Kalp Yetmezliği nedir?
Kalbin vücut için gerekli olan kanı pompalayamaması sonucunda yaşanan rahatsızlık kalp yetmezliği olarak adlandırılır. Bu durumlarda kalp yetersiz çalıştığı için, dokulara yetecek kan ulaştırılamaz. Acil olarak tedavi sürecine başlanması gereken bir durum söz konusudur. Kan akımı yetersiz olduğu için, kalbimiz kasılma yeteneğinde zayıflama olur. Kanı pompalayamayan kalpte yetmezlik tespit edilir. Kalp kası zayıfladığı için, vücudumuz su ve tuz tutar. Kalp yetmezliği rahatsızlığının nedenleri arasında, kalp kası sorunları, kalp ve damar hastalıkları, kalp kapakçığı sorunları, aşırı alkol, yüksek tansiyon, damar sertleşmesi, kalp kası iltihapları, tiroid bezi hormonları sayılabilir. Kalp krizi geçirmiş kişilerde de, kansız kalan bölgede ki kaslar, işlevini yitirdiği için, kalp yetmezliği gelişir.
Kalp yetmezliğinin sebepleri arasında sayılabilecekler;
- Göğüste ağrı ve nefes almakta güçlük çekilmesi,
- Halsizlik, yorgunluk hissedilmesi,
- Ayak bileklerinde şişlik oluşması,
- İştahsızlık sebebiyle kilo kaybı yaşanması,
- Sık idrara çıkmak,
- Kalp ritminde bozukluk, hızlı kalp atışı,
- Akciğerlerin kan birikme sorunu,
Eforla birlikte ortaya çıkan belirtiler, kalp yetmezliği rahatsızlığının tespit edilmesini sağlayacaktır. Merdiven inip, çıkarken, çabuk yorulma, ayak bileklerindeki şişlikler, vücutta oluşan morarmalar, nefes almada zorlanma, gıcık tarzı öksürük kal yetmezliği açısından tedaviyi gerektirecektir. Kalp yetmezliğinin tanısı yapılacak testler yardımıyla konacaktır. Kalbin ne kadar kan pompalayabildiği, vücuda giren oksijen miktarı tespit edilecektir. Efor testi yapılarak, hastaya gereken oksijen miktarı tespit edilecektir. Tespitler yapıldıktan sonra, tedavi aşamasına başlanacaktır.
Kalp yetmezliği tespit edilmiş hastalarda tedavi aşamaları;
- Önce hastanın beslenme şartları yeniden belirlenmelidir. Sulu gıdalar ve yemek oranının azaltılması önerilir. Gıdaların iyi çiğnenerek öğütülmesi gerekir. Yağ ve tuz alımı en aza indirilerek, vücuttaki ödemlerinin azalmasına yardımcı olunur.
- Hasta sigara kullanıyorsa, içmemesi gereklidir. Sigara oksijen alımına mani olduğu için, kalp kaslarının yeterince beslenmesine engel olur.
- Hastaların iyice dinlenmesi önerilir. Egzersiz yapılacaksa doktor nezaretinde olması gerekir.
- Hastaya kalbin kan pompalanmasını arttırmak için, ilaç tedavisi yapılır.
Kalp yetmezliği rahatsızlığı olan kişiler, önerilere dikkat ederek, yaşamlarına sağlıklı bir şekilde devam edebilirler. Ağrı kesici gibi ilaçlar kullanmamalı, kullandığı ilaçları düzenli kullanmalı, sağlık kontrollerini düzenli yaptırmalıdırlar. Diyet programlarına dikkat etmeli, kendilerini aşırı şekilde yormamalıdırlar. Şeker ve kolesterol seviyelerini düzenleyip, alkol ve sigara içmemeleri gerekmektedir.