Kaplumbağa nasıl beslenmelidir?
Kaplumbağalar kara ve su kaplumbağası olarak farklı şekillerde beslenirler. Kara kaplumbağası otçul olduğu için, et yemezler. Su kaplumbağası ise etçil olduğu için et türleri ile beslenir. Bunlar çok obur oldukları için, ne kadar verirseniz yerler. Ancak siz kafalarının büyüklüğü kadar yiyecek verseniz yeterli olur. Bu yiyeceği az miktarlarda sıkça verin. Kaplumbağanız yavruysa günde 3 kez, yetişkin ise yazın 2 kez, kışın bir kez yemek verebilirsiniz. Besinlerini oda sıcaklığında verilmesi gerekir. Ayrıca yemedikleri yiyecek artıklarını suyun içinden sifonla temizlemelisiniz. Yiyeceklerini bir saat içinde bitirecek kadar koyun. Ayrıca hazır yemlerden tek başına vermeyin.
Kaplumbağaların sevdiği besinler
Kaplumbağanıza üstüne kalsiyum ve vitamin eklenmiş tatlı su balığı yedirebilirsiniz. Özellikle taze alabalıkla beslenmeyi çok severler. Bunun yanında kurutulmuş karides ve un kurdu sevdiği yiyecekler arasındadır. İştahlarını açması için kurtçuklardan faydalanın. Bunu yavru kaplumbağaların beslenmesi içinde kullanabilirsiniz. Bağırsaklarına yararlı olacak minik çubuklar halinde hazırlanmış olan yemleri de tercihleriniz arasına alabilirsiniz. Haftada 3-5 tane içinde vitamin ilavesi bulunan yemlerde verebilirsiniz.
Mayalı ve çok yağlı olan besinlerden uzak durun. Yavru kaplumbağalar etle beslenmekten daha çok hoşlanırken, ergin olanlar sebze ağırlıklı beslenmeyi severler. Bilinenin aksine ergin olan kaplumbağalar yavrulardan daha fazla kalsiyuma ihtiyaç duyarlar. Ancak genel olarak kaplumbağaların yaşamları boyunca kalsiyum alması gerekmektedir. Bu nedenle tatlı su balıkları, sebzeler ve yumurta beyazının düzenli olarak verilmesi gerekir. Bu ihtiyaçlarını hazır olarak satılan yemlerden de sağlayabilirsiniz. Bunlarla kaplumbağanızın vitamin ihtiyacını da karşılanmış olur. Bazı dönemlerde vitamin ABD3E karışımı da verin. Yavru kaplumbağa sebze sevmediğinden, vitaminli yemler ve bol güneşle hızlı bir şekilde büyümelerini sağlayabilirsiniz. Akvaryumunuzda kaplumbağa ile beraber balık beslerseniz, bir süre sonra balıkları kaplumbağanıza yem olarak kullanabilirsiniz. Bunun dışında kaplumbağanıza canlı balık verirseniz parazit taşımamalarına dikkat edin. Suyun kirlenmemesi için, yemleri başka bir kabın içinde verin. Yemlerini karada verirseniz yiyemezler. Akvaryumda hızlı bir şekilde çoğalan küçük balıklarla beslenmeleri daha faydalı olur.
Yumurta kabuğu, haşlanmış yumurtanın beyazı, mürekkep kabuğu kemiği kaplumbağanız için önemli kalsiyum kaynakları arasındadır. Toz haline getirilen yumurta kabuğu ve mürekkep balığı kemiğini diğer yiyeceklerinin üzerine serperek verebilirsiniz. Ayrıca marulun sert kısımları dışında, sadece yeşil kısımlarından kaplumbağanıza verebilirsiniz.
Kaplumbağalar için uygun olmayacak besinler
Kaplumbağalar türlerine göre farklı şekilde beslenmeye sahip olduğundan, her tür için dana yüreği uygun değildir. Bu besin sindirim sırasındaki kalsiyumu yok edebilir. Tavuk ciğeri de kaplumbağalar için zararlıdır. Deniz balığı da az miktarlarda verilmelidir. Bunların içinde olan tuz oranı böbrekleri için zararlı olur. Et doğal besinleri olmadığı için, hem kara kaplumbağaları, hem de su kaplumbağaları zaman içinde bundan zarar görecektir. Bu vücutlarında olan kalsiyumun harcanmasına sebep olur. Sakatat, et ve tavuk eti gibi çok yağlı ve proteinli yiyecekler fazla verilirse, kaplumbağaların gut olmasına sebep olabilir. Bu yüzden bu besinler dozunda verilmelidir. Kaplumbağalara devamlı olarak yeşillik yedirilmesi de, iyi değil. Bir anda yemek yememeye başlamaları ya da beslenmelerinde değişime gitmeleri bir sorunun olduğunu gösterebilir. Kaplumbağaların sağlıklı yaşamaları için, sizin verdiğiniz yiyeceklere muhtaç olduğunu unutmayın. Dengesiz bir beslenme ve besinlerin aksatılması durumunda, hastalıklar ve ölüm onları etkileyecektir.