Kamburluk nedir? Nasıl düzeltilir?

Kamburluk genel olarak sırt eğriliği olarak bilinen vücudun öne doğru eğilmesi durumudur. Daha çok bel kaslarının zayıflaması ve gevşemesinden dolayı meydana gelir. Tıp dilinde kamburluğa kifoz adı verilmektedir.
Vücudumuzun görüntüsünü ilgilendiren en önemli sorunlardan biri olan kamburluktur.
kk
Yaşlılarda görülme ihtimalinin daha yüksek olmasına karşın masa başı işte çalışmakta olan ve konforsuz sandalye ile saatler boyunca bilgisayar başında vakit geçiren gençlerin aslında her biri bu hastalık riskini taşımaktadır.Kamburluk daha çok iki şekilde kendisini göstermektedir. Düz ya da yana doğru bir biçimde görülür. Hastalığın ilerlediği aşamalarda kişi dikelmekte çok büyük zorluklar çeker eğer hastalık tam olarak yerine oturmuşsa dik pozisyonda durması imkansızdır. Kamburluk denilen ortopedik hastalığın insanları en çok etkileyen özelliği kan pompala ritminin değişmesi ve buna bağlı olarak da solunum veya akciğer hastalığının görülmesidir.

Aşırı kilolular ve gebelerde kamburluk ortaya çıkmaktadır. Düztabanlık gibi deformiteler, ankilozan spondilit gibi romatizmal hastalıklar, zayıf sırt kasları, bel çukurluğunda artma, karın kaslarında zayıflık, desteklenmeyen iri göğüsler vs kifozun en önemli nedenleri arasında gösterilmektedir.
Kamburluk doğuştan değilse, yani daha sonradan ortaya çıkmış bir problem ise, bunun nedenleri ve düzelmesi için yapılacak bir takım egzersiz hareketleri vardır.

Kambur olan, kambur duruş ve yürüyen kişi çok daha fazla yorulmaktadır. Kendisi farkında değildir ancak dışarıdan bakıldığı zaman pek hoş olmayan bir duruş sergiler. Kamburluğun nedenlerinin başında bel kaslarının son derece güçsüz olması gelmektedir. Bel kaslarının yanı sıra, çalışma şeklimizden ve duruşumuzdan da kaynaklanabilir. İş yerinde ya da evde çalıştığımız masanın göğüs hizasından çok aşağıda olması, sandalye ya da koltuğun gereğinden fazla yüksek olması ve oturduğumuz yerin bel ortopedisine uygun yapılmamış olmasından dolayı kamburluk oluşabilmektedir.

İnsanların göğüs ve sırt bölgesindeki kamburluk kişiler arasında büyük farklılıklar göstermektedir. Bazı insanlar daha kambur dururken bazıları daha dik bir duruşa sahiptirler. Bu kamburluğun fizyolojik olarak kabul edilen bir sınırı vardır. İnsanın rahat olarak ayakta durduğu pozisyonda çekilen yan radyografisinde yapılacak bir ölçümde, bu sınır 20 derece ile 55 derece arasında değişmektedir. 20 derece kamburluğa sahip olan bir insanın da 55 derece kamburluğu olan bir insanın da kamburlukları normal sınırlar içinde kabul edilmektedir. Bu açıdan bakıldığı zaman bir ailenin bir bireyinin diğer bir bireyinden daha az veya daha fazla kambur olması son derece normaldir.

Kamburluk probleminin çözümü için ilk yapılacak olan problemin nedeninin ne olduğudur.. Kamburluk bel kaslarının zayıflığından kaynaklıysa ters mekik çekerek bel kaslarının güçlenmesi sağlanır. Ters mekik çekme kısmını beli yorana kadar 45 saniye aralıklarla 3 periyot halinde yapmak yeterli olacaktır. Kamburluk eğe sandalye koltuk vb. gibi nedenlerden dolayı meydana gelmişse oturmada daha dikkatli davranmak belirli bir süre sonra kamburluğun düzelmesini sağlayabilir.

Kamburluğun giderilmesi için herkes tarafından bilinen bir yol daha vardır. Bu yol yürüyüş sırasında kolların sırt tarafına atılıp eller ile dirsekleri kavrayarak yürümektir. Bu şekilde yaklaşık olarak 15 dakika boyunca yürüyerek ve bunu 1 ay kadar sürdürerek yapmak kamburdan kurtulmayı sağlayacaktır.

Kamburluk için önerilen bazı egzersizler şunlardı:
1- Sırt Egzersizi
Omuzlar gevşetilip boyun yukarı doğru esnetilmelidir. Kollar öne doğru uzatılmalıdır. Sağ el ile sol dirsek sol el ile sağ dirsek tutulmalıdır. Öne doğru uzanılıp 15-20 saniye beklendikten sonra doğrulmak gerekir.
2- Sırt Egzersizi
Dik bir şekilde oturulup nefes alınmalı ve omuzlar arkaya doğru atılmalıdır. Bu pozisyonda 5 saniye beklemek yeterli olacaktır. Hareketi 3-4 kez tekrarlamak gerekir.

Bir Cevap Yazın