Kara kaplumbağalarının özellikleri nelerdir?
Kara kaplumbağası sadece karada yaşayabilen kaplumbağa türüdür. Bunlar kendi aralarında çok sayıda türe sahip olmasına rağmen, bu kavram en fazla bulunan mahmuzlu Akdeniz kaplumbağası için kullanılır. Dört ayaklı ve ağır hareketiyle bilinen, Kemiksi ve sert bir kabuk içerisinde yaşayan sürüngen türüdür. Ağzındaki besinleri öğütmek için kemiksi yapıdaki sert damağını kullanır. Sert damağıyla besinlerini kolayca yakalar, pençeleriyle parçalayıp tüketirler. Vücutlarına nazaran daha küçük yapıda kafaları bulunmaktadır. Dilleri bile kafasından daha büyüktür. Her ayağında 5 tane pençesi bulunmaktadır. Açlığa karşı dirençli olan kaplumbağaların aç oldukları dillerin renginden kolayca anlaşılabilir. Açken pembe renge sahip olan dilleri, karnı doymaya başladığında ise kırmızı renge döner. Stresten uzak olan kaplumbağalar uykuya çok düşkün olurlar. Bu sebeple 100-150 yıl yaşam süreleri vardır.
Kara kaplumbağalarının özellikleri nelerdir?
Bunlar bilinenin aksine diğer kaplumbağa türlerine göre su kenarlarında yaşamazlar. Genel olarak çölde veya bozkırlarda yaşamı tercih ederler. Çoğunlukla doğadaki bitkilerle beslenirler. Bazı türleri ise solucan ve böcek tüketebilir. Güneşlenmeyi severler. Kabuklarında kitin polisakkaritin bulunduğundan oldukça dayanıklı ve sert yapıya sahiptir. Yavaş hareket ettiklerinden ötürü, sadece 0,17 km hızla koşabilmektedirler. Karın altı kabuğu erkeklerde iç bükey ve kuvvetlidir. Erkek olanların ön ayaklarındaki tırnakların birisi çiftleşme esnasında dişiyi kavramak için daha uzun yapıya sahiptir. Sindirimleri yüksek ısıda olduğunda daha hızlı gerçekleşir. Yürümediklerinde omuzlarında ve ayaklarında olan oynama soluk almasıyla ilgilidir. Çene yapılarında diş olmadığından dolayı, dillerini dışarıya doğru çıkartamazlar. Göz kapaklarının gelişmiş olduğu ve gözlerinin parlak yapıda olduğu özellikleri arasındadır. Kaplumbağaların kulak kepçeleri ise bulunmamaktadır.
Kara kaplumbağası için yuva seçimi nasıl olmalıdır?
Bu kaplumbağaların evde bakılması için, buna uygun olacak şekilde geniş bir yuva hazırlanmalıdır. Yuvalarını rahat edecekleri gibi iki bölüm şeklinde hazırlamanız daha uygundur. Bir kısmında uyumaları için ışık almayan ve karanlık bir yer, diğer kısmında ışık alan bir yere sahip olmalıdır. Tırmanmayı beceremedikleri için katlı yuva kullanılmamalıdır. Zemine toprak, küçük taşlar veya talaş konulabilir. Besinlerini koyarken zeminle temas ettirilmezse, yuvanın daha uzun süre temiz kalması sağlanır. Dışarıya çıkartılamayan kaplumbağalar için, yuvada içeriye ultraviyole lamba koyulması gerekir. Bu kabuğunun sert kalmasını sağlayacaktır.
Kış uykusuna nasıl yatarlar?
Özellikle yaşça ilerlemiş olan kaplumbağalar daha çok kış uykusuna yatar. Bundan dolayı uykuya yatmak için, karanlık ve sessiz bir ortama gereksinimleri vardır. Rahatsız edilmedikleri takdirde Mart-Nisan ayına dek uyuyabilirler. Kış uykusuna yatmaya hazırlanan kara kaplumbağalarının uyku süreleri artar. Daha az yemek yiyip, daha az uyur ve hareketlerinde yavaşlama görülür. İlkbaharın gelmesiyle birlikte uyanan kaplumbağalar acıkır ve susarlar. Bu ihtiyaçları hızlı şekilde giderilmesi gerekir. Zaman içerisinde daha önceki eski hareketliliklerine geri dönerler.
Kara kaplumbağalarında beslenme
Doğada yaşayan kaplumbağalar her türlü besini tüketebilir. Evlerde bakılanlar ise insanların verdikleri besinlerle yaşamlarını devam ettirirler. Bu sebeple dengeli beslenmeleri esastır. Otobur oldukları için çoğunlukla sebze ve meyveyle beslenmeyi severler. Ekmek, et gibi tüketimleri yoktur. Bu yüzden yeni doğanlar için beslenme biraz zordur. Yeme alışkanlığı kazanmaları belli bir zaman alabilir. Bu nedenle evinizde her zaman taze besin bulundurmanız gereklidir. Kaplumbağalara çilek, brokoli, roka, üzüm, kabak, lahana, şeftali, kayısı, yonca gibi besinler verilebilir.
Kara kaplumbağalarının hastalıkları nelerdir?
Keneler: Bu canlı türü kaplumbağaların üzerine yapışıp kanlarıyla beslenirler. Buna önlenmesi ise zordur. Dışarıya çıkarılan kaplumbağalarda her zaman kene olacaktır. Kendileri kenelere karşı bir savunma yapamazlar. Bu sebeple kenelerin cımbızla çekilmesi gereklidir. Bu alanlara batikon sürüp, enfeksiyona engel olunmalıdır. Sert harekette bulunulursa bu keneyi parçalayacağı için mümkünse tek parça olarak kene alınmalıdır.
Göz şişmesi: Bu problem mikrobik bir durumun olduğunu gösterir. Bu durumda kaplumbağanıza çay pansumanı yapılabilir. Ilık çayla gözüne pansuman yapıp, göz kapağına biraz göz merhemi sürülebilir. Göz iyileşene kadar her gün bu işlemleri uygulayabilirsiniz.
Kara kaplumbağalarında çiftleşme ve üreme nasıl olur?
Kaplumbağalar yumurtayla üremektedirler. Yumurtaların sayısı, şekli ve yavruların yumurtadan çıkma zamanı değişkenlik gösterir. Yavrular çoğunlukla 2-3 ay içerisinde yumurtadan çıkar. Çiftleşme zamanları da iklim koşullarına göre farklılık gösterir. Çiftleşme dönemleri Nisan başından, Mayıs sonuna kadar sürebilir. Bu dönem boyunca güneş ışığının fazla olması mutlaka gereklidir. Dişi kaplumbağalar erkeklerin spermini 4 yıl boyunca muhafaza edebilir.