Kaşlarınızı almak hapşırmaya neden olabilir?
Hapşırık insan sağlığında oldukça önemli ve gerekli olan bir reflekstir. Bazen tek seferde olan hapşırık, bazen de arka arkaya olabilir. Havada olan tozların buruna girmesi, bazı hastalıklar, ortamda olan yoğun kimyasal kokular, polen tozları, soğuk hava, parfüm kokuları, hava kirliliği, ortam ısısının değişimi ya da alerjiler gibi sayılabilecek etkenler hapşırmaya neden olabilir.
Hapşırık nasıl olur?
Hapşırmanın olması için önce burunda yer alan sinirlerin uyarılması ve beyne ikaz gitmesi gerekir. Beyne ikazın gittiğinde kişi derin bir nefes alır, nefesle birlikte ses tellerinin olduğu kısım dolar ve hemen yüksek bir ses eşliğinde bu dışarıya verilir. Yani sinirler beyninize “ burnuna bir şey girdi ve bunun çıkması gerek “ diye bir mesaj iletir.
Hapşırma hangi hastalıklara bağlı olabilir?
Hapşırma doğal bir refleks olmakla birlikte, bazı hastalıklara eşlik eden bir belirti de olabilir.
Özellikle nezle ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları hapşırmaya neden olur. Bu tür hapşırmanın sebebi burun mukozasına yerleşen bakteri ve virüslerin temizlenmesi içindir. Bu yüzden salgı hızlı bir şekilde dışarıya atılmak istenir.
Alerjiler ve alerjik astımda hapşırma olabilir.
Alerjiye bağlı olan bakteriyel sinüzit hapşırmaya neden olabilir.
Burun içine yerleşen tümör hastalıkları ve burunda olan damar bozuklukları da hapşırığa neden olabilir.
Hapşırık hakkında bilinmesi gerekenler
Soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda oluşan hapşırık, vücuttan mikropların bir kısmını dışarı atar. Fakat hapşırıkla birlikte yayılan mikroplar, ellerle yayılan mikroplara göre az olur.
Hapşırma sırasında refleks olarak gözler kapatılır
Hapşırık asla tutulmamalıdır
Hapşırma karın basıncını arttırır.
Hapşırma sırasında kalp durur, diye bir inanış bulunmaktadır. Fakat araştırmalar bunun hapşırma sırasında kalpte meydana gelen tekleme duygusu nedeniyle böyle bir düşünce oluştuğunu, hapşırmayla kalbin işleyişinin aksaması hakkında kesin bir veri bulunmamaktadır.
Normal seyirli bir hamilelik sırasında hapşırmanın bebeğe bir zararı olmaz. Fakat doğum sancıları başladığı dönemde hapşırma olursa, bu etken doğum sürecini hızlandırabilir. Bebeğe direkt olarak zararı olmamasına rağmen, hızlı bir doğuma neden olabileceğinden mutlaka doktora bilgi verilmelidir.
Daha çok alerjik sorunları olan hamile kadınlarda burun tıkanabilir ve hapşırık olabilir. Bunun kulak burun boğaz doktoruna bildirilmesi gerekir.
Hapşırma bağışıklık sisteminin parçasıdır ve sağlıklı olmanıza destek olur
Hapşırık oldukça hızlıdır. Bazen hızının saatte 100 mil olduğu söylenir.
Kaş almak hapşırma nedeni olabilir. Evet, bazen kaşların alınması hapşırık krizine neden olabilir.
Uyurken hapşırık olmaz, çünkü uykudayken hapşırmayı tetikleyen sinirlerde etkisizdir. Arka arkaya hapşırmak fizyolojik ya da alerjilere bağlı olarak da gerçekleşebilir. Hapşırma tehlikeli olmaz ancak hapşırmayla birlikte vücutta basınç değişimleri olur. Bu yüzden ağız ve burun bölgesi kapatılmazsa hapşırma zarara neden olmaz. Fakat ağız ve burun sıkı bir şekilde kapatılırsa basınç değişiklikleri çok fazla olur. Kişiler daha önceden beyin kanaması geçirmişse, karın bölgesinden ameliyat olmuşsa, beyin ameliyatı geçirmiş ya da kanama eğilimindeyse bu basınç değişikliği tehlikeli hale gelebilir.
Çok fazla sayıdaki hapşırık alerjiye bağlı olabilir. Alerjik yapıda olan kişilerde hapşırıkla birlikte, burun kaşıntısı, solunum sorunu, genize doğru akıntının olması ve sabahları daha fazla hapşırık olması görülebilir.
Eğer hapşırma genellikle sabahları ve yoğun oluyorsa nedeni genellikle ev alerjenleridir. Bunların en etkili olanı ev tozu akarlarıdır. Özellikle yatak odasında toz barındıran eşya, yün, pamuk ya da kaz tüyünden yatak, yastık ve yorgan olursa sabahları hapşırma olabilir.
Üst solunum yollarından oluşan hapşırmada, burundan gelen akıntı sarıya ya da yeşil renge dönüşmekte ve hastada halsizlik etkisi göstermektedir.
Bazı kişilerin parlak ışığa ya da güneş ışığına karşı etkilenmesi hapşırmaya neden olabilir ve bu şekilde gelişen hapşırığın kalıtsal olduğu söylenir.
Beynin damar yapısındaki bozukluk olursa, kafa basıncının arttırılmaması için hapşırmada asla burun ve ağız kapatılmasın.
Hastalığın hapşırmayla başka insanlara bulaşmaması için mendille salgının dışarı çıkmasına engel olunmalıdır. Fakat asla ağız ve burun kapatılmasın.
Egzersiz yapılması da hapşırmaya neden olabilir. Yoğun egzersiz yapıldığında, buna bağlı hızlı ve yoğun nefes alınır ve verilir. Bunun sonucunda burun ve ağız kurur, hapşırmaya sebep olur.
Bazı kişilerde cinsel birleşmeden sonra hapşırma olabilir.
Yapılan bir araştırmada hayvanlar arasında en fazla hapşıran hayvan iguanadır.