Kekik kilo vermenize yardımcı olabilir mi?
Kekik şifalı özellikleriyle bilinen, ballıbabagiller familyasına ait olan, güneşli alanları seven, genellikle çorak topraklarda yetişebilen, gövdesinde alt kısmı odunsu özellikte, üst tarafı sık çatallı, kökleri saçak gibi olan çok yıllık bir şifalı bitkidir. Boyu yetiştiği zaman yaklaşık 15-40 cm arasında olur. Bitkinin karşılıklı olan yaprakları, daha sonra gelenle ters olan, oval, yumurta gibi ya da eliptik şekilde, rengi koyu yeşil, sapsız ya da çok kısa saplıdır. Bitkinin çiçekleri ise geriye doğru çan şekline benzer, pembe, eflatun renkli, pembemsi kırmızı ya da pembemsi beyaz renkte olabilir. İçeriğinde bulunan timol etkisiyle uyarıcı, antiseptik ve güçlendirici bir özelliğe sahiptir. Vücuttaki bakterileri ve virüsleri uzaklaştırmada etkilidir. Kekik suyu konularak yapılacak banyoyla vücudun dinlendirilmesi için faydalı olacaktır. Çiçekli saplarından hazırlanan karışımda idrar sökücü ve vücuttaki yağları eritecek kadar etkilidir. Kilo verdiren bitki, vücutta kan dolaşımını hızlandırıp, kalbe faydalı olur. Kekik bitkisi bunlar gibi sayısız faydası olan bitkisel şifa kaynağıdır.
Kekiğin faydaları nedir?
- Vücuda zindelik ve daha kuvvetli olmasını sağlayacak etkileri vardır
- İştah açan özelliği olduğu gibi, sindirim sistemi içinde oldukça faydalı olacak bir bitkidir.
- Bağırsaklarda ve böbreklerde olan mikropları öldürücü etkiye sahiptir.
- Kekik ciltte olan yaralara ve böcek ısırıklarına karşı haricen kullanılırsa faydalı olur.
- Bağırsaklarda meydana gelen iltihaplanmaları giderir ve bağırsak kurtlarının düşürülmesine etki eder.
- Bronşit hastalarında, astım, nezle, grip ve öksürük gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarında iyileştirici etkisi vardır.
- Balgam söktürücü etkiye sebep olur.
- Romatizma ağrılarının azaltılmasında, vücutta olan yağların parçalanmasında kekik yağı faydalı olur.
- Kan şekerinin düşürülmesine etkilidir.
- Kan dolaşımının düzenlenmesine etki eder.
- Kalp çarpıntılarında düzenin sağlanmasında etkili olur.
- Uykusuzluğun giderilmesinde ve stresi önler.
- Böbrek taşlarının ve kumunun düşürülmesinde etkili olur.
- Vücutta spazm gideren etkisi vardır.
- Kadınlarda adet düzensizliğinde kullanılabilen bir bitkidir.
- Damar sertliğini gideren etki yapar.
Kekik kullanımı: Kekik kullanımı mevsiminde taze olarak, yağı çıkarılıp, kurutularak toz halinde ya da çayı demlenerek olur. Çay olarak hazırlanması, vücuttan zararlı maddelerin uzaklaştırılması için etkili olur. Bunun dışında cilde haricen sürülürse, cildin gevşekliğini düzeltir. Kaynatılmış kekik suyuyla buhar banyosu yapıldığında, ciltteki gözeneklerin açılmasını sağlar. Toz haline getirilen kurutulmuş olan kekikle diş fırçalanması halinde, diş etleri kuvvetlenir ve sağlıklı olur. Banyo suyuna koyulan kekik sayesinde romatizma ağrılarının azaltılması ve cilt hastalıklarına karşı iyi gelen etki yapar. Ayrıca sirke ve kimyon ilave edilerek birlikte kaynatılan kekik, diş ağrılarını kesmek için kullanılabilir. Burada unutulmaması gereken konu, doğada olan her bitkinin şifalı bir özelliğinin bulunduğudur. Ancak hastalıklar açısından sadece tek bir bitkinin kullanılıp şifa beklemek yanlış bir uygulamadır. Bu nedenle dengeli ve bilinçli bir tüketim yapmak gerekir. Uzmanlara danışıp, daha sonra şifalı bitkilerin kullanılması uygundur.