Karıncalanma neden olur?
Karıncalanma genellikle el ve ayaklarda yaşanan bir sorundur. Duyu sisteminde oluşan ve sinirlerin basıya maruz kalmasıyla hissedilen ve dışarıdan belli olmayan bir durumdur. Karıncanın vücutta gezindiği gibi bir duygunun hissedilmesi biçiminde yaşanır. Oturulurken bacak bacak üstüne atıldığında ya da kolun vücudun altında kalması sonucunda bu duygu hissedilebilir. Bunun yanında vücutta olan bazı rahatsızlıkların seyrinde belirti olarak karıncalanma hissedilebilir. Bir bölgeden başlayan ve vücudun diğer bölgelerine yayılan etkiler görülebilir. Karıncalanma sinir üstüne uygulanan basıyı bildiren bir uyarı sistemi olarak tanımlanabilir. Kollarda ve bacaklarda oluşma nedeni genellikle uzun süre uzuvların aynı pozisyonda hareketsiz olarak kalmasıdır. Ancak bazı hallerde hastalık belirtisi olarak görülebilir. Beyinde ve omurilikte gelen mesajları çözümleyen bölgeler bulunur. Bu bölgelerde bütün sinirlerden gelen mesajlar çözümlenmektedir. Bölgelerin herhangi bir şekilde hasar görmesi halinde karıncalanma etkisi görülebilir. Bu tür karıncalanma diğer karıncalanmalara göre süreklilik göstermesinden dolayı farklıdır.
Karıncalanmanın altında yatan hastalık sebepleri nelerdir?
- Şeker hastalığı: Karıncalanmanın en sık rastlanan sebeplerinden biri diabetik nöropati rahatsızlığıdır. Bu şeker hastalarında kan şekeri seviyesi bozuk olan hastalarda görülür. Ayaklarda daha belirgin olarak karıncalanma meydana gelmektedir. Özellikle geceleri oluşan ağrı ve kramplarla beraber görülür.
- Karpal tünel sendromu: Sadece ellerde görülen karıncalanmanın nedenidir. El bileğindeki sinirlerin bası altında kalması neticesinde parmaklara ve nadiren kola kadar yayılım gösteren karıncalanma, uyuşmayla beraber görülebilir.
- Dolaşım sorunları: İlerlemiş böbrek hastalıkları, damar rahatsızlıkları ve karaciğer hastalıkları da karıncalanma sebebidir. Özellikle ayaklarda yürümekle başlayan, durmakla geçen karıncalanma ve ağrı dolaşım sistemindeki tıkanıklıklarla ilgilidir.
- Kanser: Bazı kanser türleri periferik nöropati oluşturup, karıncalanma, uyuşma ve yanma gibi belirtiler verebilir.
- İç salgı bezleri yetersizliği: Kişilerde olan amiloidoz adı verilen metabolizma rahatsızlığında böbreküstü, tiroit bezi veya hipofiz bezi gibi iç salgı bezi yetersizliklerinde vücutta karıncalanma olabilir.
- Alkol alışkanlığı: Uzun süreli fazla miktarda alkol kullananlarda karıncalanma meydana gelebilir.
- B12 vitamin eksikliği: B12 ve B6 vitamini eksikliği de, karıncalanma nedeni olabilir.
- Virüs enfeksiyonları: Özellikle virüs kökenli enfeksiyon hastalıklarının geçirilmesi kişilerde bu sorunu yaşatabilir. Sitomegalovirüs ve herpes virüs kökenli enfeksiyonlar arasındadır.
- Bağışıklık ve romatizma hastalıkları: Romatoid artrit gibi romatizmal hastalıklar ve bağışıklık sistemi bozukluklarından oluşan rahatsızlıklar karıncalanma etkisi gösterebilir.
- Ağır metal zehirlenmeleri: Özellikle cıva ve kurşun zehirlenmelerinde karıncalanma ile sonuçlanan nöropatiye neden olabilir.
- Raynaud hastalığı: Bu rahatsızlık belirti olarak karıncalanma etkisi göstermektedir. El ve ayak parmaklarında uyuşma, karıncalanma, acı, beyazlaşma ve ilerleyen zamanda mavileşme belirtilere eşlik etmektedir.
- Disk fıtığı (disk kayması): Bu rahatsızlığın habercisi olarak karıncalanma meydana gelebilir. Hareket yapılırken sırtın alt bölümündeki ağrı bacakta ve baldırlarda karıncalanma ve uyuşmaya sebep olur.
Karıncalanma bulguları nelerdir?
Bu rahatsızlığı yaşayan kişilerin detaylı olarak duyu muayenesinden geçirilmesi gerekmektedir. Muayenede duyu özelliklerine göre patoloji olup olmadığı belirlenmektedir. Bazı karıncalanmalarda bunu sadece kişi hisseder. Bu sorun daha çok beyinle ilgili problemlerde görülüyor. Omurilikten çıkan sinirlerde bozukluk olursa, genellikle vücutta cilt üzerinde bölgeyi içine alan duyu değişiklikleri muayenede görülür. Karıncalanmaya yanıcı tarzda ağrılar, his azalması ya da hiç hissetmeme gibi belirtiler eşlik edebilir. Sinirler üzerindeki basının azaltılması karıncalanmayı giderecektir. Hastalıklardan oluşan karıncalanmalarda rahatsızlıkların tedavi edilmesi sorunu çözümleyecektir.