Kansız anjiyo nedir, nasıl yapılır?
Kansız anjiyo günümüzde büyük kolaylık sağlamaktadır. Özellikle son yıllarda sık olarak çok kesitli bilgisayarlı tomografi yapılıp, koroner damarlar değerlendirilmeye başlanmıştır. Bu tetkik halk arasında kansız anjiyo olarak ya da altı saniyelik anjiyo olarak tanımlanır. Bu tetkik beyin ya da akciğer tomografisi yapılıyor gibi uygulanır. Böbrek fonksiyonlarında sorun olmayan sağlıklı olan kişilere dört saatlik açlığın ardından uygulanabilen bir tetkiktir. Hastalara toplardamar yolu açılıp uygulanır. Tomografi cihazına yatırılmış olan hastaya damar yolu açılarak, özel bir boya maddesi verilip uygulanır. Bu etkiyle kalp damarlarına kadar ulaşarak görüntü alınabilir. Hastalara verilen bu boya maddesi geçici bir sıcaklığa sebep olur.
Kansız anjiyo ile klasik anjiyonun arasındaki fark nedir?
- Bu tetkik klasik anjiyo yöntemine göre daha kısa süre devam eder. Klasik anjiyo yarım saatte biterken, bu tetkik birkaç dakika içinde sonuçlanır.
- Klasik anjiyodan sonra hastaların en az altı saat yatak istirahati yapması gerekli olurken, kansız anjiyo sonrasında hastalar hemen günlük yaşantısına geri dönebilir.
- Tetkikte kullanılan boya maddesi yüzünden böbrek yetersizliği riski her iki yöntemde de etkili olabilir, ancak kalp krizi, damarlarda yırtılma, felç ve kanama gibi riskler yalnız klasik anjiyoda görülebilir.
- Klasik anjiyo tetkikinde damarlarda olan darlık miktarı uç damar noktalarına kadar, en doğru olacak şekilde belirlenir.
- Klasik anjiyo yapılırken ciddi sayılan damar daralmalarına hemen anında müdahale etmek mümkün olmakta, ancak kansız anjiyo sırasında bu yapılamaz.
Kansız anjiyo kimlere yapılır?
Damar daralması oranı az olan kişilere kansız anjiyo yapıldığında, bu kişilerin klasik anjiyonun olası risklerinden ve daha zahmetli uygulamasından korunması sağlanabilir. Damar daralmasının daha belirgin olduğu hastalarda direkt olarak klasik anjiyonun yapılması daha iyi bir uygulamadır. Çünkü kansız anjiyo sırasında darlık tespit edilirse, zaten bu kişilere klasik anjiyo yapılır. Bu uygulama hem zaman kaybının önlenmesinde, hem de maddi kayıpların önlenmesinde etkilidir. Yüksek tansiyon hastalarında, şeker hastalarında, sigara içenlerde, kanda kolesterol ve tligliserit değerlerinin yüksek olduğu hastalarda kalp hastalığı riski taşımaları nedeniyle kansız anjiyo uygulanması daha uygundur.
Kansız anjiyo damarların üç boyutlu görüntüsünü alabilir
Kansız anjiyo olarak bilinen koroner bilgisayarlı tomografi BT yöntemiyle hastalara konforlu bir şekilde tetkik yapılması sağlanır. Bu uygulama sırasında ön laboratuvar çalışmasının yapılmasına gerek kalmaz. Hastalara ilk olarak koroner damarın genişlemesini sağlayabilmek için, dil altı tableti verilir ve hastanın damarlarına kontrast madde enjekte edilir. Bu sayede üç boyutlu bir görüntüleme sağlanır. Özel bilgisayar programları sayesinde elde edilen bu görüntülerde hastanın koroner damarlarının farklı açılardan bir değerlendirilmesi yapılır. Damarlarda herhangi bir tıkanıklık ya da darlık tespit edildiğinde, hastalar hemen klasik anjiyo olmaya yönlendirilir.
Kansız anjiyo yüksek hızda doğru teşhis olanağı sağlamaktadır
Kalp vücutta hareketli bir organ olduğu için, radyolojik görüntülemeler sırasında her zaman doğru sonuçlar elde edilemez. Fakat koroner BT yöntemi sırasında yüksek hızda tarama yapılır, bilgisayar yazılımları ile kalbin hareketli olması yüzünden meydana gelebilecek hatalı teşhis riski ortadan kaldırılır. Tetkik sırasında hastalara verilen kontrast maddenin sebep olduğu yan etkiler çok kısa süre içinde etkisini kaybeder.