Kaymaçina nasıl yapılır?
Balkan yemekleri çok meşhurdur, bunun içinde pratik ve güzel tatlılar vardır. Diğer adı Üsküp tatlısıdır. Ve ülkemizde göç eden fazlaca balkanlı olmasından dolayı sıkça yapılmaktadır. Kaymaçina balkan halklarına ait en beğenilen tatlılardan biridir.
Makedonya ve Kosova’daki Türkler, Arnavutlar ve Makedonlar tarafından yapılan sütlü bir tatlıdır. Türkiye’de Balkan göçmenleri dışında pek bilinmemekle beraber, son yıllarda popülaritesi daha çok artmıştır. Ana unsurları süt ve yumurtadır. Süt ve yumurta karıştırılarak fırında pişirilir. Süt ve yumurtanın birbirine oranının ve pişirme süresinin çok hassas değerlere sahip olduğu bir tatlı türüdür. Bundan dolayı hazırlanışı büyük özenle yapılan zor bir tatlıdır. Tatlının ana şehri Gostivar olarak bilinmektedir.1950’li yıllarda Makedonya ve Kosova’daki Türklerin ve Arnavutların Türkiye’ye göç etmesi ile Türkiye’de muhacirlerin yoğun yaşadığı şehir ve semtlerdeki bazı pastane ve kafelerde de yapılmaya başlanmıştır.
Tatlının yapımında kullanılacak süt ve yumurtaların oda ısısında olmasına dikkat etmek gerekmektedir. Tatlının içine kullanacak ürünlerin taze olmasına dikkat edilmelidir. Son kullanma tarihi de diğer ürünlerde olduğu gibi çok önemlidir. Sütlü tatlılar artık daha çok tercih edilir oldu. Zira yapımı hamur tatlılarına göre çok daha kolay olup daha çabuk zamanda olur. Çağımız kadını çoğunluğu çalışan kadın olduğundan dolayı çok özel zamanlar olmadıkça pratik tarifleri tercih etmektedirler. Yapımı çok kolay olan Kaymaçina tatlısı için gerekli olan malzemeler şunlardır:
1 kilo taze süt, 170 gram (1 su bardağı) toz şeker, 5 tane yumurta
İlk olarak malzemenin sığacağı genişlikte bir kaba yumurtaları teker teker kırmak gerekiyor. Bu yumurtalar mikserle yaklaşık olarak 3 dakika boyunca köpük köpük olana kadar çırpılmalıdır. Daha sonra çırpılmış yumurtaların üzerine toz şekeri dökülüp şeker taneleri eriyene kadar çırpma işlemine devam edilmelidir. Karışımın üzerine sütü ekledikten sonra mikserle düşük devirde yaklaşık olarak dört dakika kadar daha çırpmak gerekmektedir. Hazırlanan sütlü tatlıyı bir borcama döküp önceden ısıtılarak hazır hale getirilen fırında, 170 derecelik ısıda bir saate yakın üzeri açık kahverengi olana kadar pişirilmelidir. Piştikten sonra fırından alıp mümkünse 1 gece buzdolabında bekletip öyle servise sunulmalıdır.