Kaliteli uyku nedir?
Uyku, insan vücudunun, dinlenmesi ve kendini yenilemesi için ihtiyaç duyduğu yarı ölüm halidir. Uyku esnasında sargılanan hormonlar, beden sağlığı için hayati önemdedir. Bu nedenle uzmanlar, uyku sağlığına önem verilmesi gerektiğinin altını ısrarla çizmektedirler.
Sağlığımız açısından bu derece gerekli olan uykunun, yeterli faydayı sağlayabilmesi için kaliteli bir şekilde gerçekleşmesi önemlidir. Peki kaliteli uyku nedir, nasıl gerçekleşir?
Kaliteli uykunun olmazsa olmazlarını 4 başlık altında sınıflandırmak mümkündür:
- Uyku öncesi gereklilikler
- Uyku zeminine yönelik gereklilikler
- Uyku ortamına yönelik gereklilikler
- Bedene yönelik gereklilikler
Uyku öncesi gereklilikler; temiz bir şekilde yatağa yatmalı, varsa rahatsız edici (sigara kokusu, ter kokusu gibi) kokulardan muhakkak arınarak yatağa girilmelidir. Zihnimizi meşgul eden olumsuz düşünceleri kendimizden uzaklaştırmalı, başarmak zor oluyorsa meditasyon, nefes teknikleri gibi uygulamalardan yardım alınmalıdır.
Uyku zeminine yönelik tedbirler; uyunacak olan satıh ne çok sert, ne de çok yumuşak olmalıdır. Vücudunun şeklini alan ancak belirli bir sertlikte kalan, ergonomik tabir edilen yatak cinsleri tercih edilmelidir. Kullanılan nevresim türü örtüler pamuklu kumaştan olmalı, terleten, sentetik kumaşlardan uzak durulmalıdır. Yastık olarak ise, boynu destekleyici kıvrımları olan yastıklardan biri tercih edilerek, bedenle birlikte boynun da dinlenmesi temin edilmelidir. Yatakta yastık harici yükselti olmamalıdır. Reflü gibi bir rahatsızlık söz konusu ise yastık bir derece daha yüksek seçilmelidir.
Uyku ortamına yönelik gereklilikler; uyuduğunuz oda kesinlikle iyi havalandırılmış bir oda olmalıdır, ancak uyku esnasında açık pencere olmamalı, havalandırma gündüz yapılmalıdır. Oda karanlık ve temiz kokulu olmalıdır. Işıklandırma, uyku esnasında salgılanması beklenen önemli hormonların salgılanmamasına sebebiyet verecektir. Bu sebeple zifiri karanlık bir oda oluşturulmalıdır. Ses olmaması tercih edilmelidir. Zira, odada elektrikle çalışan hiçbir aygıt olmamalı ya da varsa da hepsi fişten çekilmiş durumda olmalıdırlar. Varsa evdeki kablosuz internet cihazları da kapatılmalıdır. Oda sıcaklığı normalin üstünde olmamalıdır.
Bedene yönelik gereklilikler; uyku bedeni yenileme amaçlıdır. Bu yenileme tıkabasa doldurulmuş bir mide ile mümkün değildir. Yatağa asla tok karınla girilmemeli, yatmadan en az 2 saat önce yemek kesilmelidir. Su içilebilir.