Kazım Koyuncu kimdir?

Karadenizli sanatçı Kazım Koyuncu 7 Kasım 1971 tarihinde Artvin’in Hopa ilçesine bağlı Yeşilköy (Pançol)’de, dünyaya gelmişse de nüfusa geç kaydedilmiş olduğundan dolayı resmi olarak doğum tarihi 10 Mayıs 1972’dir. Ortaokul birinci sınıfta müziğe mandolin çalarak başlamış olup, çocukluğu, “üstadım” dediği, “Kemençeci Yaşar” lakabı ile tanınmış olan Yaşar Turna’nın yanında türkü dinleyerek geçmiştir. Üniversite eğitimi için İstanbul’a geldikten sonra müzikle yoğun bir şekilde uğraşmaya başlamışsa da İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden siyasi nedenlerden dolayı ayrılmıştır. 1992 yılında profesyonel müzik hayatına atılmıştır.
k
1992 yılında henüz 20 yaşında iken Ali Elver ile birlikte “Dinmeyen” adlı özgün müzik grubunu kurmuş ve profesyonel müzik hayatı böylece başlamıştır. Zamanla Lazca müzik yapmak için bu gruptan ayrılmışsa da rock’tan hiçbir zaman kopamamış ve geleneksel Laz halk müziğini rock tabanlı olarak yorumlamaya başlamıştır.
1993 yılında Mehmed Ali Barış Beşli ile birlikte Zuğaşi Berepe “Denizin Çocukları” adlı rock müzik grubunu kurmuştur. Lazca rock yapma iddiası ile yola çıkmış olan ve 1995 yılında Va Mişkunan(Bilmiyoruz), 1998 yılında da İgzas (Gidiyor) adlı albümleri yaparak bu iddialarını da gerçekleştirmiş olan grup, sınırlı sayıda (yalnızca 130 adet) basılmış bir konser albümü çıkardıktan sonra 1999 yılında dağılmıştır.

Kazım Koyuncu, grubun dağılmasından sonra tek başına müziğe devam etmiş ve Salkım Söğüt adlı projelerin ikincisinde 3 şarkıyla yer almıştı. 2001 yılında Viya! adlı ilk solo albümünü çıkardıktan sonra Kanal D televizyonunda yayınlanmış olan popüler TV dizisi Gülbeyaz’ın müziklerini yapınca yurt çapında daha yakından tanınmıştır. Kazım Koyuncu daha sonra Kemal Sahir Gürel ile birlikte Sultan Makamı adlı televizyon dizisinin müziklerini hazırlamıştır.

Karadeniz müziğinin güçlü temsilcilerinden olan Fuat Saka, Volkan Konak ve Bayar Şahin ile birlikte düzenledikler ve büyük ilgi görmüş olan Hey Gidi Karadeniz konserler dizisinin de öncülüğünü yapmış, 2004 yılının Nisan ayında çıkardığı ikinci solo albümü Hayde ile daha popüler hale gelmiştir.

Kazım Koyuncu’ya 2004’ün sonlarında akciğer kanseri teşhisi konulmuş ve kanser tedavisi görmeye başlamıştır. 25 Haziran 2005 tarihinde, henüz 33 yaşında iken , tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirmiştir.
Kaızm Koyuncu’nun ölümünden sonra 16 şarkının 4 tanesi konser kaydı, 4 tanesi (Hoşçakal, Dünyada Bir Yerde, Yalnızlığı Anla, Yine Burada) demo kayıt, geri kalanı ise farklı albümlerde 18 Aralık 2006’da çıkartılmıştır. Bu albümün geliriyle Kazım Koyuncu Kültür Merkezi çalışmalarına başlanmış ve halen çeşitli atölye çalışmalarıyla katılımcılarına ücretsiz eğitimler vermeye devam etmektedir. 2008 yılında Kazım Koyuncu’nun hayat hikâyesinin yanı sıra bir kısmı hiçbir yerde yayınlanmamış olan görüntülerle anlatan yönetmenliğini Ümit Kıvanç’ın yaptığı “Şarkılarla Geçtim Aranızdan” belgeseli 3 DVD halinde yayınlanmıştır.

26 Haziran 2005 tarihinde Harbiye Açık Hava Tiyatrosu’nda düzenlenmiş olan tören sonrası on binler tarafından Hopa’ya uğurlanmış ve 27 Haziran 2005 günü, doğduğu köy olan Pançol’da fındık ağaçlarının çevrelediği köy mezarlığında ebedi istirahatgahına konulmuştur.

Karadeniz müziğinin öncülerinden olan Kazım Koyuncu, ayrıca çevre sorunlarına karşı son derece duyarlı olmuştur. Karadeniz Sahil Yolu inşaatına karşı Rize ilinin Fındıklı ilçesinde düzenlenmiş olan eylemlere destekte bulunmuştur.

Şarkıları bir çok sanatçı tarafından seslendirilmiştir. Ölümünden sonra kıymeti daha çok bilinen sanatçılarımızdan biridir. Karadeniz müziği denilince akla gelen ilk isim Kaızm Koyuncu’dur.

Albümleri
1. Viya! (2001)
2. Hayde (2004)
3. Dünyada Bir Yerdeyim (2006)

Bir Cevap Yazın