Kalp spazmı nedir?
Kalp spazmı tıpta anjina pektoris olarak bilinen rahatsızlık kalbe gelen kan miktarının azalmasıyla ortaya çıkan göğüs ağrısıdır. Rahatsızlıkta en yaygın olarak yaşanan belirti göğüs ağrısının olmasıdır. Ancak göğüs ağrısına midede hazımsızlık, göğüs duvarında bulunan kaslarda oluşan gerginlik, akciğer zarında iltihaplanma gibi rahatsızlıklarda neden olabilir. Bu sebeple kalp spazmının neden olacağı göğüs ağrısını iyi teşhis etmek gerekir. Çünkü her sorunda farklı tedavi yolları uygulanır. Her göğüs ağrısı çeken kişi, ilk önce kalp rahatsızlığından şüphe eder. Ancak gerçekte olan bu kişilerin az bir kısmında kalp hastalığı bulunur.
Kalp spazmının sebepleri nedir?
Kalp spazmı kalp kaslarının ihtiyacı olan kan miktarının azalması sonucunda meydana gelir. Bunun en önemli nedeni ise kalbin beslendiği atardamar olan koroner arterin hastalıklarıdır. Bu rahatsızlarda damar duvarında yağ ve kolesterol birikmesi nedeniyle plaklar oluşur. Bu plaklar damarlardaki kan akışına engel olur. Bunun meydana gelişi kalp spazmının oluşumuna neden olmaktadır.
Kalp spazmının belirtileri nedir?
- Göğüs bölgesindeki sızı, baskı ve ağrının oluşumu. Bu ağrı genellikle göğüs kemiğinin hemen altında meydana gelir. Ağrının ya da sızının oluşumu soğuğa maruz kalmak, fiziksel egzersiz sonrasında, duygusal manada stres yaşama halinde, ağır yemeklerin ardında meydana gelebilir.
- Kollara, boyna, çeneye ve omuzlara doğru yayılmış olan göğüs ağrısı
- Mide bulantısı ve halsizlik çekilmesi
- Nefes darlığı olması
- Terleme
- Endişeli bir hal almak veya ölüm korkusu duygusunun oluşumu
Kalp spazmının ne kadar süreceği ve şiddeti farklılık gösterebilir. Stabil kalp spazmı olarak adlandırılan rahatsızlıkta görülen belirtiler, aktivitelerle beraber artış gösterir. Koşarken, egzersiz yaparken, merdiven çıkarken artan belirtiler, dinlenme aşamasında kaybolabilir. Stabil olmayan kalp spazmında ise, dinlenme aşamasında bile belirtiler etkisini kaybetmeden hissedilebilir. Bunların meydana gelme sıklığı ve şiddeti değişken tarzda olabilir. Bu belirtileri olan kişilerin mutlaka doktora gidip, muayene olması gerekir.
Kalp spazmının tedavisi nasıl olur?
Kalp spazmının tedavisi için hayat tarzında değişiklik yapmak, ilaç tedavileri, cerrahi müdahaleler, anjiyoplasti gibi yöntemlerle yapılmaktadır. Uygulanan tedavideki amaç yaşanan belirtilerin şiddetini azaltmak, oluşma sıklığını düşürmek ve kalp krizinin oluşma riskini önlemektir. Hayat tarzında yapılan değişiklikler özellikle hafif derecedeki kalp spazmlarının önlenmesinde yardımcı olur. Bunun için;
- Sigara kullananların bunu bırakması gerekmektedir.
- Yapılan sağlıklı egzersizler doktor kontrolünde uygulanmalıdır.
- Yağlı ve tuzlu yiyecekler dikkatli tüketilmeli, beslenme listesinde sebze ve meyveye öncelik verilmelidir.
- Aşırı kilolardan kurtulmalı ve kişi için en sağlıklı olacak kiloda kalınmalıdır.
- Aşırı derecede yemek yemekten kaçınılmalıdır.
- Stresten mümkün olduğu kadar uzak kalınmalıdır.
- Diyabet, hiper tansiyon, yüksek kolesterol gibi rahatsızlıklar tedaviyle kontrol altına alınmalıdır.
Kalp spazmı tedavisi yapılırken ilaç kullanımı gerekebilir. Bu ilaçların mutlaka doktor önerisiyle kullanılması gerekir. İlaçlar arasındaki asetilsalisilik asit kan pıhtılaşmasını azalttığı için, damarlarda kan akışkanlığı arttırır. Nitratlar ise kan damarlarını gevşetip, genişletir. Bu şekilde damarlardan daha fazla kan kalbegidebilir. Özellikle egzersiz öncesinde alınacak nitratlar, kalp spazmı oluşumuna engel olmakta yardımcı olabilir. Bunlar çoğunlukla dil altından alınan ilaçlardır. Beta blokerler ise kalp atışını yavaşlatıp, kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Statinler ise kolesterolü düşürüp, damarların tıkanmasını azaltır. Kalsiyum kanal blokerleri ise damarları gevşetip, genişletir. Bunların yeterli gelmediği hastalarda cerrahi yöntemler ve anjiyoplasti uygulaması gerekli olur.