Karabuğday nasıl pişirilir, yararları nelerdir?
Karabuğday son yıllarda özellikle sağlıklı beslenme bakımından ve zayıflamak için oldukça revaçta olan bir tahıl türüdür. İçeriğindeki yüksek protein değeriyle rağbet görürken, uygun fiyatıyla da besinler arasında ulaşılabilir olanlardandır Karabuğdayın bir diğer adı Greçka’dır. Üçgen biçiminde tohumları bulunur. İşte bu tohumlar besleyici özelliğiyle çoğu ülkede tüketilmektedir.
Ayrıca karabuğdayın en önemli özelliği içinde gluten olmamasıdır. Bu nedenle Çölyak hastaları tarafından da rahatlıkla tüketilebilir. Tahıllar grubunda yer alsa da, aslında karabuğday bir bitkidir ve lif oranı oldukça yüksektir. Bu sayede bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve sindirim sistemini düzenler. Ayrıca açlığın bastırılmasında oldukça etkilidir ve bu yüzden diyet programlarında sıkça yer alır. Kilo vermek ve ideal kilonun korunmasına destek olur. Protein bakımından oldukça zengin bir besindir. 100 gram karabuğdaydaki protein içeriğinde 11-13 gram arası protein bulunduğu söyleyebiliriz. Ancak vücudumuz bu proteinin yaklaşık %74’ünü kullanabilir.
Ayrıca yüksek miktarda magnezyum içerir. Bununla kan şekerinin dengelenmesini ve vücuttaki insülin salınımının azalmasına yardımcı olur. Şeker hastaları da, karabuğdayı diğer karbonhidratlı yiyeceklere göre daha rahat tüketebilir. İçinde Choline (kolin) denilen bir bileşik bulunur ve bu bileşikle karaciğer dostu özelliğine sahip olur. Karaciğer yağlanmasını azaltarak, karaciğerin daha rahat çalışmasını sağlar.
Aynı zamanda içeriğindeki bir flavonoid olan Rutin sayesinde vücudun serbest radikallerle savaşmasına, kanser ve kalp hastalıklarına karşı korunmasına destek olur. Rutin denilen madde aynı zamanda vücuttaki kan akışını düzenleyerek, kan damarlarını korur. Pıhtılaşmayı sağlar ve kan kaybını önler. Basur tedavisinde etkili olur. Meniere hastalığının tedavisinde de yararlıdır. Bu rahatsızlık iç kulak sıvılarının aşırı artması ya da azalmasıyla ortaya çıkar, denge ve işitme kaybı, baş dönmesi ile çınlama gibi etkilere neden olur.
Karabuğday yağ oranı bakımından da diğer proteinli gıdalara göre daha avantajlıdır. 100 gram kara buğdayın içinde yaklaşık 1.6 gram yağ bulunur. Diğer tahıl gruplarından daha fazla linoleik yağ asit bulunur. Linoleik yağ asidi F vitaminidir ve eksikliğinin olması halinde göz ve beyin gelişiminde çok ciddi sorunlar yaşanır. Vücuttaki F vitamini dengesinin bozulması depresyon ve davranış bozukluğuna neden olabilir.
Karabuğday nasıl haşlanır?
Karabuğdayı haşlamak çok pratik şekilde yapılabilir. Haşlanmış olan karabuğdayı kapalı bir kabın içinde birkaç gün süreyle buzdolabında saklayabilirsiniz. Karabuğday haşlarken kullanacağınız buğday ve su oranınız bire iki olmalıdır. Bir su bardağı karabuğdayı yıkayarak tencerenize alın ve üzerine iki su bardağı su ilave edin. Tencerenizin kapağı hafif aralık kalacak biçimde suyunu çekinceye kadar haşlamaya devam edin. Karabuğday suyunu hızlı bir şekilde çeker. Bu nedenle başında beklerseniz iyi olur. Karabuğdayı haşladıktan sonra pilavda, salatalarda, çorbada, mercimekli köfte ve dolmalarda rahatça kullanabilirsiniz. Size birde karabuğdayla yapabileceğiniz pilav tarifi verelim.
Karabuğday pilavı malzemeleri
- 1 su bardağı karabuğday
- 10 adet mantar
- 4-5 adet yeşil biber
- 1 adet kırmızı biber
- 3 adet domates
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- Yarım demet taze nane
- 2 su bardağı sıcak su ya da et, tavuk suyu
- Tuz ve karabiber
Haşlanmış olan karabuğdayı yıkayıp süzerek, bir kenara alın. Daha sonra domateslerin kabuğunu ayıklayın ve küçük küpler şeklinde doğrayın. Mantarları ve biberleri de küp doğrayıp, sonra kavurmaya başlayabilirsiniz. Sıvı yağı ve tereyağını tencereye alın ve mantarları sotelemeye başlayın. Üzerine biberleri ekleyerek, malzemeyi sotelemeye devam edin. Sonra domatesleri de ekleyip birkaç dakika soteleyip, karabuğdayı, tuz ve karabiberi ilave ederek, kaynamış suyu ya da et suyunu koyun. Bunu kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin. İçinde domates olduğundan pilavın hafif sulu kalması lezzetini arttırır. Ocağı kapattığınızda üzerine kıyılmış naneleri koyarak, 15-20 dakika dinlendirip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.