Karpuzun faydaları nelerdir?
Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir karpuz. Karpuzun yüzde doksan beşinin sudan oluşuyor olması sebebiyle, bedeni temizlediği bilinmektedir. Sıcak yaz günlerinin vazgeçilmezi haline gelen karpuz, Susuzluğa çok iyi geleceği bilinmektedir. Sıcak bölgelerde yetişebilen, sarı renkli çiçekler açan iri meyve veren bir bitkidir. B ve C vitaminleri yanı sıra sodyum ve kalsiyum kaynağıdır.
Kalp fonksiyonlarının düzelmesi ve Kan basıncının normale dönmesine yardımcı olduğu uzmanlar tarafından söylenmektedir.
Karpuzda bol miktarda C vitamini bulunması nedeniyle ve antioksidan özelliği sayesinde bazı kanser türlerine karşı tedavi edici özelliği bulunmaktadır.
Uzmanlar tarafından, lif kaynağı bakımından zengin olduğundan ötürü: bağırsak hareketlerini düzenleyeceğinden ziyade, Bağırsak kanserini önleyecektir. Karpuz çekirdeğini yememiz halinde, karpuz çekirdeğinin içerisine bulunan cucurbocitrin adındaki madde sayesinde, böbrek fonksiyonlarının düzelmesinde faydalı olacaktır. Cucurbocitrin adlı madde aynı zamanda kan basıncının düzelmesinde de yardımcı olur.
Yağ ve kolestrol içermediğinden kalorisi de çok düşük olduğu için yaz aylarında diyet yapacaksanız, uzamanlar tarafından muhakkak diyet listesine karpuzu ekler. Karpuzun tüketilmesinde karpuz olgunlaşmış olmalıdır.
Karpuz demir mineralleri açısından oldukça zengin bir meyvedir.
İdrar sökücü özelliğinin yanı sırası, vücuttaki zararlı atıkları temizleyeceği ve kalbi koruyucu etkisi olduğundan ötürü uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Yapılan araştırmalarda, Karpuzun cinsel gücü arttırdığı tespit edilmiştir. Böbrek taşı ve kum sorununuz varsa, karpuz bu durumda devreye girer ve rahat bir şekilde böbrek taşını ve böbrek kumunu dökmenize yardımcı olacaktır. Kemik gelişimini desteklediği için, çocuklara mutlaka karpuz yedirmeliyiz.
Karpuz seçerken, tatlı ve sulu olmasını isteyeceğinizden dolayı seçeceğiniz karpuzun renginin parlak değil mat olmasına dikkat edilmelidir. Karpuzu tırnağınızla hafifçe kazımanız halinde yeşil olan kısmının kolayca çıkması gerekmektedir. Alt kısmının beyaz veya yeşil olmamasına, sarı olmasına dikkat edilmelidir. Eğer kesmece karpuz alınıyorsa, karpuzun içinin kırmızı ve parlak olması, çekirdeklerinin ise koyu kahverengi veya siyah renkte olması gerekmektedir.