresince depresyona girme eğilimine daha yatkın bireylerdir. Yaşam süresi boyunca kadınların erkeklerden daha çok stres altında yaşamalarının sebebi, yoksulluk ve toplumda kadına daha az değer verilmesi gösterilir. Kadın sağlığı bir toplumun temel direğini oluşturacak kadar önemli bir detaydır.
Kadınlar tüm dünyada nüfusun yarısını oluştururlar. Bununla birlikte cinsiyetlerinden dolayı şiddet, psikososyal sorunlar, ayrımcılık ve kendilerine özgü olan çeşitli hastalıklara daha fazla maruz kalan sınıflardır. Hamilelik, doğum, menstrual problemler, ailenin bakımını üstlenmek gibi faktörler kadınların stres yükünü arttıran ve kadın sağlığını olumsuz olarak etkileyen nedenlerdir. Bunun yanında kadınlar kendilerine yüklenen sorumluluklardan dolayı iş hayatına daha az girmekte ve maddi açıdan bağımsızlıklarını kazanamamaktadır. Yaşın ilerlemesi psikososyal ve bedensel olarak kadınların sağlığını etkilenmektedir. Toplum ve kültür yapısı gibi nedenler, aile düzenleri, kadının hayatında yaşanan olaylar, kişilik yapıları kadınları yaşam boyunca etkileyen ruhsal sorunların gelişimine katkı sağlar.