Kalp sintigrafisi nedir, nasıl yapılır?
Kalp sintigrafisi kalp damarlarında meydana gelen tıkanıklık sonucunda kalp kaslarının beslenememesi ya da olan beslenmenin yetersiz olması nedeniyle meydana gelen koroner arter hastalığının tanısında kullanılan bir tetkiktir. Koroner arterde meydana gelmiş olan tıkanıklıkların, bir süre sonra kaslarda oluşturacağı beslenme sorununa iskemi adı verilir. Bu durumda bulunan insanların kalp krizi geçirme riski oldukça yüksektir. Uygulanacak kalp sintigrafisi ile hastalar kalp krizi geçirmeden, gerekli olan tedavinin uygulanma şansı olabilir. Kalp yapısında olan RCA, LCX ve LAD adındaki üç ana damarda oluşan tıkanıklıkların, buna bağlı olarak meydana gelen iskemi ve enfarktüs riskinin belirlenmesi için yapılan iki metod vardır. Bunlardan biri anjiyo diğeri ise kalp sintigrafisidir.
Kalp sintigrafisi hangi durumlarda yapılır?
- Koroner arter hastalığının tanısında kullanılır.
- Teşhis edilmiş olan bir hastalığın şiddeti ve yaygınlığının tespit edilebilmesi için uygulanır.
- İskemik miyokard hasarlarını miyokard infarktüsünden ayırmak için kullanılır.
- Uygulanan tedavinin sonuçları ve endikasyonunu değerlendirmek için kullanılır.
- Hastalığını gidişi ve sonuçlarını belirlemek için kullanılır.
- Miyokard infarktüsü geçirmiş olan hastalarda, miyokard canlılığı değerlendirmek için yapılır.
- Başka bir nedenle ameliyat olacak olan hastaların, kardiyak riskinin değerlendirilmesi için yapılır.
Kalp sintigrafisi için hastaların hazırlanması nasıl olur?
İlk aşamada hastaların kullanmış olduğu bazı ilaçları en az iki gün önceden içmemesi gerekir. Nitrat grubu olan ilaçların bir gün önceden, kalsiyum kanal bloker ya da beta bloker ilaçlarını ise mutlaka iki gün önceden kullanılmasının bırakılması gerekir. Sintigrafinin uygulanmasından önce hastaların en az 4 saat süresince aç olması gerekir. Yapılan tetkik bazı hallerde bir gün boyunca devam edebilir. Bu süre içerisinde hastalar sadece süt ya da çikolata yiyebilirler. Yapılan testin sırasında efor bandı kullanılacağı için, hastanın üzerine eşofman ve spor ayakkabı gibi rahat kıyafetler giymesi gerekmektedir.
Kalp sintigrafisi sırasında yapılan görüntüleme
Tetkikte ilk önce stres görüntüleme yapılır. Efor verilip, hastaya enjeksiyon uygulanır. Bundan yaklaşık olarak 30-60 dakika sonrasında görüntüleme işlemi yapılır. Görüntüleme işleminin süresi 17-20 dakika arasındadır. Diyafram kası ve kadın hastaları göğüs etkisini ortadan kaldırmak için, yapılan görüntüleme tekrar yapılabilir. Stres görüntüleme sonrasında hasta 3 saat kadar dinlenir ve rest görüntüleme yapılır.
Kalp sintigrafisi sonucunda ortaya çıkacak sonuçlar nelerdir?
Kalbi bir tarla gibi düşünürsek, koroner damarları da bu tarlanın sulanmasında kullanılan kanallar olarak düşünürsek;
- Normal: Hastada hem dinlenmeden sonra, hem de efordan sonra iyi bir kanlanma gözlenir. Bu durumda tarlayı yeşil bir alan olarak görürüz.
- Enfarktüs: Dinlenme sonrası ve efor sonrasında belli bir bölgede kanlanmanın gözlenmemesi halidir. Bu durum tarlanın bir alanında geri dönüşü zor olan bir çölleşme olduğunu gösterir.
- İskemi: Burada efor sonrasında kötü bir kanlanma vardır ve dinlenme sırasında bu kanlanma düzeliyordur. Bu durum hastaya operasyonun gerekli olduğunu gösterir. Burada tarlanın bazı bölgeleri sararmış ama kanallar açılırsa yeniden burada yeşerme olabilir izlenimi vardır.