Karın ağrısının nedenleri nelerdir?
Karın ağrısı genel olarak tek başına bir hastalığı tanımlamaz. Ancak birçok bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bazı hastalıklar karnın içinde bulunan organlardan kaynaklanmasa bile karın ağrısına yol açabilmektedir. Bu duruma en tipik örnek olarak akciğerlerin alt bölümlerini ilgilendiren enfeksiyonlar gösterilebilir.
Zatürre (pnömoni) olarak tanımlayabilecek bu gibi durumlarda öksürük ve benzeri bulguların yanı sıra karın ağrısından da söz edilebilmektedir. Bir diğer örnek olarak kalp krizi verilebilir. Kalp krizi genel olarak sol omuz ve kola sirayet eden göğüs ağrısına sebep olurken seyrek olarak karın ağrısı ile de belirti gösterebilmektedir.
Karnın değişik bölgelerinde baş gösteren ağrılar, o bölgeye has olan organların hastalıklarının belirtisi anlamını taşıyabilmektedir. Mide ve bağırsak bozuklukları, şeker hastalığı, böbrek taşları, kadın ve erkek üreme organlarına dair hastalıkları, bazı kan hastalıkları, böbrek üstü bezi ilgili hastalıklar, kadınlarda adet sancıları, kurşun ve morfin gibi bazı maddelerin zehirlenmeleri ve zona gibi hastalıklardan dolayı karın ağrısı meydana gelebilmektedir. Yalnızca karın boşluğunda yer alan organlar değil, akciğer iltihapları, kalp krizleri ve kaburga kırıkları da karın ağrısına sebep olabilmektedir.
Karın ağrısına yol açan durum ve hastalıklar oldukça fazladır. Basit bir üşütmeden, gıda zehirlenmesinden ve ameliyat gerektiren oldukça ciddi hastalıklara kadar çok sayıda karın ağrısı nedeni bulunmaktadır. Örneğin, kalp krizinde veya akciğerlerin iltihaplı hastalıklarında karın ağrısı gözlemlenmektedir.
Karnın sağ üst kısmındaki ağrılardan karaciğer, safra kesesi ve yollarının hastalıkları ile ülser sorunları sorumlu olmaktadır. Karnın sol üst kısmındaki ağrılarının nedeni dalak, pankreas, ve karın şah damarının (aorta) hastalıklarıdır Göbeğin üst kısmındaki ağrılarda yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağının, gastrit, ülser ve reflü gibi bir takım hastalıklar akla gelmektedir. Karnın sol alt kısmındaki ağrılarda, yumurtalık problemleri, idrar sorunları, kalın bağırsak iltihapları, karın şah damarının hastalıkları, dış gebelik sorunu ve apandisit problemi olabilir.
Karın ağrısı şikayetinin altında çok farklı nedenler olabileceği için bilinçsiz olarak ilaç almamak gerekiyor. Ancak yemek sonrasında meydana gelen, hafif şiddetteki karın ağrılarında elma suyu içilmesi ya da muz yenmesi önerilmektedir.
Karın ağrısına sebep olabilecek başlıca hastalıklar şunlardır.
1- İdrar yolu enfeksiyonları
2- Safra kesesi taşı, safra kesesinin taşa bağlı olarak oluşan iltihaplanmaları
3- Bebeklerde ilk 4 ayda görülmekte olan gaz ağrıları
4- Gaz sıkışması
5- Gıda alerjisi
6- Besin zehirlenmesi (salmonella, şigella)
7- Çeşitkli bölgelerdeki fıtık
8- Endometriozis
9- Hazımsızlık halleri
10- Böbrek taşları
11- Laktoz intoleransı (süt allerjisi)
12- Adet kanamaları
13- Over kisti
14- Pelvik inflamatuar hastalık
15- Zatürre
16- Üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra oluşan ağrılar
17- Peptik ülser
18- Gastroenterit
19- Gastroözofagial reflü
20- Kronik kabızlıklar
21- Parazitler
22- Aşırı meyve şekeri alımları
23- Kan hastalıkları
Şiddetli, tekrarlayıcı, artan ve devamlı karakterde seyreden ağrılar, ağrıdan dolayı nefesin kesilmesi, baygınlık hissinin oluşumu, kanama, kusma ve yüksek ateş, ağrının göğse, boyuna ve omuza yayılması, dışkıda kan görülmesi, karında gerginlik ve şişme olması, gibi durumlarda doktora acilen baş vurulmalıdır.
Karın ağrısının şiddeti ile hastalığın şiddeti arasında kimi zaman paralellik olmaz. Örneğin gaz sıkıştırması ya da gastroenterit gibi kendi kendine geçen ya da basit bir tedavi ile düzelebilecek durumlar şiddetli, kıvrandırıcı, şiddetli karın ağrısına yol açabilmektedir. Ağrının yanında kusma ateş,bulantı, ,ishal,kanama,kabızlık gibi yandaş şikayetler varsa, aniden başlayıp giderek şiddetlenen geçmeyen ağrılar, ağrı hafif bile olsa çok uzun süren ağrılarda bir an önce önlem almakta fayda vardır.