Kasık arası mantar nasıl olur?
Kasık arası mantar oluşumu tıbbi adıyla tinea cruris olan kasık bölgesinde etkili bir mantar enfeksiyonudur. Toplumda en fazla sporla uğraşanlarda, aşırı kilosu olan şişman kişilerde ve çok fazla terleyen kişilerde etkili olmaktadır. Bu halk arasında kasık kaşıntısı olarak ta bilinmektedir.
Kasık arası mantar belirtileri nelerdir?
Bu rahatsızlık hastalarına kasık bölgesindeki cilt katlarının arasında ya da anüste kaşıntı ile yanma gibi etkilerle başlamaktadır. Özellikle iç kasık bölgesini ve genital bölgeyi etkileyen bir sorundur. Etkilendiği bölgede kızarıklığa ya da kahverengi renklenmeye, ciltte kırmızı dökülme, çatlama ve soyulma etkileri görülmeye başlar. Mantar enfeksiyonu kasık bölgesinde, kat yerinde çoğunlukla her iki tarafta yaklaşık olarak 1 cm civarındaki büyüklükte başlamaktadır. Oluşan lezyonların sınırları belirgin şekilde, içi su toplamış ve sızıntı yapmış şekilde olabilir. Enfeksiyon ilerlediği zaman, kasık iç tarafından aşağıya doğru yayılmaktadır. Bu alanda daha önceki enfekte olmuş yere göre daha fazla kızarıklık ve kabarıklık oluşur. Kabuklanma yapan oluşumların altından sıvı sızıntısı olabilir. Enfeksiyon büyüdükçe orta tarafı kırmızı kahverengi renge bürünür ve kabuğu kaybolmaya başlar. Kenar taraflarında sivilce ya da apse gibi bazı oluşumlarda meydana gelebilir. Sivilce gibi oluşumların orta bölümleri kırmızı, üst tarafları kabuklu olabilir.
Kasık arası mantar nedenleri nelerdir?
Bu rahatsızlığa neden olan temel mikroorganizmalar içinde trichophyton rubrum yer alır. Diğer mantar türleri arasında ise, epidermophyton floccosum ile trichophyton mentagrophytes bulunur. Vücutta başka bölgelerde oluşan mantarın bulaşmasıyla bile kasık arası mantar oluşabilir. Özellikle kasık mantarı olan kişilerin çoğunluğunda ayak mantarı belirlenmiştir. Mantarlar nemli bölgeleri, sıcak yerleri sever ve buralarda gelişirler. Cilde sürtünen sıkı olan giysilerde rahatsızlığın oluşmasına etki eder. Bağışıklık sistemi zayıflamış olanlarda kasık arasın mantar daha fazla görülür ve hastada ciddi komplikasyonlar oluşabilir.
Kasık arası mantar tedavisi
Kasık arası mantarın tedavisi oldukça kolay yapılır ve oldukça hızlı bir sonuç alınabilir. Tedavi uygulanırken klotrimazol ya da mikonazol içeren pomatlar kullanılır. Yeni kullanılmaya başlayan ilaçların arasında butenafin içeriği olanlarda vardır. Bu ilaçlarla birlikte mantar hücre zarında bulunan ergosterol sentezi engellenir ve mantar hücrelerinin ölmesiyle tedavi sağlanır. Hastada cilt irritasyonu ve kaşıntısı rahatsızlık derecesinde oluyorsa, glukokortikoid steroid içeren merhemlerden faydalanılır. Bu sayede kaşıntı yüzünden ortaya çıkabilecek enfeksiyonlarda engellenmiş olur. Lezyonlarda kabuk bağlama ve yara meyana gelmesi halinde, tinactin sprey ya da travazol merhemden yararlanılabilir.
Kasık arası mantarının tekrarı nasıl önlenir?
Ciltteki lezyonların iyileşmesinin ardından, hastalarda tekrar oluşması sıkça rastlanan bir durumdur. Mantarın dirençli olması durumunda, hastaların uzun süre dikkatli olması gerekir. Korunma döneminde en önemli unsur bu bölgenin temiz ve kuru tutulmasıdır. Terli olunduğunda duş alınmalı, kasık arası bölgenin kuru kalmasına yardımcı olacak ilaçlı pudra kullanılmalıdır. İç çamaşırlarının sıkça değiştirilmesi, banyodan sonra kasık arasının havluyla iyice kurulanması gerekir. Çamaşırların pamuklu olanlardan tercih edilmesi ve sıkı olmaması gerekir. Cildin tahriş olmasına neden olabilecek bisiklete binme gibi aktivitelerden kaçınılmalıdır. Giysilerin kuru bir yerde saklanması gerekir. Ayak mantarı sorununda bunu kasığa ulaşması ya da kasık arası mantarının ayağa kadar ulaşması olasılığı vardır. Bu yüzden giysiler giyilirken bu bölgeler arasında temastan kaçınmak gerekir.