Kan vermenin faydaları nelerdir?
Kan verme ilk başta kan bulunamadığı için yaşamını kaybeden insanlar için büyük bir önem taşır. Her yıl çok sayıda insan çeşitli hastalıklardan ya da kazalar neticesinde, uygun kan bulunamadığı için hayatını kaybediyor. Bunun yanında kan bağışı oranı toplumdaki nüfusun yaklaşık olarak % 1 ini oluşturur. Kan vermek hem kan bağışı bekleyen kişilerin yaşamını kurtarmak için, hem de kan veren kişinin kendi sağlığı açısından hayati öneme sahip olmaktadır. Kan vermek kişinin kan hücrelerini yenilemekte, onun daha güçlü ve sağlıklı bir vücut yapısına sahip olmasını sağlamaktadır. Kanın kaynağı sadece insan olduğu için, kan oldukça değerli olan bir ilaç niteliğindedir. Geçmişten günümüze kadar uzun yıllardır kanın yerine kullanılabilecek, kanın yerini alabilecek yapay bir madde elde edebilmeye çalışan uzmanlar, ne yazık ki bundan olumlu bir sonuç alamamıştır. Bu nedenle kanın tek kaynağı insandır. İhtiyaç olduğu zaman sadece insandan temin edilebilir. Bu açıdan insanların yaptığı kan bağışının önemi çok fazladır.
Kimler kan verebilirler?
Kan vermeyi isteyen kişilerin önemli bir sağlık sorunu bulunmamalı, 18-65 yaşların arasında olmalı, kilosu 50 kg dan daha fazla olmalı ve hemoglobin ölçümünün normal değerlerde olması gerekir. Bu özellikleri taşıyan kişilerde en sık olarak iki ayda bir ve yılda en fazla dört defa kan verebilirler.
Kan vermenin faydaları nedir?
- Kan verme sırasında, kişinin vücudunda kan yapan organlar uyarılır ve vücudu kan yapmaya sevk eder.
- Vücutta olan kan hücreleri yenilenir.
- Kan veren kişiler psikolojik olarak rahatlar ve kendilerini daha huzurlu hisseder.
- Bundan sonra kendisine kan gerektiği zaman, bunu yapabilecek kan verecek başka kişilerin olacağını düşünüp yaşama daha güvenli bakar.
- Kan veren tüm kişilere kan sayımı, kan grubu ve kan yoluyla bulaşabilen hastalıklarla ilgili olan tarama testleri uygulanır. Bu açıdan kan vermenin faydaları olduğu düşünülebilir.
- Gönüllü olarak kan vermeye karar veren kişilerin verdiği kanın, güvenli olduğu düşünüldüğü için, hastalıkların bulaşma riski daha az olacaktır. Bu şekilde kan verenlerin artması toplumda olan sağlık düzeyini arttıran bir etkendir.
Kan vermek isteyen kişilere hangi işlemler uygulanır?
- Kan vermek isteyen kişilere önce bir değerlendirme formu verilip, bunu okuyup, doldurmaları ve imzalamaları istenir.
- Doldurulan form üstünde bir inceleme yapılıp, kan verecek olan kişiyle kısa bir değerlendirme yapılır. Formda anlaşılmayan olan konular varsa, açıklığa kavuşturulur.
- Kan vermek isteyen kişinin herhangi bir sorunu yoksa kişinin fiziki bir muayenesi yapılır. Kişinin boyu, kilosu, nabzı, kan basıncı yani tansiyonu ölçülür.
- Herhangi bir sorun yoksa uygulanacak olan testler için tüple kan örneği alınır. Bu kanla kan sayımı ve diğer tarama testleri uygulanır.
- Testlerin sonucunda herhangi bir sorun tespit edilmezse, kişiye yazılı bir bildirim yapılır.
- Kan vermek isteyen kişi yatağa yatırılıp, kendisinden bir ünite kan alınır. Kan verme işlemi ortalama olarak 15 dakika kadar sürmektedir.
- Kan verme işlemi bittikten sonra, kan veren kişi hastaneden 15 dakika kadar gözlem altında tutulur.