Kafkas çoban köpeği özellikleri nedir?
Kafkas çoban köpeği yapı itibarıyla oldukça güçlü bir yapıya sahip olan bekçi köpekleridir. Ülkemizde kuzeydoğuda çok yüksek dağlarda ve vadilerde, zamanında sığır ve at çobanlığı yapmış bir köpek türüdür. Bunlar Kars çoban köpeği olarak da tanınırlar.
Kafkas çoban köpeği özellikleri nelerdir?
- Koruyucu özellikleri olduğu için, bekçi köpeği olarak kullanılırlar.
- Kafkas çoban köpeklerinde omuz yüksekliği, 72 cm ile 75 cm aralığında olur.
- Ağırlıkları 45-70 kg. aralığında olur
- Tüyleri oldukça kalın ve dayanıklıdır. Kendisini soğuk hava şartlarından koruyan kulaklarında, kuyruk, ayak parmakları ve gövdesindeki kılları çok daha sık yapıdadır.
- Son derece güçlü olan kas kütlesine ve kemik yapısın sahiptir.
- Çevresini kısa sürede çok iyi öğrenme, yapacakları işi oldukça iyi algılama yeteneğine ve iyi hizmet etme gibi özelliklere sahiptir.
- Her an tetikte olan, dikkat kesilen ve güçlü şekilde koruma içgüdüsü vardır.
- Yabancılara karşı saldırgan davranabilirler. Ancak sahiplerine ve tanıdıklarına çok bağlıdır ve sevgi dolu yaklaşır.
- Özellikle çocuklara karşı yumuşak tavırlı ve koruyucudurlar.
- Özel koruma şartları istemez ve soğuk iklime karşı çok dayanıklıdır.
- Dik kafalı olduklarından eğitilmesi biraz zordur.
- Çok güçlü yapıları vardır. Bu gücüyle sizi tasmasıyla beraber sürükleyebilirler.
Kafkas çoban köpeği eğitimi nasıl olur?
Kafkas çoban köpekleribirazdik kafalı oldukları için, güçlü ve otoriter bir sahip tarafından eğitilmesi daha kolay olacaktır. Köpekleri yavruyken aldığınız gibi hemen eğitimine başlamanız gerekir. Çünkü yapı olarak iri köpekler oldukları için, yetişkinlik dönemlerinde eğitimleri zor olur. Eğitim döneminde yanlış öğretilen emirlerin, daha sonradan değiştirilmesi zor olduğundan eğitim aşamasında oldukça dikkatli olunmalıdır. Bu nedenle profesyonel birisinden bu konuda yardım alınması daha doğru olur. Kısa süreli olan ve eğlenceli eğitimlerden hoşlanan yapıları vardır. Eğitim verilirken sert fiziksel müdahaleler yapmak yerine, doğru davranışlarını ödüllendirmeli, yanlış davranışlarını cezalandırma yöntemini kullanmanız gerekmektedir. Bu köpekler çok güçlü olduklarından, eğitim sırasında sahibi ile arasında güçlü bir sevgi bağı oluşması gerekir. Eğitim verirken sizin davranışlarınızın mutlaka tutarlı olmasına öze göstermeniz gerekir. Aksi halde köpeğin üzerinde otoriteniz kalmayabilir. Bu yüzden eğitimde tutarlı olmanız çok önemlidir. Ayrıca köpeğinize karşı sevgi içeren davranışlar göstermeniz gerekir. Çünkü her şeyin başı sevgiyle gelir. Bu oluşunca onlarda sahiplerine adeta taparlar.
Kafkas çoban köpeği beslenmesi nasıl olur?
Bu köpeklere diğer köpek türlerinden farklı olarak, kuru mama dışında diğer yiyeceklerde verilebilir. Evde beslenen köpekler için kuru mamayı tercih edebilir, bekçi olarak açık alanda beslenen köpekler için ek besinler verebilirsiniz. Çok fazla miktarda et vermemeniz gerekir. Et tüketimi fazla olan, köpeklerde ishal sorunu gelişebileceği için günlük olarak en fazla % 70 oranında et verilmesine dikkat etmeniz gerekir. Bunun yanında, köpeğinize et suyu ve yumurta da verebilirsiniz. Köpekleri yetiştiğinde günde iki defa beslemek yeterli olacaktır.
Kafkas çoban köpeği bakımı nasıl olur?
Kafkas çoban köpeklerinin tüyleri uzun olduğu için, düzenli bir şekilde taramanız gerekir. Diş bakımlarını da düzenli bir şekilde yaptırmanız tavsiye edilir. Çünkü dişlerinde bakteriler biriktiği için, ağzında kötü koku oluşmasına sebep olur. Açık havada yaşayanlar, kendilerini sıkça temizler. Fakat yine de köpekleri ayda bir kez yıkamanız gerekir. Enerjilerini atabilmeleri ve fazla kilo almalarını önleyebilmek için egzersiz yaptırılmalıdır. Tırnakları da ayda bir defa kesilmelidir.