Karanlık korkusu nedir?
Karanlık korkusu insanların yaşamlarında en yaygın olarak yaşadığı korkular arasındadır. Karanlıktan korkan kişiler, bu korkunun yaşamlarında nasıl bir etki yaptığını bilirler. Fobileri geliştirildiğiniz kadar, yani bu korkuları yaşamınızdan uzak tuttuğunuz kadar kendinizi kısıtlanmış olursunuz. Fobi aslında insanın kaçtığı kadar kovalanacağı bir korkudur. Gerçekte korku duyulamayacak bir nesneden ya da durumdan korku duyulması ve bunlardan kaçınmak fobi olarak tanımlanır. Bun korkuların birisi ise karanlık fobisidir. Bunun karanlıktan korkmayla karıştırmaması gerekir. Çünkü tüm insanlar karanlıktan korkan bir yapıya sahip olur. Karanlıkta kalındığı zaman kontrol etme içgüdüsü yüzünden, bunun gerçekleşmemesi nedeniyle korku duyulabilir. Fobide insan karanlıkta olma fikriyle bile daha düşünce aşamasında korku duyulmasına sebep olur. Karanlık korkusuyla başa çıkılamadığında, bu durum niktofobi olarak tanımlanacak rahatsızlığa dönüşür. Bu durum ligofobi, aklofobi veya skotofobi olarak ta bilinir. Suçların en fazla karanlıkta işlenmesi gibi bir gerçeğin olması yüzünden, insanların karanlıktan korkması kadar doğal bir şey olamaz.
Karanlık korkusunun sebepleri nelerdir?
Karanlıktan korkan kişilerin çocukluk çağlarında yaşamış olduğu ve bunun günlerce etkisinden kurtulamadığı için, zihinsel ve duygusal travmalar yaşanmış olabilir. İnsanların başka korkularına göre kıyaslanırsa, karanlık korkusundan kaçınmak daha zordur. Çünkü kediden korkan biri bundan kaçabilir, asansörden korkan birisi asansöre binmez ve bundan kaçınabilir, fakat gündüzün sonrasında gelen gecelerden yani karanlıktan kaçış olmamaktadır.
Karanlık korkusunun işaretleri nedir?
Kişinin karanlık yerlerde olmaktan endişe duyması halinde, bu karanlıktan korkuyor olarak kabul edilebilir. Ancak bu korkuyu kişi zihinsel olarak düşüncelerinde karanlığa yoğunlaştırdığı için, belli bir süre sonra bu korku fobi haline dönüşür. Bu etkiyle birlikte kişide karanlıkta yutulma hissiyle beraber şiddetli bir panik oluşmaktadır. Bu etkilerden başka kişide oluşan belirtiler aşağıdaki gibi olur
- Göğüs ağrısı ve baş dönmesi olması
- Kalp çarpıntısı ve nefes alamama duygusunun olması
- Terleme, bayılma ve titreme olması
- El ve ayaklarda karıncalanma hissinin olması
- Vücut sıcaklığında ani yükselme veya ani düşüş olması
- Delirecek gibi ya da ölecek gibi hissetmek
Karanlık korkusu insanın kendindeki gücü alan büyük korkular arasında yer alır. Bu etkiden çok az sayıda insan yardımsız kurtulabilir.
Karanlık korkusunu yenmek
Birçok kişide bu korkunun yenilmesi ve bunun kaldırılması için yardım alması gerekir. Bu korkunun ortadan kaldırılması sadece anlatımla gerçekleşmez. Bu korku hassasiyetini ortadan kaldıracak ya da azaltacak terapi uygulanması gerekmektedir. Bu terapiyle kişilerin karanlığa olumsuz tepki vermemesini sağlama hedeflenir. Kişi terapistiyle beraber geceleri dışarıda yürür ve bu arada panikten uzak kalmasına yardımcı olunur. Karanlıkta bulunamayan kişilere karanlıkta kalma olanağı verilir.
Hipnotik terapi ise, karanlık korkusunun kökenini tanımlayabilmek için etkin bir şekilde kullanılır. Terapi kişideki karanlık korkusunu en çok yaşadığı anı hatırlaması için, onu cesaretlendirmek için uygulanır. Terapist hastayla konuşup karanlık korkusunu anlamaya ve karanlığa daha iyi tepki vermesi sağlanmaya çalışılır. Bu korkunun erken dönemde ele alınması, karanlık korkusunun kontrol altına alınmasına yardımcı olur. Korkunun üstüne giderek, karanlıkla yüzleşip, rahatlama sağlanması mümkün olur.