Kalp kapakçığı ameliyatı neden yapılır?

kalp kasıKalp kapakçığı ameliyatı iki sebeple yapılabilir. Bunların ilki kalp kapakçığının tamiri için yapılan ameliyat, ikincisi ise kalp kapakçığının değiştirilmesi için yapılan ameliyattır. Bu yüzden kalp kapakçığı sorunu yaşayan kişiler için iki farklı seçenek bulunur. Ancak kalp kapakçığının değiştirilmesi tamir edilmesinden daha kolay olduğundan genellikle değişim tercih edilir.

Ülkemizde on binlerce kalp hastası olduğundan, bu kadar sayıda kişi ameliyat için sırada bekler. Bu nedenle kalp hastaları bu konuda bilinçlendirilmelidir. Kalp kapakçığı ameliyatı olmak için sıra bekleyen kişilerin kalp kapakçıkları tamir edilmesi mümkünse değişimden kaçınmaları konusunda uyarılmalıdır. Değişimin hem daha kolay hem de daha az riskli olmasından dolayı kapakçığın tamir olasılığı hiç düşünülmeden direkt olarak değişime gidiliyor ve bu yüzden kalp kapakçığı nakli bekleyen kişilerin de boş yere sırası alınmış oluyor.

Kalp kapakçığı tamir edilmeli yoksa değiştirilmeli mi?

Kalp kapakçığı değiştirilirse yaşam boyu devam edecek bazı sağlık sıkıntıları oluşmaktadır. Yaşam boyu hem kalbinizden gelen bir sesle yaşamayı göze alacaksınız hem de yaşamınız boyunca “Coumadin” denilen bir kan sulandırıcı ilacı mutlaka kullanmanız gerekecek. Oysa kalp kapakçığı sorununuz olduğunda, değişimden önce mutlaka tamir edilip edilemeyeceğini araştırmalısınız. Şayet kapakçığın tamir edilme olasılığı varsa öncelikli olarak tamir edilmesi tercih edilmelidir. Çünkü tamir edilen kalp sonradan size normal kalp gibi hiçbir rahatsızlık vermeden çalışacaktır.

Kalp kapakçığı ameliyatı geciktirildiğinde sonuçları ne olur?

Kalp kapakçığının tamir edilmesi ya da değişimi yapılmadığında, kişide günlük yaşamı zorlaştıran kalp çarpıntısı, nefes darlığı, ölümcül riskleri bulunan su toplama, kalp fonksiyonlarında ileri derecede bozulma ve akciğer hastalıklarına neden olabilir. Bu ameliyatın geciktirilmesi halinde, kişilerin son noktada geleceği aşama kalp nakli yapılmasıdır.

Kalp kapakçığı tamiri ameliyatının başarı oranı nedir?

Son dört yılda yapılmış olan kalp kapakçığı tamiri ameliyatlarında elde edilen başarı oranı %97’dir. Bu ameliyatın yapıldığı hastalar yaşamı boyunca Coumadin ilacı kullanmaktan hem kurtulur, hem de felç geçirme ve enfeksiyon riski azalır.

Kalp kapakçıklarının hepsi tamir edilmeye uygun mudur?

Kalpte dört adet kapakçık bulunmaktadır. Bu kapakçıkların üç tanesi tamir edilmeye uygundur. Genellikle yapılan ameliyatlarda mitral ve aort kapak tamiri daha yaygın olarak yapılmaktadır. Kalp kapakçıkları kireçlendiği takdirde bunun tamir edilmesindeki başarı oranı %50’dir.

Kalp kapakçığı ameliyatı hazırlığı nasıl yapılır?

Ameliyatı olacak hastalar ameliyat tarihinden önce hastaneye yatırılır ve rutin ameliyat tetkikleri yapılır. Yapılan rutin tetkiklerde kan, idrar, EKG ve akciğer filmlerinin çekilmesidir. Kalp kapakçığı ameliyatı yapılacak hastaların ameliyattan önce mutlaka dişlerinin kontrol edilmesi, şayet gerektiği takdirde tedavi edilmesi gerekir. Hastanın hangi kan grubunda olduğu ameliyattan önce tespit edilir.  Ameliyattan önce anestezi doktoru hastayı muayene ettikten sonra, hastaya ameliyat için verilecek anestezi için bünyesinin yeterince sağlıklı olup olmadığını kontrol eder. Eğer hasta sağlıklıysa ameliyat için olur kararı verir. Tüm hazırlıklar tamamlanınca hasta ameliyata hazır hale gelmiş olur.

Kalp kapakçığı ameliyatı ne kadar sürmektedir?

Kalp kapakçığı ameliyatınormalde 3 ile 6 saat arasında sürer. Bu işlemin uzunluğu yapılan ameliyatın durumuna göre değişiklik gösterebilir. Ameliyatı yapan doktor sadece başlangıçta süre için tahminde bulunabilir. Ancak ameliyat sırasında gelişecek durumlara göre bu süre değişebilir.

Kalp kapakçığı ameliyatı ağrılı olur mu?

Yapılan her ameliyat gibi kalp kapakçığı ameliyatı sırasında kalbe ulaşmak için bir miktar kesi yapılmaktadır. Bu kesi yeri ameliyattan sonra bir süre ağrıya neden olabilir. Bu operasyon sırasında genellikle göğüs hizasının ortasından aşağıya doğru inen bir kesi yapılır. Ven greftlerin alınması için ayaklarda da biraz kesi yapılacağından, ayaklarda olan bu kesi yeri bir süre ağrı yapar. Fakat ameliyattan sonra doktorun vereceği ağrı kesici ilaçların etkisiyle ağrı fazla etkili olmaz.

Bir Cevap Yazın