Kalp romatizması nasıl oluşur?
Kalp romatizmasının oluşumu romatizmanın kalp kapakçıkları ve kalpte oluşturacağı hasar bağlı olarak yaşanan işlevsel bir bozukluktur. Tedavi edilmemiş ya da yeterince tedavi edilmeyen romatizma kalp içinde bulunan kapakçıklara yerleşmektedir. Rahatsızlığın belirtileri boğaz enfeksiyonunun oluşmasından sonraki 2-4 hafta içerisinde görülmeye başlar. Vücuttaki eklemlerde ilk olarak şişlikler ve kızarıklar oluşur. Bu belirtileri diğer belirtiler takip eder. Hastalık genellikle 5-15 yaş arası kişilerde sıkça görülür.
Kalp romatizması neden oluşur?
Bu hastalığın meydana gelmesinde etkili olan romatizma, ileri yaşta görülen bildiğimiz romatizma değildir. Genç yaşlardaki insanları etkisi altına alan, bir boğaz enfeksiyonuyla başlayıp, akut romatizmal ateş olarak bilinen bir rahatsızlıktır. Boğaz bölgesine yerleşen mikroplar iyi tedavi edilmediğinde, kalp ve böbreklere yerleşerek zarar verir. Bundan ilk önce kalp kapakları etkilenir. Kapakçıkların arasında mitral kapakçık en fazla etkilenir. Mitral kapakçık daralarak, sertleşir ve büzüşür. Kadınlar kalp romatizması sonucunda daha fazla görülen bu hastalığa mitral darlığı veya mitral stenoz adı verilir. Kapakçıklar arasında en fazla etkilenen diğer kapak ise aort kapakçığıdır. Kapakçıkların romatizmadan etkilenmesi sadece birinde ya da her ikisinde birden olabilir.
Kalp romatizmasının belirtileri nedir?
- Hastalarda nefes darlığının olması
- Kuru öksürük bulunması
- Çok sık olarak soğuk algınlığının geçirilmesi
- Ciltte morarmalar olması
- El ve ayaklarda üşüme
- Yorgunluk hissedilmesi
- Nabzın düşük veya yüksek olması
- Düzensiz kalp ritimlerinin bulunması
- Mide bulantısı ve baş dönmesi şikâyetleri oluşması
- Göğüs ağrısı ve tansiyon dengesizliklerinin oluşması
Kalp romatizması tanısı nasıl konur?
Hastalığın teşhisi için öncelikle boğaz kültürünün, tam kan sayımının, ekokardiyografi ve EKG tetkiklerinin yaptırılması gerekir. Ayrıca ASO testi uygulanmalıdır. ASO streptokok bakterisinin yüzeysel antijenine karşı, vücudun üretmiş olduğu bir antikordur. Bu hastanın streptokok enfeksiyonu geçirdiğini belgeleyen bir tetkiktir. Kişide romatizma bulunmasa bile enfeksiyondan kaynaklı ASO yüksekliği oluşabilir. Bazı doktorlar sadece bu verinin yüksekliğiyle hastalara eklem romatizması tanısı koyabilmektedir. Ancak diğer tetkiklerinde kesin tanı için, mutlaka uygulanması gerekir.
Kalp romatizmasının tedavisi nasıl yapılır?
Hastalığın kesin tedavisi için erken tanı koyma çok önemlidir. Hastanın öncelikle istirahat etmesi sağlanarak, vücudunun yeni mikrobik enfeksiyonlara karşı koruması sağlanmalıdır. Bu sırada vücutta streptokokların neden olduğu var olan enfeksiyonun tedavisi için, antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Tedavi yapılırken kortizon ve aspirin dışındaki antiromatizmal ilaçların yanı sıra, koruyucu depo penisilin enjeksiyonu uygulanmalıdır. Ayda bir kez uygulanacak olan penisilin tedavisine başlamadan önce, mutlaka hastalara penisilin testi yapılmalıdır. Bu tedavilerden başka nadir olarak tedavide kortizon kullanılabilir. Hastalık kişilerde ağır ve akut seyir halindeyse, kortizon kullanılması gerekli olabilir. Hastaların bunun için, bu alanda uzman doktorlara başvurması ve uygulanacak tedaviden kaçınmaması gerekmektedir. Bu hastalığı olan çoğu insan uzun yıllar yaşamını sürdürebilmektedir. Bu sebeple hastaların moralinin yüksek tutulması çok önemlidir. Akut kalp romatizmasında ilaç tedavisine devam ederken, hastanın rahatsızlıkta kalp tutulumu iyi takip edilmelidir. Hastalığın şiddetine bağlı olarak mutlaka eko kardiyografi çekilmelidir. İlaç kullanımı yeterli olsa bile, ilerleyen dönemde yıllarda doku bozulmaları meydana geldiğinden, burada kalbin zorlanması söz konusu olacak ve sonuçta cerrahi girişimler yapılacaktır. Kişilerin romatizmal ateş hastalığı geçirmiş olması ve kalp tutulumu bulunması durumunda yakın olarak takip edilmesi fayda olacaktır.