Kemik erimesi nedir?
Yaşlılıkla beraber gelen en önemli rahatsızlıklar içerisinde olan kemik erimesi, iskelet sisteminin vücudu taşıyacak takatinin kalmaması anlamına geliyor. Kemikler, kıkırdaklar ve kasların yıpranması ve aşınma sürecine girdiğini ifade eden kemik erimesi durumu, koruyucu tedbirler alınarak aslında engellenebilir. Bunun için egzersiz, güneş ışığı ile alınan kalsiyum, protein ve D vitamini gibi noktalara dikkat edilmesi gerekiyor.
Yaş ilerledikçe kemik kitlesi azalır. Bu da kemik erimesinin başlamasına sebep olur. Eklemlerde kireçlenme meydana gelir. Kaslarda kuvvet kaybı, bağların mukavemetinde zayıflama meydana geliyor. Bunlar vücudun dengesizleşmesine sebep oluyor. Yaşlanınca güçsüzlük hissini veren de bu durumlar. Kişi en ufak bir düşmede bile bir yerini kırabilir veya çatlatabilir. Eğer kemik erimesi söz konusuysa da bu kırılma ve çatlamaların tedavisi daha geç tamamlanıyor. Özellikle kalça kısmında meydana gelen kırıklar, ameliyat olmadan iyileştirilemiyor.
Eklemlerin kireçlenmeye başlaması, eklem birleşkelerinin kaygan yapısının kaybolmasına sebep oluyor. Bu durum ilerledikçe hastaların artık merdiven bile çıkamayacakları bir hale geldikleri görülüyor. Bunun yanında şiddetli ağrılar, eklem yerlerinde şekil bozulmaları gibi durumlar meydana geliyor.
Kişinin bu durumdan kurtulması aslında kendi elinde. Tabi hastalık gelmeden önce tedbirlerin alınması gerekir. Yaşlanmak istemiyor ve elden ayaktan düşmeyi düşünmüyorsak, özellikle kalsiyum ve D vitaminlerini tüketmek gerekiyor. Protein, egzersiz ve güneş ışığından faydalanma dikkat edilecekler arasında. En azında haftada bir iki kez egzersiz yapmak, vücudun hücrelerinin sürekli canlı kalmasına, yenilenmesine yardımcı olacağından çok önemli. Kalsiyum bakımından zengin olan süt ve süt ürünlerinin tüketimi de önemli bir yer ediniyor.
Bu anlamda kahvaltılar önemli birer öğün haline geliyor. Sebze, meyve ve baklagillerin tüketimi de önemli. Kırmızı etinde ızgara şeklinde tüketilmesi ara ara tavsiye edilenler arasında.