Kalp hastası nasıl olunur?
Kalp hastası demek yaşamında yüksek kolesterol değerleriyle, yüksek tansiyonla, şeker hastalığı ve sigara kullanma alışkanlığıyla baş edemeyen kişiler için yapılan bir tanımlamadır. Kalp hastalığı normalde insanlar için bir kader olmamalıdır. Sadece bu sayılan etkenlerle mücadele edememiş olan kişilerin yakalanmış olduğu bir hastalıktır. Kalp damarlarında meydana gelen daralma, kalp kapakçıklarında yaşanan sorunlar, kalpte ritim bozukluğu olması, doğuştan kalpte olan delik, kalp zarındaki iltihaplanma gibi sorunlar olduğunda, bu kişiler kalp hastası olarak tanımlanmaktadır. Bu kişilerin yüksek kolesterol değerlerini, kan basıncı ve şeker hastalığını kontrol altına alması, sigara kullanma alışkanlıklarını terk etmesi haline, yaşamlarında daha sağlıklı yıllar geçirme şansına sahip olabilirler. Bu küçük önlemler sizi kalp hastası olmaktan koruyabilir.
Kişiler kalp hastası nasıl olur?
Kolesterol vücutta hücrelerin yapı taşıdır. Sağlıklı bir kolesterol düzeyinin olması için, bunun azı karar fakat çoğu zarar olur denilebilir. Hastalardaki kolesterol değerlerinde en çok dikkat edilmesi gereken LDL yani kötü kolesterol adı verilen değerdir. İnsanların şeker hastası olmaması halinde, yüksek kan basıncı değerleri yoksa, sigarayı içmiyorsa, LDL kötü kolesterol değerinin 130 dan daha küçük olması yeterlidir. Fakat kişilerde diğer sağlık sorunlarının olması halinde, kalp hastası olmamaları için kötü kolesterol değerinin yani LDL 70 in altında olması gerekmektedir. Kolesterol değerinin yüksek olması halinde, vücutta önem taşıyan hayati organlara giden damarlarda tıkanma oluşur. Bu yüzden kalp krizi geçirme, felç olma ya da bacaklarda oluşan ağrılardan yürüyemeyecek duruma gelebilirsiniz. Kolesterol yüksekliği diğer risk faktörleriyle bir arada olduğu takdirde, kalp hastası olmak hatta ölmek bile kaçınılmaz bir hale gelebilir.
Kolesterol düzeyi nasıl olmalıdır?
Kişiler yeni doğduğu zaman göbek kordonunda bulunan LDL kolesterolün seviyesi 30-50 mg/dl kadar olur. Yeni doğan bebekler bu seviyede olan kötü kolesterolle bile sağlıklı bir şekilde doğar. Bazen genetik hastalıkları olan kişilerde bu oran 10-15 mg/dl kadardır. Bu insanlar yaşamlarında daha uzun yaşar ve kalp nedeniyle ölmezler. İnsanların yaşamında yüksek tansiyon, şeker hastalığı sorunu bulunmuyorsa, sigara içmiyorsa LDL kolesterol seviyelerini 130 mg/dl altında tutması, bu sorunların olması durumunda 70 mg/dl altında tutması gerekir. Bu seviyelerin korunması durumunda insanlar yaşam seviyesini uzatır.
Kalp hastası olmamak için, insanlar yaşam tarzı değişikliği yapmalı
Yaşam tarzını değiştirmek insanlar daha hareketli olmalı ve sağlıklı beslenme düzeni kurmalıdır. Bu nedenle yürüyüş yapmak, merdiven inip çıkmak, yemeklerin az miktarda ve sık tüketiminin yapılması, doğal besinlerle beslenmek gerekir. Akdeniz mutfağına ait olan besinlerin tercih edilmesi ve sigara içilmemesi tercih edilmelidir. Bu önlemler uygulanırken, haftada bir defa kendi damak tadınıza uygun olacak yiyeceklerle kaçamak hazırlayabilirsiniz.
Vücudumuzda kolesterolün üretildiği yer karaciğerimizdir. Vücuda dışarıdan kolesterol alınmasa bile, karaciğerde durmadan kolesterol üretilmeye devam eder. Bu nedenle sadece yiyeceklerin kısıtlanması sayesinde kolesterol değerleri aşağıya düşürülemez. Bunun yanında karaciğerdeki kolesterol üretiminin aşağıya düşürülmesi gerekmektedir. Bu kolesterolü düşürebilen ilaçlarla sağlanabilir. Ancak kolesterol düşürücü ilaçların doktor kontrolünde kullanılmasına dikkat edilmesi gerekir. Kalp hastası olmak insanlar için bir kader değildir. Bu kişilerin yaşamında yapılan hatalar nedeniyle yaratılır. Biraz dikkatli olduğunuzda, kalbiniz size daha uzun bir zaman hizmet edecektir. Sağlıklı günler sizlerle olsun.