Katarakt nedir?
Katarakt, gözlerde bulunan doğal merceğin saydamlığını yitirmesidir. Saydamlığını kaybeden mercek lekeli ve buğulu cam gibi olur ve daha sonra görme ile ilgili sorunlar yaşanmaya başlar. Gözlerin her ikisinde de oluşma olasılığı mevcuttur. Ancak mutlaka gözlerden biri diğerinden daha fazla sorun yaşar. Katarakt durumu ilerlediğinde de nesneler bulanık, flu ve biçimsiz görünmeye başlarlar. Katarakt hastalarında, şiddetli baş ağrıları ve göz yorgunluğu ortaya çıkar.
Katarakt, ilerleyen yaşa bağlı olarak, göze olan darbe, diyabet, göz içi iltihapları ve sürekli kortizon kullanımı sunucunda oluşabilir. Genellikle katarakt hastalığı, yaşlanmanın etkileriyle daha çok görülmektedir. Yaşlanmaya bağlı olarak insanların ciltlerinde oluşan kırışma, saçlarında görülen beyazlanma gibi katarakt oluşumu da görülebilmektedir. Diğer sebepleri ise, sigara kullanmak, genetik, gözde oluşan yaralar, doğuştan gelen rahatsızlıklar ve aşırı oranda x ışınına maruz kalmak gibi sıralanabilir. Kataraktlı gözlerin tek tedavi şekli yapılan ameliyatlardır. Günümüzde, katarakt ameliyatları kataraktın olgunlaşmasından sonra yapılsa da, yeni geliştirilen sistemler sayesinde, olgunlaşma beklenmeden de ameliyat yapılabilmektedir. Dolayısıyla, hastalığın ilk evrelerinde yapılan bir ameliyat, uzun müddet görme sorunu yaşamanıza engel olmaktadır. 20/40 oranlı bir görüş, gündelik yaşamda oldukça önemli bir orandır. Bu durum kişilerin iş yaşantısına göre de önem arz eder. Mesela, pilot olan bir kişi için acil bir ameliyat yapılması, bazı mesleklerde ise olgunlaştıktan sonra yapılması gerekebilir. Sonuç olarak, katarakt hastalığı tedavi edilmediği taktirde, kişinin hareketlerini sınırlayan bir unsur olabilir. Okumakta zorluk çektiğiniz önemli belgelerde hata yapma riski artabilir, sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Uygulanan ameliyatlarda, hastanın gözündeki doğal mercek çıkartılmakta, yerine göze uygun ve hastanın tekrardan net görmesini sağlayacak olan mercek yerleştirilmektedir. Bu mercekler, hem yakını hem de uzağı görmeye olanak sağlayan göz içi mercekleridir.