Kapadokya neresidir?
Ülkemizin güzide destinasyonlarından olan Kapadokya; Nevşehir, Niğde, Aksaray arasında kalan bölgeye verilen isimdir. Persler döneminde verilen ve “Güzel Atlar Ülkesi” anlamına gelen “Katpatukya” isminin günümüze gelmiş halidir.
Kapadokya; ilginç yeryüzü şekilleri ile ünlüdür. Bu yeryüzünün 60 milyon yıl önce Erciyes Dağı, Hasandağ ve Güllüdağ tarafından püskürtülen lavlar ve küllerin birikmesi sonucu oluştuğu bilinmektedir. Yumuşak bir tüf tabakası oluşturan küllerin üzerini sert bazalttan oluşan lavlar kaplamıştır.İyice sertleşip çatlayan bazalt tabaka, yağmur, rüzgar, vb. doğa olaylarının etkisi ile sıcak- soğuk değişimleri ile bugünkü şapkalı görüntülerin oluşmasını sağlamıştır.
Bölgede insan yerleşimi ise “Paleolitik Çağ” ya da “Eski Taş Çağı” olarak da bilinen Yontma Taş Devri’ne kadar dayanmaktadır. Burada yerleşik ilk uygarlık Hititler olmuştur. Sonraki dönemlerde bölgede Hrıstiyanlık hakim olmuştur. Roma İmparatorluğu’nun baskısından bunalıp kaçan Hıristiyanlar bölgeye akın akın gelmiş, kiliseler oymuş ve burayı bir yerleşim merkezi olarak benimsemişlerdir. Bölge, tarih boyunca ülkeler arasında ticari bir köprü görevi görmüş, ünlü İpek Yolu’nun da önemli merkezlerinden biri olmuştur.
Kapadokya, ağırlıklı olarak Nevşehir ilimizde yer almaktadır. Ancak, Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri illerimize de kısmen yayılmıştır. Doğanın oluşturduğu Peribacaları, içleri ikamet amaçlı düzayn edilerek yaşama açılmıştır. Ayrıca, yine Peribacaları içinde kurulu oteller de mevcuttur. Peribacaları’nın bu şekilde kullanılabilmesi için gerekli oymalar ve süslemeler insanlar tarafından grçekleştirilmiştir.
Kapadokya, günümüzde yerli ve yabancı turistlerin yoğun uğrak yerlerinden biridir. İlginç coğrafyasını görmek, zengin kültürünü bizzat yerinde gözlemlemek, bölgeye özel eğlenceleri iştirak etmek için orada olmak isteyen ziyaretçileri Kapadokya, her mevsim yoğun şekilde kendine çekmektedir. Bölgede özellikle görülmesi gereken yerler ise şu şekildedir:
- Avanos
- Göreme
- Ürgüp
- Ihlara Vadisi
- Akvadi
- Güllüdere Vadisi
- Uçhisar Kalesi
- Ortahisar Kalesi
- Aynalı Kilise
- El Nazar Kilisesi
- Güvercinlik Vadisi
- Özkonak Yeraltı Şehirleri
- Selimiye Köyü
- Çavuşin
- Kaymaklı
- Derinkuyu
- Paşabağ- Zelve.
Zengin tarihi, eşsiz coğrafyası ile mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olan Kapadokya’nın detaylı bir şekilde anlaşılması ve gezilebilmesi için iyi bir rehber eşliğinde ziyaret edilmesi gerekmektedir. Zira, Kapadokya öyle geniş ve öyle zengin bir turistik destinasyondur ki, bölgeye yabancı birinin tek başına tüm detaylarına hakim olması zaman alacaktır.