Kaktüs nedir?
Kaktüs olarak bilinen bitkinin botanik dilinde ait olduğu familyanın adı “kaktüsgiller”dir. Kaktüs aslında bir cins adı değildir, ancak bitki sıklıkla bu isim ile bilinir.
Kaktüsgiller, etli ve sulu bir gövde yapısına ve yassı bir şekle sahiptir. Çöllerde ve tropik iklimin hüküm sürdüğü bölgelerde daha sık yetişirler. Bu bitki çok su ve dolayısıyla yağmur ihtiyacı duymadığından, bu tarz bölgelerdeki kurak iklim kaktüs için bir sıkıntı teşkil etmemektedir. Çok uzun ve kalın bitki kökü ile ihtiyaç duyduğu tüm katkıyı topraktan yeterince alabilmektedir.
Kaktüslerin dikenli yaprakları vardır ve bu dikenler zaman zaman zehirli de olabilmektedir. Ancak, zehirli olmasa bile ince bir diken türü olan bu dikenler battıkları yerden kolay çıkarılamadığından oldukça acı veren bir duruma neden olabilmektedir.
Kaktüs ile ilgili son dönemde en popüler konu, radyasyonun zararlı etkilerini azalttığı yönündeki bilgidir. Bu bilgiyi tıbben destekleyen henüz olmasa da, inkar eden ve karşı gelen bir taraf da olmamıştır. Evlerde kaktüs yetişmesi mümkün olduğundan, farklı boylardaki kaktüsler ev bitkisi olarak da gündelik hayatımızda sıklıkla yer alırlar.
Evde kaktüs bakılmak isteniyorsa, çocuklardan ve evcil hayvanlardan uzak bir köşede tutulmaası tedbirli bir davranış olacaktır. Ancak, uzak köşe ile kasıt karanlık bir köşe kesinlikle değildir. Kaktüs ışık ister, aydınlık bir ortamda bakılmaları daha uygundur. Yılda bir kez eksilen vitamin ve mineraller açısından bitki desteklenmelidir. Kaktüs çok su seven bir bitki olmamakla birlikte, yaz aylarında damlatma sureti ile su verilebilir. Toprağının da zaman zaman havalandırılması, bitkinin gelişimi açısından faydalı bir uygulama olacaktır.
Türk toplumunda kaktüsün ayrı bir yeri vardır, zira bu bitkiye sahip olduğu dikenli yapısı nedeni ile esprili bir yaklaşımla “kaynana bitkisi/ çiçeği” ismi de verilmektedir.