Kalp çarpıntısı neden olur?
Kalp çarpıntısı farklı sebepler nedeniyle oluşabilir. Sağlıklı kişilerde kalp bir dakikada yaklaşık olarak beş litre kanı vücudun ihtiyaçları için pompalayabilir. Normal şartlar oluştuğunda, kalp bunu bunu her dakikada 60-100 kez atarak gerçekleştirir. İnsanlarda fiziksel aktivitede ya da heyecanlı olma durumunda kalp atış hızı dakikada 150’ye kadar yükselebilir. Ritmik bir şekilde çalışan kalp çeşitli nedenlere bağlı olarak çalışma düzenini kaybederse, aritmi yani ritim bozukluğu meydana gelmektedir. Kalp atışının her biri kalbin üst sağ tarafında yer alan doğal uyarı merkezinden çıkan elektrik dalgasından etkilenir. Bu bölgeden tetiklenen dalgayla birlikte kalp içi elektrik yolları aracılığıyla kalbin hepsi bir saniye gibi kısa sürede sarılmakta ve kalp aynı anda kasılarak, içinde olan kanı vücudun içine pompalamaya başlar.
Kalp içindeki ileti yolları nelerdir?
Kalpte sinüs ritmi olarak adlandırılan bu durum farklı etkenlerle düzenini kaybedebilir. İnsanların tamamında belirli zamanlarda düzensiz kalp atışları olabilir. Az sayıda olan atımlar çok fazla önemli kabul edilmez. Önemli olarak kabul edilen atımlar normalden daha yavaş olan bradikardi ya da daha hızlı olan taşikardi ve düzensiz olan atımlar sayılır. Aritmiler ki kalp atımlarının düzensiz, hızlı ve tekleme gibi hissedilmesidir. Bu tür kalp atımı kişide bayılma ve baş dönmesi etkisi yapabilir. Bazen bunlar hastalar tarafından nefes darlığı ve göğüs ağrısı olarak tabir edilir. Hastalar bu kalp atışlarını hissetmese bile ciddi sayılacak seviyede olabilir. Koroner kalp hastalığı, kalp yetmezliği, patolojik kalp kapakçıkları gibi sorunlarda aritmi oluşur. Kalp ritminin yavaş ve hızlı seviyede olması halinde, kalp yeteri miktarda kanı vücuda pompalayamaz. Tek başına aritmi olması halinde bu kalp hastalığını gösterir. Sağlıklı kişilerin kalp atışında bile aritmiler görülebilir. Bazı kişilerde doğumsal kaynaklı aritmi olabilir. Hastalarda yüksek tansiyon olması durumunda kalp ritminde bozukluk olabilir. Kullanılan bazı ilaçlar, sigara alışkanlığı, kafein, alkol ve stres gibi etkenlerle aritmi oluşturabilir. Buna rağmen kişilerin detaylı incelenmesinde fayda vardır. Bu belirtilerin altında önemli bir sorun da olabilir. Bazı kişilerde yakınma olmadan gelişen, bazılarında can sıkıcı belirtilere neden olabilir. Hastalar hissettikleri etkileri göğüslerinde kuşun kanat çırpması gibi açıklarlar. Bu belirtiler çok kısa sürede gelişir. Bazı durumlarda şuur kaybına bile sebep olabilir. Kalpte yan yana olan dört odacık vardır. Üstte olan iki odacıktaki aritmiler supraventriküler, altta olanlar ventiküler olarak adlandırılır. Bunun yanında kalp hızına göre düşük kalp atışına bradikardi ve hızlı kalp atışına taşikardi denir.
Kalp çarpıntısına neden olan ritim bozukluklarının sebepleri nedir?
- Kalp kasına bağlı olan nedenler: Bu koroner kalp hastalığı, miyokard infarktüsü, miyokardit ve kardiyomiyopati gibi nedenler olabilir.
- Hemodinamik sebepler: Bu nedenler kalbin basınca maruz kalması, kalp kapak hastalıkları ve hipertansiyon gibi etkilerle oluşur.
- Diğer sebepler: Hipertiriodizm, kullanılan bazı ilaçlar, hipoksi, kalp ameliyatları, elektrolit denge bozukluğu, keyif verici kafeinli içecekler, uyuşturucu, kahve gibi maddelerin kullanımı kalp çarpıntısına neden olabilir.
Kalpteki çarpıntılar istirahat anında ve efor sırasında meydana gelmesine göre önemlidir. İstirahatle başlamış, eforla yok olmuş olan ritim bozukluğu daha önemsizken, eforla artan ritim bozukluğu önemsenmelidir. Bunlar kalp hastalıklarından dolayı da gerçekleşebilir. Tiroidin fazla çalışması da kalpte ritim bozukluğu yapabilir.
Kalp çarpıntısının belirtileri nelerdir?
Şikâyetler kalbin sağlığına ve aritminin türüne bağlı değişir. Bunun ciddiyeti ve süresi şikâyetlerin etkili olarak hissedilmesine sebep olur. Kalp çarpıntısı olması her zaman aritmi olduğuna işaret etmez. Kalp yavaş çalışırsa hastalarda bayılmaya, baş dönmesine, nefes darlığına, hızlı çalışması ise terlemeye, bayılmaya ve huzursuzluk gibi etkilere neden olur. Çarpıntı olduğunda insanlar fenalaştıklarını hisseder ve bayılma yaşayabilirler. İnsanlar kalpte çarpıntı olduğunda panik yapabilirler. Ancak bu genellikle önemli bir soruna işaret etmeyebilir.