Kağıt nasıl yapılır?
Yüzlerce yıl öncesinde olduğu gibi günümüzün modern dünyasında da en çok kullanılan baskı aracı olan kağıt, selüloz hamurun çeşitli işlemlerden geçirilerek preslenmesi sonucunda yapılır. Yazmak, çizim yapmak ya da modern teknolojinin sunduğu gelişmiş makineleri kullanarak baskı yapmak için kullanılan kağıt ayrıca ambalaj sektöründe de hala en önemli hammaddelerden biri olma özelliğini korumaktadır. Genel olarak farklı kağıt türleri ağaçtan yapılsa da, aslında farklı otların kullanılmasıyla da kağıt üretmek mümkündür. Ağaç veya otların liflerinin ezilmesi sonucunda açığa çıkan selüloz hamurumsu bir kıvama sahiptir. Selüloz bileşeni, preslenerek hamur benzeri bir hale getirilmesinin ardından geniş levhaların üzerine serilir ve kurutulur. Kurutma işlemi hamur kıvamındaki selülozun sertleşmesini sağlar ve bu şekilde sertleşen selüloz da kağıdın temel hammaddesini oluşturur.
Kağıt yapımı daha detaylı bir şekilde anlatmak gerekirse, bu hemen her yerde karşımıza çıkan beyaz renkli maddenin aslında çok kapsamlı işlemlerden geçtiği de görülür. Ahşap dışında lifli bir yapıya sahip olduğu için pamuk kullanılarak da üretilebilen kağıt; bitki liflerinin preslenmesi, hizalanması, pigment ve yapıştırıcı dolguların eklenmesi, mineral dolgularla kaplanması ile üretilir. Ağaçtan kağıt üretmek için öncelikle kütüklerin dış kabuklarının soyulması gerekir. Kütük kabuklarının soyulması esnasında iç kısımdaki ağaç bölümüne mümkün olduğunca zarar verilmemesi ve soyma işleminin titizlikle gerçekleştirilmesi de oldukça önemlidir. Kütüklerdeki liflerin işlenebilir hale gelmesi için yumuşaması, bunun için de belirli bir süre boyunca suyun içinde bekletilmesi gerekir.
Su içinde bekletilerek nispeten yumuşayan kütükler daha sonraki aşamada çok daha küçük parçalar haline gelecek biçimde kesilir. Bu aşamadan sonra öğütme işlemine geçilir ve küçültülen kütük parçalarının işlenebilir hale gelmesi için öğütme işleminde farklı kimyasal maddeler kullanılır. Kimyasallar sayesinde liflerin kütükte yapışık halde sıkı bir form oluşturmasını sağlayan “lignin” maddesi çözülmektedir. Öğütme işlemi ile bir hamur haline gelen karışım aslında bilinen kağıt gibi beyaz renkte değildir ve kağıdın da bembeyaz olması için çeşitli maddeler kullanılır. Karıştırıcı adı verilen geniş bir kazanın içine alınan ağaç hamuruna bu aşamada; kireç, renk pigmentleri, dolgu maddeleri ve sıvılara karşı daha dayanıklı hale gelmesini sağlayan çeşitli kimyasallar karıştırılır.
Karıştırıcı da yukarda bahsi geçen maddelerin de eklenmesi ile birlikte ipliksi bir yapı kazanan kağıt hamuru, suyun süzülmesi için tel bir bent üzerine alınır. Genellikle geniş bir silindir yardımı ile ezilen ve suyu tellerin arasından akması sağlanan kağıt hamuru büyük oranda sudan arındırılır ancak hala nemli bir yapıya sahiptir. Silindirlerle sıkıştırma işleminin tekrarlanması ile sudan ve nemden arındırılan kağıt hamuru düzleştirilir. Düzleştirilen kağıt hamuru kurutucu cihazlardan geçirilir ve böylece bildiğimiz anlamda kağıt elde edilmiş olunur.