Kalp büyümesi neden olur?
Kalp büyümesi tıp alanında kardiyomegali olarak adlandırılan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık koroner arterin hasar görmesi sebebiyle kalpte boşluklar oluşmasıyla kalbin genişlemesidir. Bu rahatsızlık sırasında kalp kapaklarının büyüme yapması söz konusu değildir. Kalp boşluklarında fazla büyüme olmasa da, çekilen röntgen filminde kalp büyümesi görülebilir. Kalp büyümesi ciddi hastalıkların bir belirtisi olabileceği gibi, bazı hallerde ciddi bir tehlike değildir. Erken dönemde tanısı konulabilirse tedavisi yapılacak olan sorunun, buna neden olan hastalığının tedavisi ayrı olarak yapılmalıdır. Uygulanan tedavi sadece kalbin daha fazla büyümesine engel olacaktır.
Kalp büyümesinin sebepleri nedir?
- Kalp büyümesine sebep olacak değişik etkenler bulunmaktadır. Bunlar arasında tansiyon yüksekliği en çok kalp büyümesine neden olan sorundur. Bu nedenle tansiyonu yüksek seyreden kişiler bu risk açısından kontrol altına alınmalıdır.
- Genetik olarak ailesinde kal büyümesi olan kişilerde, büyük risk taşır.
- Koroner damarlar kalbin kanla beslenmesini sağlayan damarlar olduğundan, bu damarlarda olan bozulmalarda kalp daha fazla çalışarak zorlanır. Bu nedenle koroner kalp hastalıkları genel olarak kalp büyümesine sebep olabilir.
- Daha önce geçirilen kalp krizi de etkenler arasında yer alır.
- Hastalarda alyuvarların az olması durumunda yani kansızlık durumunda, düzensiz kalp ritmine neden olacak, kalbe gereken oksijen azalacak ve kalp daha fazla çalışmak zorunda kalacaktır. Bu nedenle kalp büyümesi görülebilir.
- Vücutta olan demir fazlalığı kalp kaslarında depolanacağı için, kalbin daha fazla kasılmasına sebep olup kalp büyümesi yapacaktır.
- Akdeniz ateşi rahatsızlığı, vücutta amiloidoz gibi maddelerin birikimine eden olan proteinin vücuttan atılamaması nedeniyle kalbin işlevini bozar ve kalp büyümesine sebep olur.
- Tiroit bezinin sorunları
- Doğuştan gelen kalp hasarları olması
Kalp büyümesinin belirtileri nelerdir?
Bazı hastalarda hiç belirti vermeyen kalp büyümesi, bazı hastalarda da nefes darlığına, düzensiz nabza, baş dönmesine, kollarda bacaklarda ve akciğerlerde sıvı toplanmasıyla ödeme, göğüs ağrısına ve öksürüğe neden olacak etkiler gösterebilir. Hastalarda uzun süre devam eden göğüs ağrısı nitrogliserin alımına rağmen geçmeyen özellikteyse, keskin ya da belirsiz biçimde olabilir. Göğüs ağrısı tek başına görülebileceği gibi, hazımsızlık, göğüste daralma olması, sıkıştırıcı tarzda ağrı, soğuk terleme gibi başka belirtilerle yaşanabilir.
Kalp büyümesi tanısı nasıl yapılır?
Hastalara tanı koymak için bazı tetkikler yapılmalıdır. Bu tetkikler arasında göğüs röntgeni çekilmesi, elektro kardiyogram, stres testi, eko kardiyogram, MR, kan testi ve kan damarlarına girilerek alınan parçaya biyopsi yapılması sonucunda kalp büyümesi teşhisi konulabilir.
Kalp büyümesinin tedavisi nasıl yapılır?
Rahatsızlığın tedavisi öncelikle kalp büyümesinin azaltılması için uygulanır. Bundan sonra kalp büyümesine neden olan hastalığın tespit edilmesi gerekir. Bu hastalıkların tedavisi yapılmazsa, kalp büyümesinin önüne geçmek olanaksızdır. Hastalara uygulanacak ilaç tedavisinin yanında, yaşam biçiminin düzeltilmesi, tuzun azaltılması, düzenli beslenme, istirahat gibi tedbirler alınması gerekir. Bazı hastalar için kalp pili uygulaması yapılabilir.
Kalp büyümesinde hangi önlemler alınabilir?
Hastaların kullandığı ilaçların düzenli olarak kullanması sağlanmalıdır. Doktorun önerilerinin uygulanması, yüksek tansiyonun dengede tutulması, yaşam biçiminin düzenlenmesi, periyodik kontrollerin düzenli olması gerekir. Hastalarda sigara ve alkol alışkanlığı varsa bunların bırakılması, kolesterol ve kan şekerinin dengelenmesi, kendini yormadan yürüyüş ve egzersiz yapılması gerekir. Eğer gerekirse cerrahi yollara başvurulmalıdır.
Kalp büyümesinin komplikasyonları nedir?
- Kalp yetmezliği: Kalp vücudun ihtiyacı kanı pompalayamadığı için kalp kaslarında zayıflama olur. Kalp damarlarında daralma olduğundan, kalp yetmezliği gelişebilir.
- Kan pıhtılaşması: Kalp büyümesinin neden olabileceği sorunlar arasındadır.
- Kalp hırıltısı: Kalp kapakçıklarında çalışma sorunu yaşanacağından, kalbin içinde olan kan ters yönde akabilir. Bu halde kalpte hırıltı olabilir. Tehlikeli olmasa bile hastaların doktor tarafından kontrol edilmesi gerekir.
- Ani ölümler: Kalpte olan büyüme kalp ritminin bozulmasına neden olabilir. Kalp ritminin yavaş veya hızlı olması halinde hastalarda bayılmalar ve ani ölümler oluşabilir.