Kadınlarda saç dökülmesi nasıl olur?
Kadınlarda saç dökülmesi sorunu yaklaşık olarak %30 oranında görünen bir durumdur. Kadınlarda genellikle saç tellerinde incelme biçiminde başlayan, daha sonra saç tellerinin dökülmesiyle sonuçlanan bu durum, kadınlarda moral açısından çöküntü yaratabilir. Kadınların ön saçlarındaki saç telleri genellikle dökülmeden kendini koruduğundan, kadınlar bunu kendine kondurmazlar. Kadınların çoğu bu sorunlarını gizleyerek, başkalarıyla paylaşmak istemezler. Kadınlardaki saç dökülmeleri bazı durumlarda artış gösterir. Kadınlardaki saç dökülmeleri genellikle tüm kafa derisinde görülür. Buradaki en önemli etken genetik faktörlerdir. Bunun yanı sıra yan etkilerde saç dökülmelerini tetikleyebilir. Erkeklerde saç dökülmesine neden olan 5 alfa redüktaz enzimi, kadınlarda daha az bulunur. Aromataz enzimi de kadınlarda daha fazla oranda bulunur. Buda kadınların erkek tipi saç dökülmesinden daha farklı olacak şekilde saç dökülmesi yaşamasına neden olur. Ön saç çizgilerinde saç dökülmesi olmaz. Erkeklerde saç dökülmesinde işe yarayan ilaçlar, kadınlarda aromataz enzimi nedeniyle işe yaramaz.
Kadınlarda saç dökülmelerinin sebepleri nedir?
- Demir eksikliğine bağlı olan ya da başka nedenlerden dolayı yaşanan anemi, yumurtalıklar sebebiyle yaşanan hormonal dengesizlikler, tiroit hastalığı, stresler ve bazı sistematik hastalıklar saç dökülmesinin nedenleri arasında yer alır. Doğumdan sonra ve menopoz döneminde saç dökülmelerinde artış görülür.
- Genetik yatkınlık erkekler kadar etkili olmasa da, bu nedenden dolayı saç dökülmesinin yaşanması muhtemeldir. Kadınlarda olan erkek tipi saç dökülmelerinde saç telleri incelerek, dökülür. İleri dönemlerde kelliğe gidebilecek durumlar yaşanabilir.
- Boyalar, perma, sıcak fön gibi işlemler saçları zayıflatarak, kopmalarına ve saç tellerinin kırılmalarına neden olabilir. Saç kökleri bu durumlarda zarar görmese de dikkatli olmak gerekir.
- Dengeli bir beslenme koşullarının yaratılmaması, saç dökülmelerinin nedenleri arasında yer alır. Kilo sorunu bulunan kadınlar bu konuyu dikkate alıp, beslenmelerini doğru planlamalıdır. Düşük yağ oranına sahip olan, düşük kalorili beslenme programı uygulayan kadınlarda saçların dökülmesi kaçınılmaz olur.
- Kullanılan bazı ilaçların yan etkileri saç dökülmelerine neden olabilir. İlaçların telojen effluvium adı verilen duruma neden olması, saç dökülmesini tetikleyebilir. İlaçların kesilmesiyle birlikte saç dökülmeleri de normale döner.
- Endoskopik yüz germe ya da yüz germe operasyonları sonrasında kalıcı saç dökülmeleri gerçekleşebilir.
- Saçları uzun süre çekmek ya da çok gergin olarak toplamak kalıcı saç teli hasarına sebep olarak, dökülmelere neden olabilir.
- Konnektif doku hastalıkları, kadınlarda saç dökülmelerine sebep olabilir.
Saç dökülmesine neden olan ilaçlar nelerdir?
- Kan inceltici özelliği olan ilaçlar
- Beta blokerler, antihipersantif ilaçlar ile diüretik ilaçlar
- Gut hastalığında kullanılan ilaçlar
- Kan yağlarını ve kolesterolü düşüren ilaçlar
- Kemoterapi sırasında kullanılan ilaçlar
- Tiroit hastalığı ilaçları
- Oral kontraseptif olan ilaçlar
- Diyet sırasında kullanılan ilaçlar ve aşırı dozda A vitamini tabletlerinin kullanılması
- Duygu durumunu değiştirebilecek ilaçlar
Saç dökülmesinin şiddeti nasıl anlaşılır?
Bunu tespit etmek için saç çekme testi yapılabilir. Yapılan testte doktor hastanın başından 20-30 tane saçı tutarak çeker. Ele gelmiş olan saç sayısının 5 adet ve üstünde olması halinde, kişide saç dökülmesinde artış olduğu söylenebilir.
Kadınlarda saç dökülme türleri nelerdir?
- Tip 1 hafif dökülme: Erken dönemde görülecek saç dökülmeleridir. Cerrahi müdahale gerektirmeyen saçlar, bu aşamada tarama ile kamufle edilir.
- Tip 2 orta derece dökülme: Saçlı derinin orta bölümünde ciddi oranda açılma ve saçların hacminde azalma bulunur. Ense ve yan tarafta bulunan saçlarda canlılık bulunuyorsa cerrahi yöntemler uygulanabilir.
- Tip 3 ileri derece dökülme: Tepede bulunan derinin görünür halde olduğu dökülmelerdir. Saç tellerinde şiddetli bir incelme olmasına rağmen, ön saç çizgisi yerinde durur. Ön ve yan tarafta sağlıklı saçların olması halinde, saç ekimi yapılabilir.