Karaciğer neden yağlanır?
Karaciğer yağlanmasının sebepleri arasında ilk akla gelen etkenler arasında alkol kullanma alışkanlığı gelir. Alkol, fazla kilolar ve kötü beslenme alışkanlıkları karaciğer yağlanmasının temel etkenleri arasında yer alır. Bu yüzden bu rahatsızlığın alkole bağlı sorunlar ile alkole bağlı olmayan sorunlar olarak ayrı bir şekilde ele alınması gerekir.
Karaciğerin yalnız başına yağlanması kişi için büyük bir sorun haline gelmez. Bu durumda rahatsızlık tek başına bir hastalık olarak kabul bile edilmez. Ancak bu yağlanmada siroza da neden olabilecek iltihaplanmaları tetikleyebilecek etkenlerin olması nedeniyle, bu konuda daha fazla dikkatli olunması gerekir. Bu rahatsızlığın önemini anlayabilmek için buna neden olan etkenlerin ayrı ayrı incelenmesi daha doğru olur.
Karaciğer yağlanmasının nedenleri
Aşırı alkol tüketimi: Alkol tüketimini hemen her gün yapan kişiler, hatta bunun yanında karaciğer ile ilgili şikâyetleri olan kişilerde karaciğer yağlanmasına neden olan etkenlerin başında aşırı alkol tüketimi yer almaktadır. Hatta devamlı olarak alkol tüketen bir kişi olmasa da, kısa zamanda aşırı miktarda alkol tüketmek bile bu soruna neden olabilir. Bunun nedeni ise, alkolün karaciğerin yağ metabolizması işlevlerinde zarar verici etki yapması ve yağ hücrelerinin karaciğer hücrelerinde birikmesine neden olmasıdır. Bu sorun ilerleyerek kişilerde alkolik hepatit rahatsızlığına da dönebilir.
İnsülin direnci: Genetik etkenler ve kötü beslenme sonucunda vücutta insülin direnci denilen bir durumun meydana gelmesi mümkün olabilir. Vücutta insülin hormonuna karşı vücutta hücrelerin direnç göstermesi nedeniyle, pankreasın daha fazla insülin salgılaması söz konusu olabilir. İnsülin hormonunda olan bu artışın sonucunda kan ve karaciğerde olan yağ asitlerinde artış meydana gelmektedir. Bu sorun sadece karaciğer yağlanmasına değil, vücutta pek çok rahatsızlığa da neden olabilir.
Fazla kilolu olmak: İnsanların hepsinde aşırı kilolu olunması karaciğer yağlanmasına neden olacak diye bir genelleme yapılamaz. Ancak obezite derecesinde kilolu olan kişilerde bu hastalığa yakalanma oranı %70 civarında olduğundan, bu kişilerin büyük oranda risk taşıdıkları kabul edilir. Çeşitli nedenlerle alınmış kiloların vücuttaki yağ hücrelerinde depolandığı görülür. Fazla kilolar nedeniyle artık bu yağ hücrelerinin bile yağ depolayamaz hale gelmesi söz konusudur. Bunun sonucu olarak da hücrelerde depolanamayan yağ hücreleri kanda dolaşmaya ve karaciğer gibi önemli organlarda toplanmaya başlamaktadır. Bu karaciğer yağlanması nedeni olarak kabul edilir.
Karaciğer yağlanmasına neden olan diğer faktörler
- Kandaki yağ değerleri oranının yüksek olması ( trigliserit ve kolesterol değerlerinin yüksekliği )
- Hızlı ve ani kilo kaybı yaşanması ve aç kalma
- Damardan beslenme
- Tip 2 diyabet hastalığı
- Bazı ilaçların kullanılması
- Gebelik dönemindeki hormon dengesizlikleri
- Bakteri ve virüsler
- Wilson hastalığı
- Gastrik bypass ameliyatı