Katkı maddesi nedir?
Birçok insan marketten herhangi bir yiyecek maddesi alırken katkı maddesi ya da diğer adıyla gıda katkısı içermeyen ürünleri tercih etmeye çalışır. Bu durumun temel nedeni, çoğu insanın katkı maddelerinin tamamını zararlı olarak görmesinden kaynaklanır. Aslında modern dünyada üretilen çoğu ürünün uluslararası ticaretinin yapılması, bu yiyecek maddelerine konan katkı maddeleriyle mümkün oluyor. Çoğu insan katkı maddelerini tek bir işlev için kullanılan ürünler zannetse de, aslında oldukça farklı görevleri üstlenen ve birbirinden çok farklı özelliklere sahip olan çok çeşitli katkı maddeleri bulunmaktadır.
Ürünün besin değerinin artması, canlı renklere sahip olması, yüzeyinin köpürmesi ya da köpürmemesi, aromasının daha kuvvetli olması, şeker oranının azalması ya da artması, daha yoğun bir tada sahip olması ve ürünün raf ömrünün uzaması gibi nedenlerden dolayı gıda maddelerinin içerisine katkı maddesi konulmaktadır. Vitamin ve minerallerin değerinin artması katkı maddesi kullanımı ile mümkün olurken, aynı zamanda maddenin hacminin artmasını da sağlar.
Nişasta gibi kalınlaştırıcı maddeler ürünün hacminin daha da artmasını ve böylece üreticinin daha fazla ürün elde etmesini sağlayarak, bir nevi katkı maddesi işlevi görür. Ayrıca üretilen gıda maddesinin hacminin dışında kıvamının da daha koyu hale gelmesini sağlayan katkı maddeleri, böylece ürünün tüketicinin zevkine hitap etmesini sağlar. Emülasyonlaştırıcı maddeler ve stabilizatörler de birer katkı maddesi olarak birçok üründe kullanılır. Yağ ve suyun birbirine karışmasını dahi sağlayabilen bu tür katkı maddeleri, farklı kıvamlar elde edilmesini de sağlar.
Günlük hayatta marketlerden satın aldığımız ürünlerin renkleri bize normal görünse de, aslında katkı maddesi kullanılmadan üretilen birçok gıda maddesinin doğal rengi çok daha farklıdır. Çilekli dondurmanın kıpkırmızı olması gerektiği düşünebilirsiniz ancak katkı maddesi kullanılmadan böyle bir şey mümkün olmayacaktır. 13 farklı şeker yapısına sahip katkı maddeleri, ekmekten sosis ve salama kadar tatlı olmadığını bildiğimiz ürünlerin dahi içerisinde bulunmaktadır. Ayrıca bazı ürünler üretildiklerinde çok güzel bir tada sahip olmalarına rağmen rafta bekledikçe tatları azalabilir. Bu tür besinlerin tadını muhafaza etmesi için de yine tahmin edebileceğiniz üzere katkı maddeleri kullanılmaktadır.