Kalp sağlığı nasıl korunur?
Kalp sağlığının yeteri kadar önemsenmemesi nedeniyle, toplumda en sık rastlanan ölüm sebeplerini arasında kalp hastalıklarının olmasına neden olur. İnsanların hareketsiz bir yaşam sürmesi, sağlıksız beslenme koşulları, stresli bir yaşam sürme gibi etkenler kalp sağlığının bozulmasına ve kalp hastalıklarının oluşmasını arttırmaktadır. Kalp için hayat kaynağı olan kanı taşıyan damarların bazı etkenler nedeniyle deforme olması sebebiyle kalp rahatsızlıkları artmaktadır. İnsanların yaşının ilerlemesi nedeniyle de damarlar etkilenmektedir. Yaşlanma etkilerinin azaltılması, damarların sağlığının korunmasını sağlayacaktır. Bu sebeple kalp sağlığını düşünen kişiler fazla kilodan, yüksek kan basıncından, yüksek kan değerlerinden, ürik asidin yüksekliğinden, protein ve yağ oranı fazla yiyeceklerin tüketiminden, hareketsiz bir yaşamdan, aşırı stres, alkol ve sigara kullanımı gibi etkenlerden kendini koruması gerekir. Kalp sağlığı için, önce kan basıncını düzenlemek gerekir. Bu yüzden hastalar egzersizleri düzenli olarak yapmalı, bel çevresinde yağlanmayı azaltmalı, sigarayı bırakmaları gerekir. Bel çevresinde olan kalınlık erkeklerde 88,50 cm, kadınlarda ise 82 cm baz alınıp, kontrol altına alınmalıdır. Beslenmede alınan tuz oranı günlük 1-1,5 gramı geçmemelidir. Ayrıca doymuş yağların tüketmemek, magnezyum ve kalsiyum tüketimine ağırlık vermek gerekir. Potasyum içeriği fazla olan muz, patates, kayısı gibi besinlere beslenme sırasında yer verilmelidir.
Kalp sağlığı ve kolesterol arasındaki bağlantı nedir?
Damarların yıpranmasına etki edecek olan kan basıncı yüksekliği, kalp sağlığını korumak için dengelenmelidir. Düzenli olarak yapılacak ölçümlerde kan basıncı 140/90 üzerinde olan kişilerin mutlaka doktor kontrolüne girmesi gerekir. Kişilerin kan basıncının böyle yüksek çıkması, damarlarda bir sertleşmenin oluştuğunun göstergesi olarak kabul edilmelidir. Ayrıca damarlarda yaşlanmayı sağlayan diğer etken ise kolesteroldür. Erkeklerde olan damar yaşlanması, kadınlardan daha erken bir dönemde başlar. Kadınlarda olan damarsal yaşlanma, genellikle menopoz dönemiyle beraber başlar. Yetişkin bir insanda total kan kolesterol değeri 200 mg üstünde olmamalıdır. İyi kolesterolün oranı 35-40 mg altında, kötü kolesterolün oranı 100 mg üstünde olmamalıdır. Bu nedenle kolesterol değerlerini yükselten peynir, kaymak, tereyağı, krema, sert margarin, fazla oranda yoğurt ve süt tüketmemeye, alkollü içecekler içmemeye dikkat edilmelidir. Kolesterol miktarı yükselirse arter damarlarda kolesterol birikmesi meydana gelir. Bu birikim damar içinde olan akışkanlığı azaltıp, kalp ritminde azalma ve kalbin blokesine neden olabilir. Kalbe yetersiz kan akışı olursa, göğüste ağrı oluşur. Bu uzun sürerse kalp krizi meydana gelebilir.
Kalp sağlığını korumak ve kolesterolü düşürmek için ne yapılabilir?
- Yemeklerin pişirilmesinde bitkisel yağlar kullanılmalı.
- Yumurta tüketimi haftada 2 defa haşlama olarak yapılmalı.
- Meyve ve sebze yemeye ağırlık verilmeli.
- Haftanın 2 gününde kırmızı et, diğer günlerinde balık ve tavuk tüketilmeli. Bunların içinde balık trigliseriti düşürür, bununla birlikte iyi kolesterolü yükseltir.
- Sarımsak tüketimine içindeki bol miktardaki fosfor, selenyum, potasyum, vitaminler ve sağlığa faydalı maddeler nedeniyle ağırlık verilmelidir. Bu kan damarlarının genişlemesine faydalı olur. Ayrıca sarımsak kanın pıhtılaşmasını önleyen etkilere sahiptir.
- Beslenme listesinde kuru bakliyatlara yer verilmelidir.
- Kabak çekirdeği, yer fıstığı, fıstık, ceviz, fındık gibi kuru yemişleri tüketmek kalp sağlığı için faydalı olur. Ancak bu besinlerin ölçülü bir şekilde tüketilmesi gerekir. Çünkü aşırı kilolara sebep olabilirler.
- Ekmek tüketirken beyaz ekmek yerine çavdarlı, yulaflı, kepekli ve tam buğday gibi tahıllarla yapılan ekmekler tercih edilmelidir.