Karın ağrısı olduğunda ne yapılmalıdır?
Aniden başlayan karın ağrısıyla oluşan rahatsızlık akut karın ağrısı olarak tanımlanır. Bu durum bağırsaklarda olan iltihabik bir sorundan kaynaklandığında, iştahsızlık ve buna eşlik edecek mide bulantısı ve kusma etkisiyle beraber görülür. Birden başlayan karın ağrısının mutlaka detaylı şekilde değerlendirilmesi gerekir. Karın ağrısının bir haftadan daha fazla sürmesi halinde, bu akut karın ağrısı olarak kabul edilmemektedir. Bu durum artık kronik karın ağrısı haline dönüşmüştür. Karın ağrısı bu yerde yani karında olan organların hastalıkları yüzünden meydana gelebilir. Bu bir belirti olarak yaşanabilir. Böbreklerdeki sorunlarda, mide ve bağırsak hastalıklarında, üreme organlarının hastalıkları, böbrek üstü bezi hastalıkları, şeker hastalığı, adet sancılarında, kimyasal ve besin zehirlenmelerinde, kalp krizi ve akciğer iltihabı gibi rahatsızlıklar karın ağrısına sebep olabilir.
Karın ağrısı başka hastalıklarla karıştırılabilir mi?
Karın bölgesinde sağ üst tarafında olan ağrıların safra kesesi, karaciğer, safra ve safra yolları ile ülserin etkisiyle, sol üst tarafındaki ağrıların dalak, karın şah damarı ve pankreasın etkisiyle oluşması mümkündür. Göbeğin üstünde oluşan ağrılar yemek borusundan, on iki parmak bağırsağı ve mide reflüsü, gastrit ve ülser gibi rahatsızlıklar yüzünden yaşanabilir. Karın bölgesinin sol alt tarafındaki ağrılar yumurtalık sorunlarında, kalın bağırsak iltihabı, idrar yolları sorunlarında, karın şah damarı, apandisit ve dış gebelik gibi problemlerde ortaya çıkabilir. Karnın sağ alta tarafındaki ağrılarda yumurtalıkların sorunları, apandisit, idrar yolu sorunları, safra kesesi ile safra yolları, fıtık boğulması gibi hastalıklar yüzünden oluşabilir.
Karın ağrısı nasıl tedavi edilmektedir?
Her karın ağrısının farklı sebepleri olabilir. Bu yüzden gelişi güzel ilaç alınması tavsiye edilmez. Bunun yanında yemek yedikten sonra başlayan, hafif derecedeki karın ağrısında elma suyunun içilmesi, az buzlu su içilmesi, tost yenilmesi gibi öneriler yapılabilir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken, karın ağrısının hangi sebepten kaynaklandığı bilinmiyorsa, buna kesin teşhis konulmadıysa ağrı kesici ilaç alınmamasıdır.
Karın ağrısında ne zaman doktora gitmek gerekir?
- Şiddetli derecede, tekrarlayıcı ve ağrı artan özellikte ise, sürekliliği bulunan ağrılarda
- Hissedilen ağrı yüzünden nefesin kesilmesi, kanamanın olması, baygınlık, kusma ve ateş yükselmesi oluyorsa
- Ağrıyla beraber dışkıda kan görülmesi
- Karın bölgesindeki gerginlik ve şişkinlik olduğu takdirde mutlaka doktora gidilmesi gerekir.
Karın ağrısında uygulanması gereken tedavi, ağrı için yapılacak teşhise göre uygulanır. Apandisit gibi bir nedenle karın ağrısı olduğu tespit edilirse, hastanın acil olarak ameliyata alınması, idrar yollarında bir sorun tespit edildiğinde ilaç tedavisi uygulanması söz konusu olabilir.