Kavun nasıl yetiştirilir?

Kavun ılık ve sıcak iklimi seven bir meyvedir. Yüksek sıcaklık ve bol güneş ışığı kavunun kalitesini artırmaktadır. İklimi soğuk geçen yörelerde sıcak yastıklarda ve seralarda yetiştirilebilmektedir. Kavun tohumu toprağın sıcaklığı 12 derece olduğu dönemde çimlenir. Yeni çıkmış olan fideler ilkbahardaki donlarından zarar gördüklerinden dolayı ilkbahar donları geçtikten daha sonra ekilmelidir.
kavun
Kavun yetiştirilmekte olan yerde toprağın nemli olmalısı gerekir. Süzek, derin, kumlu-tınlı ya da tınlı- kumlu topraklar kavun yetiştiriciliğine oldukça uygundur. Kavun asitli toprakları seven bir bitki değildir. Çok asitli topraklarda yetiştirilen kavun iyi büyüyemez ve yaprakları sarımtırak yeşil renk alır.

Kavun yetiştirilecek olan toprak 2-3 ya da 4 defa derin olarak sürülüp tırmıklanmalıdır. Kış mevsiminden önce dönüm başına yaklaşık 4-5 ton ahır gübresi serpilmelidir. Ekim dönemi bölgenin iklimine bağlı olarak belirlenmektedir.

Kavun yetiştiriciliği için 2 çeşit ekim şekli bulunmaktadır. Birinci şekilde pullukla açılan çizgiye tohum atma şeklinde gerçekleştirilmektedir. Çizgiler arasında ortalama 1 metre aralık belirlenmelidir. Pulluğun arkasından tohumun açılan çizgi içerisine bırakılması gerekir. Bu ekim şeklinde dönüme 2,5-3 kilo kadar tohum atılmaktadır. Pulluğun arkasından bir tırmık ve daha sonrada sürgü geçirilerek tohum ekilmiş olur. Ekimden ortalama 3-4 hafta sonra sık çıkan bitkiler seyreltilmelidir. Çizgi üzerinde her 2 bitki arasında 1-1,5 metre aralık bırakılmalıdır.

İkinci ekim yöntemi ocak usulü adı verilen ekim şeklidir. Bu usulde iyi hazırlanmış olan tarlada 1-1,5 metre sıra arası, 1-1,5 metre sıra üzeri olacak şekilde ocaklar açılmaktadır. Bu ocakların içine 1-2 kg iyi yanmış gübre verilmelidir. Ve gübre toprakla karıştırılmalıdır. Toprak tava geldiği zaman 4-5 adet kavun tohumu ocaklara 2-3 cm kadar gömülmeli ve arkasından su verilmelidir. Toprak kuru ise tohumlar 24 saat suda bekletilip sonra ekilmelidir.

Ekimden yaklaşık 2 hafta kadar sonra çıkmış olan fidelerden en kuvvetli 2-3 tanesi bırakılır diğerleri ise sökülür. Fideler 4-5 yaprak olduktan sonra en kuvvetli olan bir fide bırakılır diğerleri sökülür. Kavunlar kol atmaya başlayınca her dalda 4. yaprak hizasından uç alma işlemi yapılmalıdır. Çiçek açıp döl bağladıktan sonra dalların köke yakın olan bölümünde 3-4 tane meyve bırakılıp diğerleri koparılmalıdır. Böylece kavunlar hem iri ve gösterişli olur ve hem de daha erken olgunlaşır.

Kurak dönemlerde kavunların sulanması ve çapalanması gerekmektedir. Kavunlar bol gübrelenmiş olan topraklarda daha iyi gelişip kaliteli ürün vermektedirler. Toprak yapısına bakılarak kimyasal gübreler verilmelidir. İhtiyaç kadar azotlu gübrenin yarısı ekimde, yarısı da çiçek açımı döneminde verilmelidir. Fosforlu gübreler ise ekimle beraber verilebilir.Birinci yıl kavun ya da karpuz ekilen yere ikinci yıl tahılgillerden (buğday, arpa, mısır vb) bir bitki ekilmelidir.

Kavunlar olgunlaştığı zaman elle saplarından koparılarak hasat edilirler. Kavunun sapının yanındaki kulağının kuruması, renginin parlak olmasından olgunlaştığı anlaşılır, dip tarafı daha çok yumuşar ve güzel kokmaya başlar daha da ağırlaşır. Hasat sabahın erken saatlerinde ya da akşamüzeri yapılmalıdır.

Külleme hastalığı diğer meyve ve sebzelerde olduğu gibi kavunlardada görülür. Hastalık belirtisi ile birlikte sabahları kavun yaprak ve filizleri üzerine kükürtlü ilaçlama yapılmalıdır.

Mildiyö kavunlarda görülen diğer bir hastalıktır. Mantar olarak nitelenen bir hastalıktır. Yapraklar üzerinde kenarları köşeli, üst yüzleri esmer lekeler oluşur. Lekeler görülmeye başlandığı zaman ilaçlama yapılmalıdır.
Kavun Antraktnozu, kavun yaprakları üzerinde yağ lekeleri şeklinde kendisini gösterir. Hastalıklı bitkiler derhal koparılıp yakılmalıdır. Bitkiler üzerine ilaçlama yapılmalıdır.
Kırmızı örümcekler ,yaprakların öz suyunu emerek kavunların solup kurumasına neden olmaktadır. Kimyasal ilaçlarla bunlarla mücadele edilmektedir. Kavunlara zarar veren diğer böcek telli böcek adı verilen böcektir. Bu böcekler kavun yapraklarını ve meyvesini kemirerek büyük zarar verirler. Yenmiş olan yapraklar dantel şeklindedirler. Zararlı görüldüğü zaman hemen ilaçlı mücadeleye başlanmalıdır. Kavun sineği de kavunun baş belası zararlılarından biridir. Kavun sinekleri yumurtalarını koymak üzere uçmaya başladıkları zaman ilaçlama yapılmalıdır.

KAVUN ÇEŞİTLERİ
Kavunlar olgunlaşma durumlarına göre yazlık ve kışlık olmak üzere iki gruba ayrılır.

Yazlık Kavun Çeşitleri :
1- Van Kavunu ( Kantalup )
2- Çitili Kavun
3- Topatan Kavunu
4- Molla Köy Kavunu
5- Pamuk Ova Kavunu
6- Sındırgı Kavunu

Kışlık Kavun Çeşitleri :
1- Hasan Bey Kavunu
2- Altın Baş Kavunu

Bir Cevap Yazın